Tuinbericht

Week 41 – 2016 (13, 14, 15 oktober)

Oogst deze week

  • pompoen
  • bietjes
  • (mei)raap
  • boeren- en palmkool
  • spinazie
  • En er is nog NZ spinazie, snijbiet, winter- en zomerpostelein en sperzieboon, een appel en misschien zelfs spruitjes.

Over de oogst

Weer pompoen en dat zal de komende weken doorgaan. Je kan ze lang bewaren. Vorig jaar hadden we er een paar in de schuur op zolder gelegd en die bleven maanden goed.

Officieel heten ze meiraapjes maar ook in het najaar doen ze het goed. Oktoberraapjes, herfstraapjes? Voor meer informatie kijk in de oogstwijzer bij “meiraapje”.

Op het land staan nog een paar sla- en andijviekroppen (de laatste van dit jaar) maar we hoeven het nog niet zonder bladgroenten te stellen. Er is weer spinazie. Wilde, met een lekker groot blad. Het loof van de biet kan je bereiden als snijbiet. Minstens zo lekker en ik kwam laatst een groentekraam tegen waar bietenloof als een delicatesse verkocht werd.  Van de NZ spinazie mag je lange stengels oogsten. Ongelooflijk hoe die planten maar door blijven groeien. En dan is er ook nog winter- en zomerpostelein.

Vorige week plukten de doorzetters nog een mooi maaltje sperziebonen bij elkaar. Deze week zal dat lastiger worden maar het is zeker nog de moeite waard om tussen de bedden bonen te knielen. Vergeet de achterste bedden (voorbij de druiven) niet.

Vorige week is al een eerste emmertje spruiten geoogst. Deze week gaan we weer plukken. Helaas hebben we nooit genoeg spruitjes voor iedereen tegelijk. Maar je komt zeker een keer aan de beurt.

De tuin deze week

De afgelopen dagen is er veel geschoffeld en winterrogge ingezaaid. Zolang het droog weer is gaan we daar mee door. Verder zit in de planning om de zonnebloemen (gedeeltelijk) weg te halen zodat het onkruid dat daaronder aan het woekeren is geschoffeld kan worden zodat het niet kan uitzaaien.

Kijktip

Aan de bosrand zie je verschillende hopen mest en compost. Eigenlijk moet er maar een hoop mest liggen dus dat betekent dat er nog wat mest verplaatst moet worden. Hulp daarbij is welkom want het is een klus waarbij zeker geldt dat veel handen het werk licht maken.

Bij “foto’s”  op deze website vind je  een aantal foto’s van het oogstfeest . Wil  je een uitgebreider fotoverslag mail dan even naar Ton Apon (tonapon@zonnet.nl).

Op zoek naar de poezen? Grote kans dat je ze in de kas aantreft. De pompoenen worden goed bewaakt.