Tuinbericht

Week 39-2016 (29, 30 september en 1 oktober)

Oogst deze week

  • pastinaak
  • boeren- en palmkool
  • sperzieboon
  • snijbiet en NZ spinazie
  • restjes van raapsteel/courgette/patisson/maïs en biet
  • misschien andijvie?
  • 2 oktober oogstfeest

Het oogstfeest gaat door!

Dit is de laatste week dit jaar dat er op donderdagavond geoogst kan worden. Vanaf volgende week op donderdag tot 17.00 oogsten.

Er wordt dus ook voor het laatst dit jaar op donderdag op de tuin gegeten. Wil je aanschuiven? Of de documentaire zien die in de schuur gedraaid wordt? Voor meer informatie kijk in de agenda.

Ik krijg de afgelopen dagen regelmatig de vraag of vrienden, buren, (klein)kinderen mee mogen komen naar het oogstfeest. Het oogstfeest is bedoeld voor deelnemers, vrijwilligers, stagiaires om samen te vieren wat we dit jaar bereikt hebben en om elkaar beter te leren kennen. Als je de tuin aan anderen wilt zien doe dat dan een andere keer. Als je mensen op bezoek hebt en het daarvan afhangt of je wel of niet naar het oogstfeest kan komen neem ze dan mee. Partners en kinderen van deelnemers (dus degenen die wekelijks van de oogst mee-eten) zijn natuurlijk welkom.

Over de oogst

Met het oogsten van de pastinaak is het herfstgroenteseizoen echt aangebroken. We oogsten ze voor omdat sommige mensen allergisch zijn voor het blad. Je vindt de pastinaken dus in de schuur, zonder blad. Meer informatie vind je in de oogstwijzer.

Net als vorige week boeren- en palmkool. Dus weer de onderste, grote bladeren oogsten door ze met de hand af te breken. Neem een plant waar nog niet (veel) van geoogst is en oogst mooi rondom.

Aan de boskant is de Nieuw Zeelandse spinazie nog erg mooi dus snij daarvan. Je mag in deze tijd van het seizoen lange takken nemen. De plant hoeft niet meer aan te groeien. Aan de sperzieboonplanten hangen kleine en grote bonen. Als we voorzichtig oogsten kunnen de kleine bonen verder groeien en hebben we volgende week weer bonen. Dus zorg er voor dat de plant goed rechtop blijft staan.

Van sommige gewassen is de afgelopen week overgebleven. Dat kunnen we deze week delen.

Misschien andijvie? Kijk op het bord  of het er bij staat of dat we ze pas volgende week gaan oogsten.

Vorige week zijn de laatste boeketten van dit jaar gemaakt en verkocht. Met dank aan iedereen die in de bloementuin werkt en boeketten gemaakt heeft. Ze waren prachtig.

De tuin deze week

Was vandaag de laatste zomerse dag? De lucht was strakblauw. Boven de tuin cirkelden drie buizerden. In het riet langs langs de slootkant volop gekwetter van vogels. De phacelia werd nog druk bezocht door bijen, hommels en vlinders. De appels en de pompoenen zijn klaar om a.s. zondag tijdens het oogstfeest geoogst te worden.

Kijktip

Antoine Rocourt maakte een prachtige foto van de rode sla. Zonde om te oogsten.