Tuinbericht

Week 39-2021: 30 september, 1 en 2 oktober

Oogst deze week

  • knolvenkel
  • sperzieboon
  • kool
  • sla
  • prei of ui
  • rucola en mesclun
  • cougette/patisson/maïs
  • Afrikaantjes!

3 oktober oogstfeest. Maar wel met een slag om de arm. De weersvoorspelling ziet er niet goed uit. Zaterdag nemen we het besluit. Kijk dus zaterdagavond even op de website (agenda) of het doorgaat. Ondertussen zijn we al voorzichtig aan het informeren of we het oogstfeest een week kunnen uitstellen naar 10 oktober. Hopelijk is dat niet nodig.

Over 9 oktober (pompoenoogst, imker, demonstraties) doen we nu nog geen voorspellingen omdat het nog te ver weg is. Ook daarbij geldt: check een dag van te voren de website.

Over de oogst

Sla. Deze week weer mooie kroppen.

Kool. Rode kool of spitskool of koolrabi. De rode kool is weer heel erg mooi geworden. Moet nog vervoerd worden van Berkenrode naar Leyduin dus we beginnen deze week eerst met de andere koolsoorten. De rode kool is zo groot dat we die in stukken gaan snijden. Ook dan is de kool nog lang bewaarbaar. De spitskool is soms opengebarsten. Dat doet aan de smaak geen afbreuk.

Prei of ui.

Sperzieboon. Dunne boontjes want ze willen niet echt meer groeien. Pas bij het plukken op. Op het blad zitten kleine, zwarte spikkeltjes. Dat is roest. Onschadelijk maar vervelend als je het op lichte kleren krijgt (hoewel het wel makkelijk verdwijnt in de was).

Knolvenkel. In de Italiaanse keuken zeer geliefd. Onderaan dit bericht twee recepten. In een van de recepten wordt knolvenkel gecombineerd met snijbiet en rucola. Dus vergeet die niet te oogsten.

Waarschijnlijk nog voor iedereen een courgette of patisson of maïs.

Vergeet niet om rucola en mesclun mee te nemen. Staat er allebei heel mooi bij. In het vroege voorjaar schieten deze gewassen snel door en worden ze houterig maar nu blijven ze lekker mals.

We hebben rode, oranje en gele Afrikaantjes. Pluk een mooie bos. Brengt de zomer even terug in huis.

Kijk waar er verder nog vlaggetjes staan.

Over de tuin

De lange, droge periode (bijna zes weken lang) kwam deze week ten einde. Voor de tuin is regen nu zeker welkom. Nu hopen dat we niet van te droog in te veel nattigheid komen. We weten wel dat we daar steeds meer rekening mee moeten houden. Het weer wordt steeds extremer.

De werkzaamheden bestaan nu vooral uit oogsten op Berkenrode, op lege bedden compost aanbrengen, waar het onkruid toch nog te overvloedig blijkt te worden daar een beetje intomen, maaien op plekken waar het gras te hoog staat.

Kijktip

De herfstasters doen hun naam eer aan. Zowel de paarse als witte variant staat volop in bloei.

Irma Schoonderwoerd maakte de foto van de tijgerspin die bij dit tuinbericht geplaatst is. Ik vroeg me af waarom je spinnen vooral in de herfst ziet. Het antwoord vond ik op internet: Bijna alle veelvoorkomende spinnen in Nederland worden in het voorjaar geboren. ’s Zomers zijn de (meeste) spinnen dus nog jong en klein, waardoor je ze minder snel ziet.

Ook verstoppen de jonkies zich vaker. Een spin die groeit, moet namelijk regelmatig zijn exoskelet afwerpen. Dan zijn ze een paar uur minder goed beschermd tegen belagers en houden ze zich schuil. Pas als ze volgroeid zijn, zo vanaf september, vervellen ze niet meer. En tegen die tijd is er een extra reden om goed zichtbaar te zijn: voor soortgenoten, om te paren. De eitjes die de vrouwtjes dan leggen komen het volgende voorjaar uit. Zelf kunnen ze dan, net als de mannetjes sterven.  Hun leven is voltooid. Kom je een spin tegen in huis en wil je dat liever niet, maak hem dan niet dood maar zet hem buiten.

Recepten

Snijbiet met knolvenkel: the Italian way.

Nodig: 400 gram snijbiet, ½ venkel (ongeveer 130 gram), olijfolie, 1 teen knoflook (geperst), 1 snuf venkelzaad, gepelde tomaten in blik, 20 gram rucola, 20 gram parmezaan, 30 gram pijnboompitten (geroosterd), 10 gram verse basilicum, peper en zout.

Bereiding: Snijd de snijbiet en de venkel fijn. Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot en stoof de groeten gedurende 15 minuten samen met de knoflook, het venkelzaad en wat peper en zout. Voeg de gepelde tomaten toe en laat 30 minuten sudderen. Werk het af met de verse rucola, parmezaan, pijnboompitten en basilicum.

Bron: www.seasons.nl

Knolvenkelpasta

Nodig: 1 grote of twee kleine venkelknollen, 3 sjalotjes, 4 el olijfolie, 50 ml witte wijn (water kan ook), 10 draadjes saffraan, 1/2 tl chilivlokken, 10 ansjovisfilets, 2 el geconcentreerde tomatenpuree, 40 gram rozijnen, 75 gram broodkruim, 75 gram pijnboompitten, 400 gram spaghetti.

Bereiding: Zet een pan met ruim water voor de pasta op. Snij de venkel doormidden en verwijder de harde kern. Snij de venkel heel fijn en snipper de sjalot. Stoof de venkel en de sjalot ongeveer 20 minuten op laag vuur in de olijfolie. Week de draadjes saffraan in de witte wijn. Voeg de witte wijn, chilivlokken, ansjovis en tomatenpuree toe aan de venkel en roer goed door. Laat rustig doorstoven. Kook intussen de pasta af. Rooster in een koekenpan 75 gram broodkruim in een beetje olijfolie. Snij fijn of maal kort in een keukenmachine. Als het brood kleur krijgt, bak je ook de pijnboompitten kort mee. Doe een flinke scheut van het kookvocht in de pasta bij de saus voordat je de pasta afgiet. Roer de pasta door de venkel. Serveer op borden en strooi over ieder bord wat van het knapperige brood met pitjes.

Bron: Samuel Levie (Parool)

Eet smakelijk!