Tuinbericht

Week 38-2021: 23, 24 en 25 september

Oogst deze week

  • bleekselderij
  • wortel
  • radijs
  • courgette
  • mix van bladgroenten
  • palmkool of boerenkool
  • Afrikaantjes en aardpeerbloem

Frisse ochtenden en ’s avonds koelt het snel af maar overdag genieten we van deze heerlijk nazomer. Zo mooi is de herfst. De foto bij dit tuinbericht is van Ton Apon.

Over de oogst

Bleekselderij. Gegroeid en geoogst op Berkenrode. Ophalen bij de tafel.

Wortels: Zelf oogsten. Trek de wortels uit de grond, loof eraf halen en zonder loof wegen.

Radijs: Mooie, grote radijs. Ik ga ze in plakjes snijden en even smoren met een uitje, knoflookje, wat kerrie en paprikapoeder. Rauw mag natuurlijk ook.

Bladgroenten: rucola, mesclun, raapsteel en veldsla. Snij alles net boven de grond af. Maak een lekker mix. De veldsla heeft misschien een beetje witte aanslag. Goed wassen en het verdwijnt. Oogst aan de boskant daar is de veldsla het mooist.

Boerenkool of palmkool: oogst de onderste grote bladeren. Oogst met de hand niet met een mes. Trek het blad naar beneden langs de steel dan laat het makkelijk los. De plant moet in vorm blijven dus rondom oogsten en niet aan een kant kaal plukken. Zie je toch iemand oogsten die dit nog niet helemaal door heeft, wijs er dan even vriendelijk op. Leg uit dat de kop van de plant intact moet blijven om nog een tijdje door te kunnen groeien.

Courgette of pattison: de planten worden elke week een beetje lelijker maar ze geven nog volop vrucht.

Snijbiet: meestal schrijf ik niets over snijbiet bij “over de oogst” maar deze week een speciaal pleidooi voor dit gewas.  Een van mijn favoriete groenten. Vorige week merkte ik dat er niet veel van geoogst wordt. Heel jammer. Vlak boven de grond afsnijden. Juist de stengels zijn erg lekker. Onderaan dit bericht een aantal recepten van deelnemers. Kijk ook in de oogstwijzer op deze website.

Afrikaantjes en bloemen van de aardpeer. Maak een mooi boeketje.

Over de tuin

We merken dat alles langzamer groeit. Daarom deze week geen sperziebonen. We hebben nog twee bedden staan maar ze hebben nog wat tijd nodig om dikker te worden. Hopelijk gaat dat lukken. De snijbonen zijn we aan het opruimen.

Het gras in de voortuin heeft te lijden van mollen en de droogte. Ziet er niet zo fraai uit maar we gaan niet ingrijpen. Het gaat vast ooit weer regenen.

Kijktip

Voor het geval je het nog niet gezien hebt. Buitenplaats Leyduin met speciale aandacht voor de moestuin was op televisie bij BinnensteBuiten. Nog te zien via: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/buitenleven/video/buitenplaats-leyduin-vogelenzang

Recepten met snijbiet van deelnemers

Curry met snijbiet, recept van Inge Bakker

Ik maak altijd curry met snijbiet. Het is echt een prima basis.

Uitje, knoflook aanzetten. Preitje. Snijbiet (grof snijden) erbij. Wellicht wat peultjes / boontjes blancheren en toevoegen. Kookroom of kokosroom en een flinke schep garam massala. Even doorwarmen. Serveren met rijst.

Snijbiet met omelet, recept van Ingeborg Tarcy

Ik ben dol op snijbiet en maak er eigenlijk altijd het volgende recept van;

* Bak een paar dunne omeletten en zet ze apart

* Wok de fijngesneden snijbiet met een uitje in de olijfolie

* Kook een paar aardappelen.

* Pureer de aardappelen met een stamper fijn en doe er het snijbiet mengsel doorheen met ook nog een klein beetje citroensap en een klontje boter en wat zout.

* Schep het aardappel/snijbiet mengsel op een halve omelet en klap m dubbel.

Echt heerlijk. Ik geloof dat het een Ottolenghi recept is trouwens wat ik ooit eens ergens las. Eet smakelijk.

Snijbiet met gember en champignons, recept van José Copier

Wij vinden snijbiet ook heerlijk. Ook de steeltjes. Die wokken we dan als eerste met een pepertje, verse geraspte gember en de champignons. Daarna de fijngesneden bladeren erbij en ketjap. Lekker met mie en een gebakken ei.

 

We zien jullie graag deze week op de tuin en daarna op 3 oktober bij het oogstfeest en op 9 oktober bij de pompoenoogst