Tuinbericht

Week 38-2020: 16 t/m 19 september

Oogst deze week

  • sperzieboon
  • sla
  • prei
  • kool (boerenkool of spitskool)
  • verrassing (of te wel nog moeilijk te voorspellen)
  • waar verder nog vlaggetjes staan

Zaterdag 19 september gaan we de pompoenen die goed afgerijpt zijn oogsten. Altijd een gezellige klus om samen te doen. Als je zin en tijd hebt, kom dan helpen. Ook kinderen zijn zeer welkom. We starten om 16.00 uur. Er zijn mensen nodig die helpen bij de pompoenen van het veld halen, die met kruiwagens de pompoenen verplaatsen, die de pompoenen willen tellen en ze daarna in de kas willen leggen. Na afloop is er voor iedereen een lekkere kom pompoensoep. Neem zelf een soepkom en lepel mee.

Kom je zaterdag oogsten zorg dan dat je echt om 16.00 hiermee klaar bent. Zo zorgen we ervoor dat de mensen die hun groente komen ophalen en de pompoenoogsters elkaar niet in de weg lopen.

Ik kreeg vorige week al de vraag van iemand of ze alvast haar pompoen mocht meenemen omdat ze deze week geen tijd had om te oogsten. Ik stelde haar gerust. Deze week halen we de pompoenen alleen nog maar naar binnen. Volgende week  (39) staan ze op de lijst van gewassen die je dan mee mag nemen.

Over de oogst

Sperziebonen en sla. Geniet ervan.

Prei. We oogsten prei zowel van Leyduin als van Berkenrode. Let dus even op of je de prei zelf van het land kan halen of dat die al klaar ligt om mee te nemen.

Voor iedereen een koolsoort. Spitskool of  boerenkool. Gelukkig heeft boerenkool al lang niet meer het imago dat je die alleen in de winter in stamppot kan eten. In de oogstwijzer vind je recepten voor boerenkool met risotto en met pasta. Oogst van de boerenkool de onderste grote bladeren. Laat de bovenkant (de kop) in tact zodat de kool nog door kan groeien en we er ook de komende maanden nog van kunnen oogsten. Oogst rondom (dus niet alleen van een kant) zodat de kool haar ronde vorm behoudt. Oogst met de hand en breek de bladeren af. Kies een kool waar nog niet veel van geoogst is. M.a.w. niet allemaal aan het begin van het bed oogsten.

Wat de vijfde groente wordt is nog een verrassing. Groenselderij, knolvenkel, courgette of tomaat?

Kijk waar er verder nog vlaggetjes staan (snijbiet, NZ spinazie, rucola, bloemen, kruiden). Ook hiervoor geldt, loop even door langs het bed. Achteraan staan vaak de mooiste planten waarvan weinig geoogst is.

De tuin deze week

De herfst heeft zich weer teruggetrokken. Ineens hebben we weer zomerse temperaturen en veel zon. Je zou ervan in de war raken want de dagen zijn toch echt al aan het korten en het bos tooit zich in herfstkleuren. Voor sommige gewassen is het fijn (tomaat, courgette, bonen, wijndruiven) voor de gewassen die meer van lagere temperaturen houden (raapsteel, radijs, winterpostelein en veldsla) is het minder.

Op de tuin zijn we ondanks de warmte toch al met de winter bezig. Marja heeft veel bedden eerst wat compost gegeven en daarna ingezaaid met Japanse haver. Het laatste gewas dat we dit jaar nog planten (knoflook) is besteld. We denken na over vervanging van de komkommerkas voor een hogere (vergelijkbaar met de tomatenkas). Graag weer tweedehands. Tips welkom. Met de groenteresten die nu van het land komen en maaisel uit het bos worden weer composthopen opgebouwd. Het gras en het onkruid blijft groeien dus ook dat heeft aandacht nodig. En we proberen af en toe ook al of de sojabonen rijp zijn. Ook wel edamame genoemd. Nog even geduld dan mag je ze ook proeven.

Tot ziens op de tuin!