Week 37-2020: 9 t/m 12 september
Je hebt hem misschien al zien liggen. De eerste pompoen is geoogst. Het is een gele centenaar. Weegt meer dan 7 kilo. De meeste pompoenen blijven een stuk kleiner. Zijn handiger in gebruik en hebben ook meer smaak. Maar we vonden het leuk om dit jaar ook een paar grote te telen. We laten de pompoenen die je straks mee naar huis mag nemen nog even op het land liggen tot ze mooi afgerijpt zijn. Waarschijnlijk (dus dit is nog onder voorbehoud) gaan we ze op 19 september oogsten vanaf 16.00. We hopen op veel hulp, vooral ook van kinderen.
De bloementuin raakt langzamerhand uitgebloeid. Er worden al minder boeketten gemaakt. Toch zijn er bloemen die nu juist hun best doen. Inge Bakker maakte een mooie foto van de ipomoea, een bloem uit de windefamilie, die zich om een paal bij de appelbomen slingert. Je hebt ze in allerlei kleuren. De witte met blauwe streepjes hebben we nog nooit eerder gezien.
Over de oogst
Sperziebonen. Vorige week hebben we ze even met rust gelaten maar deze week mag je weer sperziebonen plukken. De gele en paarse zijn op. Dus gewoon weer groene sperziebonen. Ze zijn lekker!
Ook deze week een krop sla en je mag bij de schuur een portie uien ophalen. Bij mij in huis ontstaat altijd lichtelijke paniek als er geen uien zijn. Neem eens de tijd om ze te karameliseren. Onderaan dit bericht vind je wat tips.
De courgettes, patisson en tomaten geven nog vruchten maar niet zo veel meer. We gaan ze verdelen samen met de maïs (ook een vruchtgewas).
Ook de wortels, spitskool en groenselderij gaan we verdelen. Het is dus een verrassing wat je aantreft als je op de tuin komt.
Verder lekker oogsten bij de rucola, mesclun (verschillende soorten blaadjes die lekker zijn in de sla), snijbiet, ijskruid en de Nieuw-Zeelandse spinazie. Voor de liefhebbers is er ook weer roodlof.
Van de Afrikaantjes kan je zeker nog een mooie bos meenemen. Kijk even op welk bed ze er het mooist bij staan. De overige bloemen is nog even een vraagteken.
En verder kruiden uit de kruidentuin en achterin op de tuin maar kijk ook even tussen de peren- en appelbomen daar staan ook verschillende kruiden waarvan gesneden mag worden.
De tuin deze week
Een deel van de beregeningsbuizen is weggehaald. We hebben de afgelopen weken veel regen gehad. Soms mocht het wat ons betreft wel wat minder. Omdat de verdamping momenteel steeds lager wordt (de dagen zijn korter, de temperatuur gaat naar beneden) en de meeste gewassen al diep geworteld zijn denken we de buizen niet meer nodig te hebben dit jaar.
Het laatste plantgoed is de grond ingegaan. Slaplantjes en ook veldsla en winterpostelein. Van de laatste gewassen passen er heel veel op een bed. Kijk maar even als je de tuin opgaat en tussen de bedden loopt. Je ziet ze rechts vooraan.
Uien-tips
- Pel de uien, halveer ze en snijd in halve ringen van ½ cm. Verhit de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem (liefst gietijzer) op middelhoog vuur en voeg de ui toe.
- Bak onder af en toe omscheppen in 10 min. glazig: lichtzoet en perfect als basis van sauzen en soepen.
- Bak onder regelmatig omscheppen in 20 min. goudbruin en licht gekaramelliseerd: de smaak wordt nu geconcentreerder en zoeter. Dit zijn lekkere uien voor op een burger.
- Bak onder bijna constant omscheppen in 30 min. diepbruin gekaramelliseerd. De smaak is nu zoet, rijk en geconcentreerd: dit zijn ideale uien als basis voor bijvoorbeeld uiensoep, bouillon of chutney.
- Bak onder constant omscheppen in 35 min. donkerbruin en knapperig. Ga niet te lang door: dan verbranden ze. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Deze crispy donkerbruine uien zijn heerlijk als topping op rijstgerechten en een fantastische smaakmaker in vegetarische gerechten.
Al weer jaren geleden maakte Wouter Klootwijk voor tv een serie met de naam De Wilde Keuken. Af en toe kijk ik een uitzending terug. Altijd interessant. Hij besteedde ook aandacht aan de ui. https://www.npostart.nl/de-wilde-keuken-van-wouter-klootwijk/06-06-2014/NPS_1238823
Tot ziens op de tuin!