Tuinbericht

Week 39-2020: 23 t/m 26 september

Oogst deze week

  • pompoen
  • sojaboon
  • boerenkool
  • sperzieboon
  • sla
  • waar verder nog een vlaggetje staat

De pompoenen zijn binnen! Afgelopen zaterdagmiddag werkte alles mee. Het weer, grote en kleine mensen. 1199 pompoenen (ook hier groot en klein) zijn er geteld. Daarna aten we pompoensoep en watermeloen en gingen tevreden naar huis. Dit jaar wegens corona geen oogstfeest maar dit voelde al als een goede compensatie.

De foto bij dit tuinbericht is gemaakt door Ton Apon. Nog veel meer mooie foto’s van de pompoenoogst van hem en van Alice Gaikhorst vind je in onze facebookgroep. Dus heb je een facebookaccount, ben je deelnemer van de tuin maar ben je nog geen lid van onze groep, meld je dan aan.

Over de oogst

Natuurlijk een pompoen. Schillen hoeft niet. Niet veel tijd om te koken, snij de pompoen in parten van zo’n 3 cm dikte. Bestrijk met olijfolie. Zout en mediterrane kruiden erover heen en dan in de oven tot de pompoen zacht is. Ui en knoflook erbij maakt het extra lekker. Temperatuur en tijd laat ik afhangen van het feit of er nog iets anders in de oven staat.

Boerenkool. Vorige week beschreef ik al hoe je die moet oogsten. Niet de hele plant eruit halen maar alleen de onderste grote bladeren met de hand afdraaien. De plant groeit dan door en zo kunnen we er ook in de komende periode nog van oogsten.

Sojaboon. Ze zijn geteeld op Berkenrode en wij zijn benieuwd wat jullie er van vinden. Op internet vind je recepten voor sojaboon in salade, hummus en in curries. Op de tuin serveerden we ze al als edamame, een Japanse manier om sojaboon als snack te eten. Je eet de helgroene boontjes dus niet de peulen. Deelneemster Inge Bakker bereid ze op de volgende manier. 5 minuten in de peul blancheren daarna afspoelen met koud water. Goed uit laten lekken. Nazouten met grof zeezout of himalayazout. Peulvruchten en bonen kan je het beste koken zonder zout (pas aan het einde zout toevoegen) omdat het velletje anders taai wordt.

Sperziebonen. Het sperziebonen seizoen loopt nu echt op z’n einde. Deze week nog een keer een portie.

Sla. En kijk waar verder nog vlaggetjes staan.

Over de tuin

We hebben de afgelopen dagen van het heerlijke nazomerweer genoten. Daar gaat deze week (voorlopig?)  een einde aan komen. Daarom is het fijn dat de pompoenen geoogst zijn en het veld waar ze stonden onkruid vrij is gemaakt. Een deel van de pompoenen (flespompoenen en andere rassen die langzaam afrijpen) liggen trouwens nog op het land. Daarvoor en ook voor de wijndruiven, hopen we, dat het mooie weer in oktober weer terugkomt.  De mensen van de wijngroep hebben een netje om de druiventrossen gedaan zodat de vogels en wespen er niet bij kunnen. Neem er even een kijkje.

Tot ziens op de tuin!