Tuinbericht

Week 37-2016 (15, 16, 17, 18 september)

Oogst deze week

  • wortel
  • radijs
  • courgette en patisson
  • andijvie of sla
  • zomer- of winterpostelein
  • maïs
  • sperzie- en pronk- of snijboon
  • NZ spinazie, snijbiet, pluksla
  • lees het hele tuinbericht

Over de oogst

Radijs! Ze zijn op 19 augustus gezaaid zodat we ze in oktober zouden kunnen oogsten. Maar door het warme weer willen ze nu al de grond uit. Normaal hebben ze zes tot zeven weken nodig om van zaad tot volwassen radijs te groeien. Nu hebben ze het in 3,5 week gedaan en sommige (zie foto) zijn supergroot geworden. Ook de winterpostelein was gepland voor de eerste helft oktober maar oogsten we nu al.

Ineke Raaphorst stuurde me het recept voor courgetterösti. Ik heb het in de oogstwijzer gezet bij “courgette”. In het recept gaat het ook over kappertjes. Wist je dat je die kan maken van de zaden van de Oost-Indische kers? Onderaan dit bericht vind je een recept. En misschien is patissonrösti ook een goed idee. Want de patisson begint nu goed op stoom te komen en geeft veel vruchten terwijl de courgettes wat aan het minderen zijn.

Afgelopen week hoorde ik van iemand dat ze de bleekselderij taai vond. Zou het komen door te kort koken? Gert Jan Hageman eigenaar van restaurant De Kas met een eigen kwekerij in de Beemster waarschuwt daarvoor in een interview met NRC (mei 2015). Op de vraag: wat is de grootste valkuil bij het bereiden van groente? antwoordt hij: “Onderkoken. Ik vind dat de meeste groenten die wij hier telen, zoals worteltjes, koolrabi en venkel hun echte schoonheid pas prijsgeven als ze goed gaar zijn. Hoe gaar? Ik zou zeggen zo gaar als een aardappel en 10 seconden minder. Mijn oma, God hebbe haar ziel, zette de sperzieboontjes al om twee uur ’s middags op het vuur. Dat is misschien wat overdreven. Maar voor veel groente geldt dat we ze te kort koken. Koolrabi moet je lekker lang smoren onder een deksel met een spekkie”.

De tuin deze week

Nog een keer maaien want het gras blijft maar groeien met dit warme weer en de tuin moet er mooi bij liggen voor “kunst op de tuin” op zondagmiddag 18 september. Vergeet niet om te komen. Je mag dan ook oogsten.

Maar de warmte maakte ons ook wat lui. Vandaag kwam er een bezoeker langs die vond dat er te veel onkruid was op de tuin. We hebben hem niet gevraagd of hij even een schoffel wilde pakken.

Kijktip

Loop even langs de peren. Dit jaar mochten ze voor het eerst beperkt vrucht dragen. Van sommige zijn de vruchten al geoogst. Die liggen nu af te rijpen. De latere rassen hangen nog aan de boom.

Recept: Kappertjes van Oost Indische kers

Pluk de jonge groene zaden. Was en droog ze en laat ze dan met een flinke lepel zout een nacht staan, zodat ze een deel van hun vocht verliezen. Giet ze de volgende dag af en dep ze droog. Doe de zaden met wat peperbolletjes, laurier, jeneverbessen in een potje en giet er inmaakazijn over. Sluit de pot af en laat 6 weken trekken op een koele donkere plaats.

In plaats van bovengenoemde ingrediënten kun je ook wat schijfjes gember, wat knoflook, peperbolletjes, dille en/of koriander in het potje doen.

Het kan ook op de volgende manier: breng 6 delen azijn en 1 deel ahornsiroop net aan de kook en giet de hete vloeistof over de zaden.

Sluit de pot af en laat 6 weken trekken op een koele donkere plaats.