Tuinbericht

Week 36 – 2016 (8, 9 en 10 september)

Oogst deze week

  • andijvie
  • ui
  • koolrabi
  • sperzie/pronk/snijboon
  • courgette/patisson
  • zomerpostelein/NZ spinazie/snijbiet
  • dahlia's
  • en nog iets

Over de oogst

Andijvie: niet iedereen blijkt er fan van te zijn. Daarom onderaan dit bericht een recept van iemand die niet van andijvie hield (er zelfs van gruwde) en daarom naar een manier zocht om daar verandering in te brengen.

Het is weer een echte bonenweek. Met paarse en groene sperziebonen, pronk- en snijbonen.

Ik krijg regelmatig de vraag wat wij tegen slakken doen. Tot dit jaar hadden we er geen last van op de groentetuin maar nu hebben ze ons ook ontdekt. Regelmatig rapen we een emmer vol en laten we ze ergens in het bos los. Na regenachtig weer komen ze dan weer vanuit de slootkant het land opgekropen. Op de eerste meters van de bedden aan die kant doen ze zich dan tegoed. Ze hebben een paar sla- en palmkoolplanten helemaal opgegeten en ook in het koolrabibed hebben ze huis gehouden. Gelukkig blijft de schade tot nu toe beperkt.

Uit de kruidentuin wordt deze week mierikswortel opgegraven. Mierikswortel smaakt erg sterk dus gebruik steeds maar een klein beetje. Van geraspte mierikswortel, witte wijn, room, een scheut appelazijn en een snufje suiker maak je een lekker sausje. Nadat je een stukje van de wortel hebt afgesneden kan je die in een kom water of in de grond bewaren.

Nog iets: vorige week beloofde ik maïs maar daar was toen nog niet voldoende van. Daarom staat het deze week niet in de lijst maar we gaan er wel van oogsten, evenals van de palmkool, de boerenkool, al bijna de laatste tomaten en de bleekselderij. Het is dus een verrassing wat er aanwezig is als jij komt oogsten.

Deze week op de tuin

De komende weken gaan jullie de tuin leegoogsten. We gaan nog veldsla zaaien en misschien wat rucola maar in de meeste bedden komt groenbemesters. Dat hebben we al gedaan met de phacelia en vanaf deze week gaan we beginnen met het zaaien van winterrogge en Japanse haver. De groenbemesters houden de grond in goede conditie. Ze zorgen voor een goede doorworteling, houden voedingstoffen vast, voorkomen uitdroging en houden de groei van onkruid tegen. In het voorjaar werken we de groenbemester dan onder met de frees. De plantenresten composteren dan in de grond.

Heb je zin en tijd om te helpen dan is dat zeer welkom. Van de vaste vrijwilligers is er een aantal op vakantie en de stagiaires moeten weer naar school zodat ze minder op de tuin zullen zijn. Ik hoop dat we er samen voor zorgen dat de tuin ook in de herfst er mooi bij ligt en dat alle noodzakelijke werkzaamheden zijn gedaan.

Kijktip:

Kijk even naar de maïsplanten. Bovenaan de plant zit de mannelijke bloeiwijze: een pluim met stuifmeelbloempjes. In een of meer bladoksels zit de vrouwelijke bloeikolf. Elk draadje is een vrouwelijk bloempje dat apart bevrucht moet worden. Als dat goed gaat krijg je een lekkere maïskorrel. Bij sommige planten komt een deel van de maïskorrels niet tot ontwikkeling. Die zijn dan dus niet bevrucht. Maïs is een windbestuiver. Bijen of andere insecten komen er niet aan te pas. Dat is ook een reden dat de bloemen onopvallend zijn. Het is niet nodig om de aandacht te trekken door een mooie vorm, kleur of geur. De wind doet toch wel haar werk.

Als het goed is heb je deze week per mail een bericht gekregen van de moestuin. Als dat niet zo is, kijk dan even in je spambox of het daar per ongeluk in terecht is gekomen. Als je het ook daar niet aantreft stuur dan even een bericht naar marga@moestuinleyduin.nl.

Recept: Pappardelle met andijvie (pappardelle is een brede lintpastasoort)

Nodig: 3 rode uien gesneden, ½ eetlepel balsamicoazijn, 1 eetlepel suiker, 4 eetlepels olijfolie, 300 gram pappardelle, 400 gram gesneden andijvie, mespunt nootmuskaat, 75 gram hazelnoten in een koekenpan geroosterd en daarna geplet, peper en zout.

Bereiding:

Meng de stukken ui met de balsamico, 2 eetlepels olijfolie, suiker en wat peper en zout. Leg het in een bakblik en zet onder de grill. Af en toe omscheppen tot de uien gaar zijn. Kook de pasta en wok de andijvie in de olijfolie tot ze net gaar is. Strooi er de nootmuskaat door. Giet de pappardelle af en meng door de andijvie. Schep op de borden en strooi er de hazelnoot en de partjes ui overheen.