Tuinbericht

Week 38 – 2016 (22, 23, 24 september)

Oogst deze week

  • sla
  • raapsteel
  • ui
  • patisson/courgette
  • sperzieboon
  • boerenkool/palmkool
  • maïs en biet
  • NZ spinazie en snijbiet
  • winter- en zomerpostelein

Over de oogst

Net als de radijs is de raapsteel heel hard gegroeid door het warme weer. We gaan ze daarom deze week oogsten en niet pas in oktober zoals eigenlijk het plan was.

Nog een keer sperziebonen. Let goed op dat je bij een bed oogst waar een oranje vlaggetje staat. Dat zijn de bonen die op dat moment plukrijp zijn en dus het lekkerst. Je mag ook van bedden plukken waar al eerder geplukt is. Die bonen hoef je niet te wegen en mag je als extra meenemen. Kijk ook even of er nog pronk- of snijbonen zijn.

Vorig week is een aantal oogstfilmpjes gemaakt. De mensen die lid zijn van de facebookgroep van Moestuin Leyduin hebben er al een paar gezien. O.a. het filmpje waarop je Ingrid palmkool ziet oogsten. Helaas is het me nog niet gelukt om het op de website te zetten. Palm- en boerenkool oogst je op dezelfde manier. Je plukt de onderste grote bladeren zodat de plant vanuit het hart door kan blijven groeien.

Nu al boerenkool? Veel akkerbouwers die grootschalig boerenkool telen oogsten nu ook. Ze stoppen de kool dan in de vriescel zodat die in de winter verkocht kan worden. Sinds boerenkool ontdekt is als “superfood” verliest het steeds meer het predicaat “wintergroente”. Voor meer informatie en recepten over boeren- en palmkool kijk in de oogstwijzer.

Maïs óf biet. Misschien wordt het wel maïs én biet. Dat hangt er vanaf of we deze week maïs en biet gaan oogsten op Berkenrode. De maïs die we op Leyduin oogsten is soms helaas wat melig. Misschien toch bevrucht door de voedermaïs die aan de andere kant van de Leidsevaart is gezaaid.

Over de tuin

De tuin deed afgelopen zondag dienst als expositieruimte en atelier tijdens “kunst in de tuin” en dat zag er erg mooi uit. Veel dank aan alle deelnemers aan dit evenement.

We genieten van het prachtige nazomerweer. Omdat het erg droog is zijn we ook weer met beregenen begonnen. We gaan nu niets meer zaaien of planten om te oogsten, alleen nog groenbemesters. Qua temperatuur zou het nog wel kunnen maar de dagen worden te kort en de  nachten kouder. En de bodem heeft ons dit jaar al zoveel gegeven dat wat rust haar wel gegund is.

Weet je al wat je gaat maken voor het oogstfeest? Oogstfeeststress is niet nodig. In ieder geval komen.

Kijktip

Het opendichtkastje is afgelopen zondag officieel geopend. Lees het gedicht (de haiku) die Mariken de Goede voor ons gemaakt heeft. Doe het deurtje open en neem het gedicht mee!