Tuinbericht

Week 35-2023: 31 augustus, 1 en 2 september

Oogst deze week

  • biet
  • ui
  • sperzie-, snijboon
  • pluksla
  • courgette of patisson
  • tomaatjes voor wie die nog niet gehad heeft
  • bloemetje, kruiden enz.

Vorige week schreef ik dat we de beregening nog aan gehad hadden. Dat is deze week niet nodig. Regelmatig trekt er een regenbui over. Veel planten vinden dat fijn. Maar niet allemaal. De bonen hebben het liever wat droger. We merken dat onze deelnemers ook niet van regen houden. Dus zodra de buienradar een bui meldt (klopt lang niet altijd) wordt het rustig op de tuin. Veel mensen komen snel even langs, vaak niet verder dan de schuur of de oogstkraam. Daar kan je natuurlijk voor kiezen maar vergeet niet dat Moestuin Leyduin een zelfoogsttuin is en wees dan niet teleurgesteld als er bijvoorbeeld geen sperziebonen klaar staan. Bedenk ook, dat er in vergelijking met andere zelfoogsttuinderijen, bij ons veel tijd en zorg besteedt wordt aan het vooroogsten. Doe jezelf niet te kort want je mist dan ook bloemen, kruiden en alle vaste gewassen (die vaak niet in het oogstbericht staan) zoals bijvoorbeeld rucola, snijbiet, palmkool enz.

Op 9 september doen we mee aan de Open Monumentendagen. Van 10.00 tot 15.00 is een van onze bestuursleden dan aanwezig. Om 11.00 en 13.00 is er een rondleiding gepland. En tussentijds bij voldoende belangstelling.

Over de oogst.

Bieten. Soms heeft er een muis aan geknabbeld maar de bieten hebben daar geen last van dus waarom wij dan wel?

Snijboon en/of sperzieboon. Waarschijnlijk wordt het én.

Ui. Courgette of patisson.

Portie pluksla, aan te vullen met rucola, snijbiet, bleekselderij, NZ spinazie voor een lekkere salade.

Tomaten, alleen voor deelnemers die dit seizoen nog geen tomaten gehad hebben. Een paar weken geleden hadden we een topoogst. Voor elke deelnemer 25 tomaatjes. Dat betekent dat er in die week meer dan 5500 tomaatjes zijn geplukt. Dat halen we bij lange na niet meer.

Veldboeketje en kruiden.

De tuin deze week

Op veel plekken kan je zien dat de herst er aan komt. Dat betekent dat de laatste gewassen zijn geplant of gezaaid. Dat sommige bedden klaar gemaakt worden voor een groenbemester. Dat bloemen die echt hun beste tijd hebben gehad opgeruimd worden. De Rudbeckia bloeit nog wel uitbundig. Vandaar een foto, gemaakt door Ton Apon, van deze bloem bij het tuinbericht. Weet je trouwens waaraan deze bloem haar naam dankt?

De luchten boven de tuin zijn prachtig. Kijk naar de wolken, en vergeet de buienradar.

Tot ziens op de tuin!