Tuinbericht

Week 36-2023: 7, 8 en 9 september

Oogst deze week

  • sla
  • prei
  • wortel
  • sperzieboon
  • courgette of patisson
  • en nog meer

Voor in je agenda.

Op 23 september gaan we de pompoenen oogsten. Altijd weer een feestje. Hoeveel zullen het er dit jaar zijn? Kom helpen en neem je (klein)kinderen mee. We beginnen om 14.00 uur. Wees op tijd. Als alle pompoenen binnen zijn staat er voor iedereen een lekkere kop soep klaar. Pompoen natuurlijk. Ook bij regen gaat het door.

Op zondagmiddag 8 oktober vindt ons jaarlijkse oogstfeest plaats. Meer info volgt.

Over de oogst

Sla. Ik schreef al eerder dat we dit jaar geen klachten verwachten dat er te véél sla is. Toen ik dat schreef ging het over plantgoed dat te lijden had gehad omdat de aflevering fout gegaan was. We wisten toen nog niet dat ook een latere levering plantgoed het moeilijk zou krijgen. Dat was het geval met de slaplantjes die vlak voor de storm van 5 juli de grond in ging. Veel plantjes overleefden dat niet. Deze week gelukkig voor iedereen weer een krop sla en volgende week waarschijnlijk ook (of andijvie). En er komt nog meer aan (zie foto bij dit tuinbericht).

Prei. Wortel. Courgette of patisson.

Sperziebonen. We beginnen aan de oogst van de laatste bedden sperziebonen. De snijbonen hebben veel geven maar zijn nu bijna uitgeput. En dan is het bonenseizoen nog niet afgelopen. Want er komen nog droogbonen aan. Er zijn verschillende soorten gezaaid. Met de kievitsbonen gaat het goed.

En natuurlijk nog meer. Zoals kruiden, bloemetjes, rucola, snijbiet enz.

Over de tuin

Af en toe delen we al wat appels of peren uit. Dat doen we bij de peren terwijl ze nog niet helemaal rijp zijn maar daarmee zijn we een kaper voor. Elke ochtend zien we dat er peren van de bomen gehaald zijn. Soms alleen beschadigd, soms ook half opgegeten. We vermoeden dat het het werk is van een boommarter. Bij de appels oogsten we al van de alkmene. Dat is een vroeg ras.

De druiven langs de muur zijn al lekker zoet. We hebben twee soorten. We oogsten ervan zodat je als je op de tuin bent (op het goede moment) er van kan proeven.

De bloementuin ziet er nog fleurig uit. We zijn benieuwd wat de effecten zullen zijn van het warme weer dat voor deze week beloofd is.

Je hebt waarschijnlijk al gezien dat er een grote hoop varens in de tuin ligt. Die zijn gemaaid door Landschap Noord-Holland. Wij gaan ze gebruiken om deze winter bedden af te dekken.

Tot ziens op de tuin