Tuinbericht

week 34-2023: 24, 25 en 26 augustus

Oogst deze week

  • wortel
  • prei
  • tomaatjes
  • courgette
  • bonen
  • kool
  • bloemetjes

Eerst was de nieuwe oogstkraam te laag zodat veel mensen hun hoofd stootten. Toen viel er een boom op en is het nu een droogrek voor tenten geworden? Wordt vervolgd.

Het wordt weer druk op en rond het circuit van Zandvoort de komende dagen. De tuin blijft gelukkig goed bereikbaar.

Over de oogst

Wortels. Sommige zijn lang en dun maar de meeste zijn kort en dik. Verschillende rassen. Allebei lekker.

Prei. Uit de grond trekken. We blijven het herhalen: ook het groene gedeelte van de bladeren is lekker.

Courgette en tomaat. Wel minder tomaatjes dan vorige week maar nog even lekker.

Bonen. Snijbonen. Ze hangen een beetje verborgen dus goed kijken. Ook laag en hoog. Pas op dat je van de goede rij plukt want vorige week werden er per ongeluk kievitsbonen geplukt die naast de snijbonen staan. Die zijn met peul en al echt niet te eten. Sperziebonen. We hebben hele mooie sperziebonen. We willen de planten niet uit de grond trekken zodat de bonen die nu nog klein zijn volgende week geplukt kunnen worden. Dus voorzichtig plukken. Blijf aan de rand van het bed en loop niet tussen de bonen door. We zullen ook wat vooroogsten maar dat is alleen bedoeld voor mensen die zelf niet kunnen plukken omdat bukken lastig voor hen is.

Kool. Kijk op het bord wat voor kool er is.

Bloemetjes. Rechts van de zonnebloemen staan mooie oranje Afrikaantjes waar nog weinig van geplukt is. Hou je van grote bloemen neem dan een amarant mee. Ze staan verspreid door de tuin. Voor iedereen ook weer dahlia’s.

En natuurlijk snijbiet, rucola enzo.

De tuin deze week.

Deze week gaat het laatste plantgoed van dit jaar de grond in. Terwijl de zomervakantie nog niet voorbij is zien we de eerste tekenen dat het groeiseizoen over de top is. De dagen worden al korter, de herfst komt eraan, alles gaat dan langzamer groeien. De komende tijd gelukkig nog volop oogst.

Alle komkommers zijn opgeruimd. In die kas planten we koolrabi en zaaien we raapstelen.

We hoopten dat het niet meer nodig zou zijn om te beregenen maar vandaag hebben de sproeiers toch weer een tijdje aangestaan bij de sla. De bovenste laag van de grond is erg droog en de kropjes waren nog niet goed geworteld en hadden dorst. Wat extra water deed ze zichtbaar goed.

Er vliegen veel koolwitjes door de tuin. Een paar spruit- en palmkoolplanten zijn al helemaal gestript door de rupsen van deze vlinder. We hebben daarom liever dat ze hun eitjes bij bladrammenas leggen. Ook een plant uit de kolenfamilie. Een tijdje geleden als groenbemester gezaaid waar de aardbeien stonden. De bloemetjes van dit gewas komen nu in bloei en trekken veel insecten aan. Ga maar even kijken.

Tot ziens op de tuin!