Tuinbericht

Week 34-2020: 17t/m 22 augustus

Oogst deze week

  • prei
  • biet
  • ui
  • sla
  • sperzieboon/snijboon
  • komkommer of tomaat
  • courgette/patisson
  • snijbiet, NZ spinazie, ijskruid, rucola
  • bloemen

De basisscholen zijn weer begonnen. De hittegolf waar geen einde aan leek te komen is echt voorbij. Een aantal fikse buien verdreef de droogte. Langzamerhand komt het einde van de zomer in zicht.

Ik (Marga) was twee weken op vakantie in Nederland. Fietsen en kamperen. Ik had me voorgenomen om zoveel mogelijk boodschappen te doen direct bij de boer. Dat lukte erg goed. Bijna elke dag kwamen we wel een boerderijwinkel tegen, tuinderij waar we groente konden kopen, stalletje met fruit en we stonden zelfs op een camping waar we uit een automaat zeekraal konden halen. Het wordt steeds vanzelfsprekender. Korte keten van boerderij naar bord.

Terwijl ik dit bericht schrijf onweert het hevig en valt er veel regen. Dat heeft natuurlijk effect op de gewassen. Dus blijkt dit bericht achteraf niet helemaal te kloppen, neem het ons dan niet kwalijk.

Vorige week dinsdag zijn de zonnepanelen gelegd. Je hebt ze al kunnen zien liggen als je bent komen oogsten. Omdat de dagen daarna zonovergoten waren hebben we al energie opgewekt. Fijn idee. De foto bij dit bericht is gemaakt door Ruud den Boer.

Over de oogst

Prei en bieten van Berkenrode. Net als de ui, courgette, patisson, tomaat en komkommer kan je ze afhalen bij de schuur. Een deel van de uien heeft last gehad van zonnebrand. Terwijl ze op het land lagen te drogen werd het te warm. Je voelt het aan de zachte plek aan een kant van de ui. Snij dat gedeelte van de ui weg. De rest is nog prima te gebruiken.

Ook deze week weer sla, sperziebonen en snijbonen. En natuurlijk snijbiet en NZ spinazie. Het ijskruid deed het erg goed tijdens de warme periode maar houdt niet van regen. Dus even afwachten hoe het erbij staat. Vergeet ook de rucola niet. Onderaan dit bericht een recept van pesto van rucola.

Natuurlijk weer Afrikaantjes en hopelijk staan de dahlia’s en zonnebloemen er nog steeds prachtig bij.

De tuin deze week

Op vakantie gaan betekent dat je je daarna kan verbazen hoe hard alles gegroeid is. Zowel de maïs als de zonnebloemen kwamen slecht op gang. Ze hadden een paar maanden geleden last van kou en wind. Nu niet meer voor te stellen. Als het droog genoeg is gaan we beginnen met het zaaien van gewassen als radijs, raapsteel en Japanse Haver (groenbemester). Op een paar plekken is het knopkruid weer dominant aan het worden. Ook een klus om aan te pakken. En er moeten weer bedden gereed gemaakt worden omdat we volgende week de laatste lading plantgoed van dit jaar krijgen.

Kijk- (en ook een lees) tip

Naast de snijbonen staan de pronkbonen. Die bleven in eerste instantie laag maar zijn nu ook langs de stokken naar boven gegroeid. Er zitten mooie rode bloemen in. Het ras is Lady Di.

Kijk ook even bij de yakon. Leuk om te zien hoe ze groeien. We hebben een aantal bedden, steeds naast pompoenen.

Zin in stevige kost? Het Biojournaal verschijnt door de week dagelijks. Veel van wat er in te lezen staat sla ik over maar voor het artikel met de titel “Ratrace”van Bavo van den Idsert nam ik even de tijd. https://www.biojournaal.nl/article/9239572/ratrace/

Pesto van rucola

Nodig:50 gr Rucola, paar blaadjes basilicum,2 el Pijnboompitten,circa 6 el olijfolie,25 gr Parmezaanse kaas,snufje zout en peper

Bereidingswijze:
Rooster de pijnboompitten in een pan (zonder olie) totdat ze mooi bruin zijn. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal goed fijn.

Ik gebruikte oude kaas omdat ik geen Parmezaanse kaas in huis had en een vijzel omdat ik geen keukenmachine heb. Voor iedereen die denkt dat pesto maken moeilijk is en veel tijd kost. Gewoon een keer proberen en dan ben je om.

Tot ziens op de tuin!