Tuinbericht

Week 35-2020: 26 t/m 30 augustus

Oogst deze week

  • wortel of biet
  • boon (sperzie, snij of pronk)
  • sla
  • maïs
  • courgette of patisson
  • kruiden en bloemen
  • en nog wat bladgewassen

De 20ste oogstweek van 2020. Dat betekent dat 2/3 van het seizoen er al weer op zit. De eerste tien weken komt alles langzaam op gang, de volgende tien moet je een grote tas meenemen en nu gaan we al weer langzaam afbouwen. Deze week nog zomerse gewassen maar de herfstgroenten komen er binnenkort aan. Kijk maar even bij de boerenkool en de pompoenen die beginnen al aardig aan de maat te worden.

Afgelopen zaterdag hadden we regelmatig een regenbui. Ook voor deze week worden buien voorspeld. Dat betekent dat we het bord en sommige voorgeoogste gewassen binnen zetten. Daar is minder plaats dan buiten dus geef elkaar goed de ruimte. Is het te druk in de schuur, ga dan eerst even het land op.

De komende tijd blijven de oogsttijden hetzelfde als in augustus. Dus woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 16.00 en donderdag van 9.00 tot 18.00.

Vorige week bleek de oogst wat anders uit te vallen dan ik in het tuinbericht schreef. Omdat de tomaten en komkommers veel minder beginnen te geven waren ze op een gegeven moment op. Daarvoor in de plaats was er een maïskolf. Ook deze week is het moeilijk te voorspellen. De bonen houden wel van wat regen maar niet te veel en hebben ook graag temperaturen van boven de 20 graden. Afwachten dus hoeveel we ervan kunnen plukken.

Over de oogst

We gaan uit dat er voor iedereen minstens een bonensoort is: sperzie-, pronk of snijboon. De pronkboon kan je op dezelfde manier bereiden als snijboon. Onderaan dit bericht een lekker recept. Snij een keer een pronkboon open. De boontjes die erin zitten zijn prachtig van kleur. Ze heten trouwens pronkboon omdat ze opvallender bloemen hebben dan snijbonen. Ze pronken er echt mee.

Wortel of biet van Berenrode en nog een klein restje biet van Leyduin.

Sla. Met dit weer gaat de sla makkelijk smetten. Een groot deel van de bladeren is dan gelukkig nog goed. We oogsten deze week een ras dat er waarschijnlijk niet zo veel last van heeft.

Maïs. Hopelijk voor iedereen een maïskolf maar dat hangt ervan af hoe snel ze afrijpen. De maïs is rijp als de draden bovenaan de kolf helemaal bruin zijn. Het ras heet Damaun, is heerlijk zoet en hoef je maar een paar minuten  te koken. Daarna insmeren met boter of olijfolie en een beetje zout erop en meteen vanaf de kolf opeten.

Courgette of patisson. Ik kwam er achter dat ik de courgette vaak als een soort “opvulsel” gebruikte in een gerecht. Maar toen ik een artikel van Charlotte Kleyn in het Parool las nam ik me voor om mijn leven te beteren. Zij geeft de volgende tips: Rauw in hele dunne plakjes, geserveerd met wat grof zout, citroensap en –schil, lekkere oliefolie en wat flintertjes parmezaan; Gestoofd in grote stukken met wat verse munt erdoor: In dunne sliertjes geblanceerd en aangemaakt met ricotta, zwarte peper en basilicum; In plakjes donkerbruin bakken in olie en daarna een beetje zout erop. Ik deed het laatste, bakte ook een knoflookje mee en ontdekte dat courgette echt smaak heeft. Nog meer tips: Michelle Vallentgoed maakte een lekkere courgettecake en ik maakte uit het kookboek Simpel van Ottolenghi gevulde courgette. Het recept vind je onderaan dit bericht. In plaats van courgette kan je ook patisson gebruiken.

En verder nog rucola, snijbiet, NZ spinazie, ijskruid. kruiden en bloemen. Weet je niet goed wat je met NZ spinazie moet doen? Kijk even op www.odin.nl en zoek bij recepten naar Nieuw Zeelandse spinazie.

Over de tuin

Vorige week veel knopkruid geschoffeld en gewied. Deze week komt het laatste plantgoed van dit jaar. Als het weer het toelaat gaan we ook beginnen met het inzaaien van een groenbemester, Japanse haver. Hopelijk gaat het niet te hard waaien want de pronk- en snijbonen houden daar niet van en de dahlia’s gaan liggen of breken af als de wind te hard is.

Kijktip

Loop nog een keer een rondje door de bloementuin. Er is nog steeds veel moois te zien. De radijs, meiraap en rucola die onlangs gezaaid is komt al op. Niet alle rijtjes zijn even recht maar voor de plantjes is dat geen probleem. Ook weer een leestip. In dit artikel gaat het o.a. over de Groene Griffioen en Moma (melkventers in Amsterdam). We hebben daar een connectie mee omdat Marja in een intervisie groepje met een van de boeren van de Groene Griffioen zit en ik meedoe aan een adviesgroep, het Grondverzet, van Moma.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/20/duurzaam-eten-hoe-meer-je-je-verdiept-hoe-meer-je-verdwaald-raakt-a4009299

Recepten:

Langzaam bereide pronkbonen in tomatensaus

Voor vier personen: 500 gram pronkbonen (of snijbonen) afgehaald en schuin in stukjes van 2 cm gesneden, 2 uien grofgehakt (240 gram), olijfolie (2 eetl.), 3 flinke tenen knoflook fijngehakt, 2 theel. komijnzaad, 1 ½ theel. scherp paprikapoeder, ¾ theel. geraspte nootmuskaat, 1 eetl. tomatenpuree, 6 middelgrote tomaten ontveld en grofgehakt (500 gram), 500 ml groentebouillion, 10 gram koriander grof gehakt, zout en zwarte peper.

Giet de olijfolie in een grote sauteerpan waarvoor je een passend deksel hebt en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Doe de uien in de pan en laat ze 8 minuten fruiten: schep ze af en toe om, tot ze gaar zijn en gaan kleuren. Voeg knoflook, komijnzaad, paprikapoeder en nootmuskaat toe en roerbak alles ongeveer 2 minuten. Roer de tomatenpuree erdoor en bak die 2 minuten, doe er dan de bonen, tomaten, bouillion, ¾ theel. zout en wat zwarte peper bij. Draai het vuur halfhoog, zet het deksel op de pan en laat de bonen nog 30 minuten zachtjes sudderen.

Haal het deksel van de pan en laat de inhoud af en toe roerend nog 30 minuten sudderen tot de saus dikker is en de bonen gaar zijn. Haal de pan van het vuur en roer de koriander door de saus. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Uit Simpel van Ottolenghi.

Gevulde courgettes met pijnboompittensalsa

Hoofdgerecht voor twee of bijgerecht voor vier personen.

Nodig: 2 courgettes (ongeveer 500 gram) overlangs gehalveerd, ½ teen knoflook fijngehakt, 1 groot ei, 40 gr parmezaan (of pecorino) fijngeraspt, 40 gram zuurdesembrood (1 snee met korst), 100 gram cherrytomaatjes in vieren, 1 grote citroen (rasp er 2 theel. schil af en pers er 1 eetl. sap uit), 4 eetl. fijngehakt oreganoblad plus wat extra blaadjes voor erbij, 35 gram pijnboompitten licht geroosterd, 3 eetl. olijfolie, zout.

Verhit de oven tot 230 graden. Schep met een theelepel het meeste vruchtvlees uit de halve courgettes zodat er schuitjes ontstaan: er moet een 1 cm dikke laag achterblijven zodat de courgettes in model blijven. Doe het vruchtvlees in een zeef en knijp er zoveel mogelijk vocht uit: er zou ongeveer 100 gram uitgelekt courgetttevlees over moeten zijn. Doe dit in een middelgrote kom en roer er knoflook, ei, parmezaan, broodkruim en ¼ theelepel zout door. Plet de tomaatjes stevig met de hand en doe ze in de kom met het courgettemengsel. Roer alles door elkaar en zet opzij.

Meng in een andere kom de citroenrasp met de oregano en de pijnboompitten. Roer de helft ervan door het courgettemengsel en zet de rest opzij.

Leg de uitgeholde courgettes met de snijkant boven op een middelgrote bakplaat of in een ovenschaal. Sprenkel 1 eetl. olijfolie (in totaal) over de courgettes en kruid ze met 1/8 theel. zout (in totaal). Schep de courgettevulling in de courgetteschuitjes en bak ze 15 minuten in de oven tot de vulling stevig en goudbruin is.

Maak de salsa als de courgettes in de oven staan. Doe het citroensap, 2 eetl. olie en 1/8 theel. zout in de kom met de resterende oregano en pijnboompitten en roer door elkaar. Laat de courgettes iets afkoelen. Verdeel de salsa erover, bestrooi ze met oreganoblad en dien ze op.

Uit: Simpel van Ottolenghi

Tot ziens op de tuin!