Tuinbericht

week 33-2020:12 t/m15 augustus

Oogst deze week

  • prei
  • ui en knoflook
  • sla of andijvie
  • venkel of wortel
  • sperzieboon en/of snijboon
  • patisson of courgette
  • tomaat en of komkommer
  • bloemen
  • snijbiet,pluksla,rucola,ijskruid en NZ-spinazie

 

De oogst van de uien en prei komt van Berkenrode. Op deze tuin  hebben wij met een vaste vrijwilligersgroep alles gezaaid, geplant en onderhouden. Nu zijn we ook daar gestart met oogsten. Geen zelfoogst , wij oogsten alles  en brengen het naar Leyduin. Daarom telen wij daar de gewassen die wat langer houdbaar zijn zoals kool, biet, wortel , knolselderij , prei en ui. Het transport is soms een beetje puzzelen maar ook daar krijgen we hulp bij aangeboden zodat alles op de oogstdagen klaar staat .

De tuin deze week,

Het jonge plantgoed is uiteindelijk toch de grond in gegaan . Met dit weer stel je het planten liever uit maar de bestelling werd afgelopen week volgens afspraak geleverd en de warmte houdt voorlopig aan. De plantjes staan nu overdag onder een beschermend “klimaatdoek” wat bescherming moet bieden tegen uitdrogen en zonnebrand en worden extra beregend.

Over de oogst ,

Wij proberen elke week een ander gewas aan het vaste rijtje van blad-en vruchtgewassen toe te voegen . Deze week geen nieuw gewas maar wel een nieuw ras. Naast de ouderwetse groene snijboon , de stevige paarse sperzieboon (die na koken  groen wordt) en deze week de gele haricot vert . Een lange , dunne gele sperzieboon die niet verkleurt tijdens koken.

De patisson planten geven op het moment meer vruchten dan de courgette planten. Er worden allerlei leuke recepten met de kleurige patissons uitgewisseld en ook op internet zijn er veel recepten te vinden .

Na de eerste rode uien van afgelopen week nu de gele ui . De grote uien zijn na een weekje indrogen in de zon klaar om te gebruiken . Ze bevatten iets meer vocht waardoor ze niet heel lang te bewaren zijn. Daarom een keuze uit de allergrootste uien van deze nieuwe oogst.

Met de oogst van knolvenkel zijn we afgelopen vrijdag al  gestart. Neem deze week  een venkel mee als je die afgelopen week nog niet hebt gehad of  kies voor de zoete zomerwortel van Berkenrode .

Het ijskruid is in deze warme dagen op zijn best, heel knapperig en zilt van smaak . Recept tip: ijskruid  ter vervanging van zeekraal in gerechten gebruiken.

Kijktip,

Neem de tijd om tussen de bloembedden door te lopen, de meest prachtige kleuren en vormen zijn er te zien. Zowel in de bloementuin als bij de dahlia’s en de zonnebloemen. Ook tussen de afrikanen zoemt het van de insecten . Mooie aanvulling op de groenten en kruiden. Wij zien allerlei  mooie bloemen geplukt worden door de deelnemers om thuis tot een boeket te schikken  en door vrijwilligers die er op de tuin mooie boeketten van  maken. Sommige heel verfijnd  in allerlei geel of roze-tinten , een volgende  kleurig , groot en uitbundig .

Het is heel fijn dat er zoveel mensen komen oogsten in deze tijd ondanks hitteplan, tropenrooster en  code geel/oranje . Hopelijk zien wij jullie deze week ook weer op de tuin.