Week 34-2018: 23, 24 en 25 augustus
Het verbaast me elke jaar weer hoeveel opbrengst we hebben van onze tuin. In de krant lees ik over tegenvallende oogsten door het droge weer maar bij ons is dat niet te merken. Gelukkig hebben we geen beregeningsverbod gehad. Ik hoop wel dat het binnenkort weer gaat regenen. Liever water uit de lucht dan uit de sloot. Volgens de buienradar wordt zaterdag een natte dag. Toch komen oogsten hoor!
Vorige week deed ik een oproep voor “kunst in de tuin” op 9 september. Ondertussen zijn er tien aanmeldingen van mensen die willen laten zien wat ze maken. Aarzel niet. Meld je ook aan.
Over de oogst
Nog steeds veel sperziebonen. Ik had vorige week een portie die heel lekker was maar merkte een paar dagen later dat de bonen die geplukt werden soms al wat slap waren. Let daar op bij het plukken. Ze moeten goed stevig aanvoelen.
Vorige week oogstten we al de eerste palmkool. Deze week boerenkool. Dat is vier weken eerder dan normaal. De planten zijn door het warme weer snel gegroeid. Gelukkig is boerenkool de laatste jaren ontdekt als veel meer dan een wintergroente. Het wordt geroemd omdat het zo gezond is en omdat je er zoveel mee kan doen. Ik kreeg een aantal tips op mijn vraag wat deelnemers van Moestuin Leyduin er mee maken. Daarover meer aan het einde van dit bericht.
Boerenkool oogst je net als palmkool. Dus NIET met een mes maar met de hand. De onderste, grote bladeren met de hand er af trekken. Zorg dat de plant in model blijft. Oogst ook achteraan op het bed.
Ik kreeg de vraag wat het verschil is tussen pronk- en snijbonen. Het zijn allebei peulgroenten die je op dezelfde manier teelt en bereid maar ze zijn van een verschillende bonenfamilie. De pronkboon is beter bestand tegen slecht weer, ziekten en plagen. Ook zijn ze robuuster en is de oogst beter gespreid dan bij snijbonen. Pronkbonen hebben verdikte wortels. De kiemlobben blijven bij de pronkboon onder de grond zitten. Als je pronk- of snijbonen oogst speur dan de hele plant af.
Oogst lekker veel van de snijbiet (veelkleurige en de groene zilversteel). Ook hierbij is het slim om achteraan op de bedden te oogsten. Dit geldt ook voor de NZ-spinazie en voor dahlia’s en zonnebloemen!
De tuin deze week
Het gras hoeft dit jaar veel minder vaak gemaaid te worden dan normaal maar deze week is de maaimachine al weer een aantal keer uit de schuur gehaald. De mensen van de dagbesteding zorgen er voor dat het gras er keurig getrimd bij ligt.
Afgelopen zaterdag is er radijs, Aziatische mesclun en tatsoi. Tatsoi hebben we nog niet eerder gehad. Het lijkt op paksoi maar blijft kleiner. Het is een snelle groeier dus ik ben benieuwd wanneer we ervan kunnen oogsten.
Boerenkoolrecepten (tips van Simone, Hetty en Iris)
Voor de pizza bakkers, uitje fruiten, knoflook erbij, boerenkool in hele kleine reepjes snijden en bakken in de pan (ook lekker met snijbiet erbij of met palmkool) Dat mengsel op een pizza met blauwe kaas, heerlijk!
Ook heel lekker met roerei (boerenkool apart even kort roerbakken net als je normaal spinazie zou bewerken). Wel dunne reepjes snijden en citroensap eroverheen. Neem je gelijk meer ijzer op uit de boerenkool!
Boerenkool met spaghetti. Boerenkool eerst koken. Daarna stoven met gefruite knoflook en chilipoeder. Gekookte spaghetti er doorheen roeren. Serveren met Parmezaanse kaas.
Boerenkool salade! Dan moet je de boerenkool inmasseren met een dressing waar zuur (bijvoorbeeld azijn of citroensap) en zout in zit en dat even laten staan. Dat maakt de kool mals.
Kool masseren? Ik moest het even opzoeken en vond dit. http://uitdekeukenvan8.nl/waarom-willen-we-kool-masseren/
En tenslotte nog een smoothierecept. Zowel bruikbaar voor boerenkool als voor palmkool. Met avocado, appel, banaan, komkommer, maca poeder en amandelmelk.
Nog meer recepten, tips voor bereidingen: deel ze met elkaar als je aan het oogsten bent.
Tot ziens op de tuin!