Tuinbericht

Week 35-2018: 30 en 31 augustus en 1 september

Oogst deze week

  • sla
  • wortel
  • biet
  • boeren- of palmkool
  • bonen
  • courgette/pattison/komkommer
  • snijbiet/zilversteel
  • zonnebloem of dahlia

Normaal zie je in deze tijd van het jaar steeds meer lege bedden in de tuin. Dit jaar niet omdat er overal meteen Afrikaantjes geplant zijn. Ook heb ik extra plantgoed besteld. In voorgaande jaren kwam de laatste leverantie in week 32. Dit jaar in week 35. Ondertussen kondigt de herfst zich wel sluipenderwijs aan. Je merkt het onder andere aan  de spinnenwebben. Hoe doen spinnen dat eigenlijk in de zomer? Dan hebben ze toch ook een web nodig om insecten te vangen?

Let op: omdat de dagen al weer korter worden kan er op donderdag nog maar tot 20.00 uur geoogst worden.

Over de oogst

We hebben op een paar weken na, aan het begin van het seizoen, elke week sla kunnen oogsten. Ook deze week kan het weer. Maak je altijd dezelfde dressing of varieer je? Aan het eind van dit bericht vind je het recept van een dressing dat ik deze week in Het Parool vond.

Als je op de tuin komt zal je zien dat de snijbiet voor een groot gedeelte afgesneden is. Dat is gedaan omdat er meeldauw in zat. Het is een schimmel die de bladeren van veel planten aan het eind van de zomer bedekt. Niet schadelijk voor de mens. De afgesneden snijbiet groeit weer aan. Oogst ondertussen van de groene snijbiet/zilversteel.

Neem een portie boerenkool of palmkool. We willen het met deze kolen net doen als bij de snijbiet en de NZ spinazie. Het zijn allemaal planten die doorgroeien als er van geoogst wordt. Ben je de komende week van plan om boeren- of palmkool te eten, oogst er dan van. Bij doorgroeiende planten is het belangrijk dat er zorgvuldig van geoogst word. Bij boeren- en palmkool betekent dat: de onderste, grote bladeren oogsten; met de hand; er zijn heel veel planten dus neem een plant waarvan nog niet geoogst is; zorg dat de plant in model blijft (dus rondom oogsten). Kom je een lelijk blad tegen, gooi het dan in de kist bij het bed.

Groene of paarse sperziebonen, pronkboon of snijboon: ook deze week weer bonen op het menu.

Er zijn verschillende soorten bieten. Rode, gele, ronde en langwerpige.

De tuin deze week

De regen van vorig weekend kwam als geroepen. De tuin staat er weer fris bij. Het gras is weer groen. De pompoenen en appels rijpen snel af.

Achter de zonnebloemen is een bed met yacon. Uiteindelijk gaat het om de wortel (fris van smaak) maar nu zie je alleen nog maar het bovengrondse gedeelte. De planten schieten nu de grond uit en voelen fluweelachtig aan. Ze staan meteen naast pompoenen waarvan het blad bedekt raakt met meeldauw. De yacon heeft daar helemaal geen last van. Neem een kijkje.

Dressing

Nodig: ½ teen knoflook, 4 el lichte tahin, 2 el dikke Griekse yoghurt, 1 el olijfolie, het sap van 1,5 citroen, 1 scheutje sojasaus of tamari. Knoflook raspen en daarna alle ingrediënten met 6 el water mengen en glad roeren. Naar smaak nog wat tamari, citroen, peper of zout toevoegen. Er hoort een recept bij van gegrilde ceasarsalade met knapperige kikkererwten. Dat hang ik op het bord.

Tot ziens op de tuin!