Tuinbericht

Week 33-2018: 16, 17 en 18 augustus

Oogst deze week

  • sla en andijvie
  • worteltjes of bietjes
  • pattison/courgette
  • sperzieboon/snijboon/pronkboon
  • tomaat of komkommer
  • palmkool
  • snijbiet en NZ spinazie
  • Afrikaantjes/zonnebloem/dahlia

Tijdens mijn vakantie had ik geen last van heimwee maar wel van groentewee. Ik miste de sla, worteltjes, bietjes en sperziebonen van Moestuin Leyduin. Dat is fijn van thuis komen. Dat je weer naar de tuin kan gaan. Lekker oogsten en zien hoe mooi alles er bij ligt.

Over de oogst

Weer een heel divers aanbod. Lees het bord en de aanwijzingen op de bordjes bij de bedden goed want soms moet je een keuze maken. Nog steeds courgette en pattison maar de planten beginnen nu duidelijk minder te geven. De komkommerplanten die heel veel gegeven hebben beginnen nu echt vermoeid te raken. Deze week kiezen tussen komkommer of tomaat.

Omdat de sperziebonen zo dicht op elkaar staan halen we een deel uit de grond (plukken bij het bankje). Ook van de pronk- en snijbonen kan geoogst worden. Tussen de pronkbonen vind je af en toe witkleurige bonen die op grote sperziebonen lijken. Laat die hangen. Het zijn droogbonen die we pas later oogsten.

Het doek is vandaag van de boerenkool en palmkool gehaald. Van de palmkool beginnen we deze week al te oogsten. Je oogst palmkool met de hand (dus niet met een mes snijden). Pak het blad dat je wil oogsten dicht bij de stam van de plant vast en breek het met een draaiende beweging af. Oogst de onderste grote bladeren zodat de plant zijn palmvorm behoudt en vanuit het hart door kan blijven groeien.

De zonnebloemen zien er prachtig uit. Ze zijn ontdekt door de vogels. Er zit vaak een groepje puttertjes in die de zaden uit de uitgebloeide bloemen opeten. Het is ze gegund.

De tuin deze week

Na weken droogte en warmte hadden we de afgelopen dagen eindelijk weer regen. In korte tijd viel er meer dan 40 mm die moeiteloos door de bodem en de planten opgedronken werd. Als je goed kijkt zie je dat de zomer al weer een eind op streek is en de herfst zich aankondigt. De bloementuin is over haar top heen. De pompoenen beginnen af te rijpen, in sommige appels zou je al willen bijten (niet doen, ze zijn nog zuur) en van de boerenkool kan binnenkort geoogst worden.

Het is nu tijd om de laatste gewassen van dit jaar te zaaien. Raapjes, radijs, raapsteel. We beginnen en eindigen het teeltseizoen ermee.

Kunst in de tuin, 9 september

Tijdens het weekend van open monumentendagen (8 en 9 september) zijn we ook op zondag open (van 12.00 tot 16.00). Net als twee jaar geleden vindt er dan weer “kunst in de tuin” plaats. Deelnemers van de moestuin werken ter plekke of laten iets zien van hun schilderijen, tekeningen, hout- of steenbewerking, bloemschikken, fotografie enz. Wil je meedoen: stuur dan een mailtje naar marga@moestuinleyduin.nl. Muziek, een kort optreden, kookkunst: alles is welkom.

De temperaturen zijn weer terug naar normaal. Wij gaan weer over op de normale openingstijden. Donderdag van 10.00 tot 21.00, vrijdag van 10.00 tot 17.00 en zaterdag van 9.30 tot 15.30.

Tot ziens op de tuin!

Marga (met heel veel dank aan iedereen die de afgelopen weken zo goed voor de tuin gezorgd heeft).