Tuinbericht

Week 33-2021: 19, 20 en 21 augustus

Oogst deze week

  • wortel
  • ui
  • snij- of sperzieboon
  • sla of andijvie
  • courgette
  • komkommer

Afgelopen week was het al onderwerp van gesprek: de Formule 1 op het circuit van Zandvoort. Naar verwachting wordt het druk en ga je dat merken aan het verkeer in de omgeving. Wij lassen die week een extra oogstmoment in. Op woensdag 1 september kan je van 16.00 tot 19.00 komen oogsten.

Vorige week schreef ik dat we extra nodig hebben bij de rabarber, slijpen van snoeischaren, maken van kappertjes en bij de droogkast. Dank aan iedereen die op deze oproep reageerde.

Over de oogst

Wortel. We zijn blij dat de wortels op Leyduin het dit jaar goed doen. Ook op Berkenrode staan de wortels er mooi bij. Meenemen vanaf de tafel of zelf oogsten. Als je zelf oogst pak het loof dan vlak boven de wortel vast en trek recht naar boven. Breekt het loof af dan toch de wortel uit de grond halen. Met een riek mag ook maar dan heb je altijd de kans dat je de wortel beschadigt. Het loof eraf halen en dan wegen.

Ui. Deze week gele ui. Ligt te drogen op het land maar dat schiet momenteel met regelmatig een regenbui niet op. Thuis op een droge plaats bewaren.

Sla of andijvie. Rode sla omdat de groene sla die we tegelijkertijd plantten opgegeten is door vogels.

Courgette en komkommer. Gewassen die houden van warm weer. Deze week kunnen we er nog genoeg van oogsten.

Bonen. Keuze uit sperzie- of snijboon. Onderaan dit bericht twee lekkere recepten met bonen.

Loop als je Nieuw-Zeelandse spinazie of snijbiet oogst even door naar het uiteinde van het bed. Daar is nog het minst geoogst en staan de planten er het mooist bij.

Op veler verzoek proberen we dit jaar broccoli te telen. We zijn begonnen met oogsten. Dat doen we als de broccoli nog klein is want anders schiet ze door (gaat bloeien).  Deze week kan een klein aantal mensen een broccoli meenemen naar huis. De komende weken zijn anderen aan de beurt. We kunnen nog niet inschatten of we genoeg hebben voor iedereen.

Over de tuin

Van een aantal gewassen (boerenkool, rode kool, spruit) hebben we het klimaatdoek gehaald. Een paar jaar geleden konden we  half augustus al boerenkool oogsten, daarvoor is het nu nog te vroeg.

Deze week gaan we radijs en raapstee zaaien. We gaan verder met het opruimen van de tomaten. Vorig jaar hadden we een zomer waaraan maar geen einde kwam. In week 37 konden we toen nog tomaten oogsten. Dit jaar helaas een zomer die maar niet op gang wil komen en dat laten de tomaten ons weten.

Kijktip

Achter de snijbonen komen de Afrikaantjes in bloei. Je mag er naar kijken maar ook van plukken. Pluk per plant een paar takken zodat de plant nog steeds vol lijkt.

Recepten

Pastasalade met snij/sperziebonen met pestodressing

Nodig: 200 gram orechiette of andere kleine, korte pasta, 1 ui gesnipperd, 2 tenen knoflook gehakt, 2 courgettes in blokjes, 3 el olijfolie, 400 gram snijbonen/sperziebonen in stukjes van 1 cm, 30 gram pijnboompitten kort geroosterd in een hete koekenpan, 125 groene olijven zonder pit gehalveerd, handvol verse spinazie grofgehakt.

Voor de dressing: 3 ansjovis (vervang anders door meer mosterd), 1 el mosterd, sap en fijne rasp van 1 citroen, flinke handvol basilicum, handvol spinazieblaadjes, 30 gram pijnboompitten, 100 ml lichte olijfolie.

Kook de bonen in goed gezouten water beetgaar. Schep ze met een zeef uit het water. Spoel koud af, laat uitlekken. Kook nu de pasta in het bonenwater beetgaar, giet af en spoel koud af. Bak de ui, knoflook en courgette in de olijfolie beetgaar. De courgette moet nog een bite hebben. Laat afkoelen op een bord. Maak de dressing in de blender door alles, behalve de olie, te pureren en de olie in een dunne straal er doorheen te draaien tot een dikke saus ontstaat. Verdun hem met een drup water en proef of hij op smaak is: moet er meer zuur in (citroen), meer zout (ansjovis, mosterd, zout) of mist er wat romigheid (olijfolie)? Schep alle ingrediënten voor de pasta door elkaar in een grote schaal. Schep vlak voor het opdienen de dressing erdoor. Serveer pastasalade altijd op kamertemperatuur.

Recept van Yvette van Boven in de Volkskrant

Snijbonen met zwartebonencrème

Nodig: 4 ons snijbonen, 2tl zonnebloemolie, 1 blik zwarte bonen (400 ml), 1 el tahin, 1 el sojasaus, 2 stengels bladselderij, ½ madame-jeanette, ½ teen knoflook, 1 limoen, 2 el olijfolie, ½ rode ui, ½ tomaat, 1 handje pinda’s.

Bereiding: Verhit  een grote grillpan (het kan ook op een niet te hete barbecue). Snijd de kontjes van de snijbonen, doe ze in een mengkom met 2 tl zonnebloemolie en maak aan met een snuf zout. Leg de bonen in de pan of op de grill. Beide kanten hebben 6-7 minuten nodig op niet te hoog vuur om mooi te blakeren en zacht te worden. Maak intussen een crème van de zwarte bonen. Giet het blik zwarte bonen af. Draai de bonen met de tahin en sojasaus glad in de keukenmachine of met een staafmixer. Snijd de bladselderij en de madame-jeanette fijn en maak aan met limoensap en de olijfolie. Snijd de ui in fijne ringen en aam aan met de dressing. Snijd de tomaat in blokjes en voeg ook toe aan de dressing. Hak de pinda’s grof. Serveer de bonencrème met daarop de gegrillde snijbonen en daaroverheen de dressing en pinda’s.

Recept van Samuel Levie in het Parool

Tot ziens op de tuin.