Tuinbericht

Week 32-2021: 12, 13 en 14 augustus

Oogst deze week

  • rode ui
  • biet
  • boon (sperzie- of snij)
  • courgette
  • komkommer
  • andijvie
  • snijbiet en NZ spinazie
  • geen sla?

Ik (Marga) was even op vakantie. Altijd bijzonder om daarna weer op de tuin te komen. Als je een paar weken weg geweest ben kijk je weer met nieuwe ogen. Van te voren weet ik al dat de tuin weer heel goed verzorgd is. De afgelopen jaren was het gras geel, veel bloemen al uitgebloeid en begonnen de bomen al de eerste bruine bladeren te krijgen als ik terug kwam. Dit jaar niets van dit alles. Regelmatig regen en matige temperaturen kenmerken de zomer. Fijn voor het gras, de bomen en de meeste planten.

Maar elk voordeel hep ook z’n nadeel (en andersom). Bij het vochtige weer gedijen schimmels heel goed. Ook de zo gevreesde (pseudo) schimmel phytophtora die verwoesting kan aanbrengen bij planten uit de nachtschadefamilie (o.a. aardappels en tomaten). In Vlaanderen ook bekend onder de naam: de plaag. Misschien heb je al ergens gelezen dat sommige biologische boeren (gangbare boeren hebben er geen last  van want die spuiten wekelijks met gewasbeschermingsmiddelen) een deel van hun aardappeloogst al verloren zagen gaan. Bij ons is dat helaas het geval bij de tomaten. Dus we plukken de tomaten die er nog goed uitzien plukken en hopen dat ze nog af gaan rijpen en daarna verwijderen we de tomatenplanten. Geen leuk werk maar bijna alle boeren en tuinders hebben de afgelopen jaren wel te maken met oogsten die te lijden hebben van weersomstandigheden die steeds extremer worden. Of we nog iets kunnen doen aan het klimaatprobleem? Volgens IPCC rapport dat deze week verscheen kan het tij nog gekeerd worden maar dan moet er wel ingrijpend en voortvarend gehandeld. Of dat gaat lukken …?

Hulp gevraagd

Corrie Kamps maakt ieder jaar van de zaden van de Oost-Indische kers kappertjes. Ze wil dat dit jaar weer doen maar is op zoek naar iemand die daarbij wil helpen. Ook bij de kruidendroogkast is hulp gewenst. Het gaat daarbij om het plukken van kruiden en bloemen, er voor zorgen dat ze goed drogen in de kast en ze daarna er weer uit halen. Ervaring is niet nodig, wel tijd om regelmatig een uurtje op de tuin langs te komen.

Met het meeste werk zijn we goed bij maar aan sommige dingen komen we niet  toe. Bijvoorbeeld aan het slijpen van de snoeischaren. Heb je daarmee ervaring en wil je daarbij helpen, laat het dan weten.

Wil je liever op het land werken, tussen de rabarber staat veel onkruid. Al doe je maar een 1 m2 dan helpt dat toch al.

Over de oogst

Bietjes. Ze komen van Berkenrode. Sommige zijn rond, ander langwerpig en we hebben kleine en grote. De grote in stukken snijden voordat je ze kookt of op een andere manier bereidt. Dan zijn ze gelijk met de kleine bietjes gaar. Onderaan dit bericht twee recepten met biet.

Ui. De rode uien zag je vorige week al op het land liggen. Daar mag je ze rapen en afwegen. Ondertussen zijn alle gele uien ook van Berkenrode naar Leyduin vervoerd. Ze liggen op het land te drogen. Vorig jaar was er een hittegolf toen de uien lagen te drogen. We leerden toen dat uien last kunnen hebben van zonnebrand waardoor ze zacht worden en niet meer houdbaar.

Bonen. Snijboon of sperzieboon (geel, paars of groen). Kies je voor sperziebonen dan kan je ze deze week op het land van de struik plukken.

Andijvie, snijbiet en NZ spinazie.

Komkommer en courgette.

Geen sla? Nee deze week geen sla maar voor de liefhebbers is er wel een krop radicchio (vlak boven de grond afsnijden). Je mag ook kiezen voor een portie palmkool of een paar tomaatjes.

De tuin deze week

Er is weer plantgoed gearriveerd. Zodra dat in de grond zit gaan we de gewassen zaaien waar mee we ook het seizoen begonnen (raapsteel en radijs).

We gaan verder met wieden en schoffelen.

Kijktip

Je hebt misschien al de bordjes gezien waar bladrammenas op staat. Het is een groenbemester die we dit jaar voor het eerst uitproberen. Een maand geleden gezaaid en nu al kniehoog. Het ziet er een beetje rommelig uit maar nu de eerste bloemetjes er in komen  wordt dat meteen ontdekt door vlinders en insecten.

Recept

Gepofte bietjes met cottage cheese, oregano en citroen

Voor 4 personen:

6 middelgrote rode bieten, schoongeboend;
2 el balsamicoazijn;
5 el olijfolie;
1,5 el verse oreganoblaadjes;
400 g cottage cheese;
1 citroen, schoongeboend.

Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Leg de bieten in de ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en pof de bieten in ongeveer een uur gaar in de oven. Laat ze een beetje afkoelen en stroop de schil van de bieten. Snijd ze in grove stukken en doe in een schaal. Voeg de balsamico, de olijfolie, de oreganoblaadjes en zout en peper naar smaak toe en hussel. Laat minimaal 30 minuten marineren. Verdeel de bietjes over 4 bordjes of schaaltjes en verdeel de cottage cheese erover. Rasp over elke portie wat citroenschil.

Gazpacho de remolacha

Voor 4 à 6 personen:

1 ui, fijngesneden;
1 teen knoflook, fijngesneden;
1 groene paprika, in stukken;
1 komkommer, in stukken;
300 – 400 ml water;
400 g gare (geroosterde of gekookte) biet, gestroopt, in stukken;
2 – 3 el sherryazijn;
4 – 5 el olijfolie.

Doe de ui, knoflook, paprika, komkommer en 300 ml water in de blender en pureer glad. Voeg de bieten toe en pureer nogmaals. (Of doe alles in een hoge mengbeker en pureer met de staafmixer.) Verdun de soep desgewenst met nog wat meer water. Voeg 2 eetlepels azijn en 4 eetlepels olijfolie toe. Proef en maak verder op smaak met zout, peper en zo nodig extra azijn en olijfolie. Laat de gazpacho in de koelkast ijskoud worden voor u hem serveert.

Bron: Janneke Vreugdenhil in NRC

De foto bij dit tuinbericht is van Ton Apon.

Tot ziens op de tuin.