Tuinbericht

week 34-2021: 26, 27 en 28 augustus

Oogst deze week

  • koolrabi
  • wortel
  • prei
  • sla
  • courgette
  • snijboon of sperzieboon

Wat zou het fijn zijn als kraaien slakken aten maar helaas spannen ze samen tegen de sla. De kraaien trekken de jonge plantjes uit de grond (vinden ze leuk). Als ze de kans krijgen tenminste en de slakken hen niet voor zijn. Die eten jonge slaplantjes helemaal op. Op de foto rechts de sla die we deze week gaan oogsten,  links daarvan de sla die we voor over vier weken bedacht hadden. In de verte zie je nog een aantal plantjes staan. Daar zijn de slakken nog niet aan toe gekomen. Ze trekken elke nacht een stukje verder op bij vochtig weer. In voorgaande jaren kregen we regelmatig de klacht dat er te veel sla was. Daar hoeven we dit jaar niet bang voor te zijn.

Ter herinnering. Volgende week woensdag, 1 september kan je tussen 16.00 en 19.00 komen oogsten. Dit extra oogstmoment lassen we in omdat we niet weten of de tuin goed te bereiken is tijdens de Formule 1 activiteiten. Op donderdag, 2 september kan je voor het laatst dit jaar tot 19.00 komen oogsten. Daarna gaan we op donderdag weer terug naar 17.00. We doen dit omdat we merken dat er heel weinig mensen gebruik van maken.

Zet alvast in je agenda maar wel onder voorbehoud: Zondag 3 oktober oogstfeest. Onder voorbehoud want de coronamaatregelen moeten het toestaan en het weer moet een beetje meezitten. We willen er een combinatie van maken van oogstfeest en “kunst op de tuin”. Dus aan alle deelnemers die zich door de tuin laten inspireren en dat tijdens het oogstfeest willen tonen en delen een oproep om zich te melden. Denk daarbij ook aan een speciale manier van het verwerken van de oogst, food design, poëzie, beeldende kunst, muziek. Informatie volgt.

Over de oogst

Koolrabi en prei van Berkenrode.

Wortels. Afwegen zonder loof.

Snijbonen of sperziebonen. De snijbonen mag je zelf oogsten in de rij waarbij een vlaggetje staat. Pluk alleen de grote. Of sperziebonen… Ze zijn nog dun maar we gaan ze toch al oogsten anders hebben we er straks teveel tegelijk.

Courgette.

Sla. Geniet ervan.

En waar verder nog een vlaggetje staat b.v. bij de snijbiet en NZ spinazie (trouwens gewassen die de slakken niet blieven).

Over de tuin

De puttertjes hebben de zonnebloemen ontdekt. Heel fijn om ze te horen en te zien. Dat is ook de reden dat we een deel van de zonnebloemen laten staan. Eerst profiteren de bijen en andere insecten ervan, daarna zaadetende vogels. De zonnebloemen die je de winkel of op de markt koopt hebben vaak geen stuifmeel. Daar hebben insecten dus niets aan. Puttertjes dus wel welkom, kraaien en slakken niet? Toch maar wat meer mededogen tonen?

Als er een vlaggetje bij de dahlia’s staat mag je ervan plukken. Pluk ze alleen als de bloem open is.

We merken nu echt dat we in de laatste fase van het teeltseizoen komen. Uit veel gewassen is de groei. Alles gaat langzamer. De komkommerplanten zijn klaar. Ze geven bijna niets meer. Hopelijk krijgen de pompoenen en druiven nog voldoende hoge temperaturen om goed af te rijpen.

Kijktip

Kijk even bij de pompoenen. Sommige zijn al behoorlijk groot en oranje.

Tot ziens op de tuin!