Tuinbericht

Week 31

Oogst deze week

  • Sla
  • Tomaat
  • Courgette
  • Knolvenkel
  • Koolrabi
  • Prei
  • Komkommer
  • sperzieboon

Zijn er dit jaar geen afrikaantjes ?

Deze vraag wordt de laatste tijd vaker gesteld, alles is geplant de bloemen komen eraan en binnenkort zullen er weer veel fietstassen te zien zijn als op de foto . Dit jaar later  afrikaantjes te  plukken omdat  het voorjaar anders verliep  waardoor het teeltplan moest worden aangepast en de opkweek vertraging opliep doordat de slakken de zaailingen hadden ontdekt. Minder bedden met afrikanen omdat ook bij aaltjesbestrijding  teveel van hetzelfde negatief werkt. (Bio)diversiteit geldt ook hier . Daarom dit jaar naast de afrikanen ook bladrammenas , minder bloemig maar wel een goed bruikbaar gewas om schadelijke aaltjes te bestrijden en goed voor het bodemleven en de insecten.

Er zijn nog heel veel  bloemen op de tuin maar  het geheel is  wat minder uitbundig  , maar   de dahlia’s zijn de uitzondering op de regel die komen goed in de bloemen. Dit levert  achterin de tuin een kleurig geheel op van  bloemen in allerlei vormen en maten  met vele vlinders en bijen die hierop af komen.

Op Berkenrode gaan we deze week starten met het rooien van de uien. We brengen ze naar Leyduin , daar blijven de uien  nog een tijdje buiten liggen om in te drogen zodat ze een hardere schil krijgen voor een betere bewaarbaarheid . Zo kunnen  we ook  later in het seizoen nog van de uien oogsten. Vorig jaar kregen we in augustus een hittegolf waardoor het indrogen veel te snel ging en een deel van  de uien was  gestoofd in de brandende zon op het hete droge zand en moesten afgevoerd worden naar de composthoop. Dit jaar  in Nederland wisselvallig zomerweer , dus dat is gunstig voor het drogen van de uien.

De oogst deze week:

Koolrabi , de bekende witte en  een half bed  paarse. Het is puur uiterlijk het zit alleen in de schil, de binnenkant is wit en de smaak is hetzelfde maar ze zijn prachtig om te zien.

Bonen in verschillende maten en kleuren dit jaar, deze week keuze uit de stevigere gele of de dunnere groene haricot vert. De snijbonen beginnen ook goed te groeien , we gaan vooroogsten maar er is nog niet genoeg voor iedereen dus dat wordt een keuzeoptie bij de bonen.

De  prei, het bed  leegoogsten dus het worden de dunnere .

Een stevige knolvenkel , courgette , sla , snijbiet, nieuw -zeelandse spinazie , tomaat en komkommer . Weer veel diversiteit  , eventueel nog aan te vullen met bloemen en  kruiden om je oogst  nog meer geur en kleur te geven.

Heel graag tot ziens op de tuin.