Tuinbericht

Week 30: 21 t/m 25 juli

Oogst deze week

  • spitskool
  • sla
  • courgette
  • tomaat
  • komkommer
  • snijbiet
  • bloemen
  • en nog meer?

Voor de liefhebbers van sport(kijken) beloofde het een mooie zomer te worden. Met Olympische spelen, EK voetbal en natuurlijk de jaarlijks terugkerende evenementen zoals de Tour de France en Wimbledon. Maar dat gaat allemaal niet door. Want daardoor ook niet doorgaat is oranjekleurende straten en pleinen, veel oranje jurkjes en t-shirts, oranje taartjes enz. enz. Maar Moestuin Leyduin heeft daar lak aan en kleurt  steeds meer oranje, met bloeiende Afrikaantjes, goudsbloemen en Oost Indische kers. Pluk ze!

Was je afgelopen zaterdagmiddag op de tuin dan kon je proeven dat Corrie Kamps heerlijke pesto maakt met de OI kers. Het recept vind je onderaan dit bericht.

Waarschuwing: deze en volgende week kan er nog op dinsdag geoogst worden. Na juli niet meer.

De inzameling voor de zonnepanelen verloopt heel voorspoedig. Het benodigde bedrag is bijna binnen. We missen nog 400 Euro.  Op de tuin staat spaarpotje voor de laatste giften maar een bedrag overmaken is natuurlijk ook nog mogelijk. De panelen worden op 11 augustus gelegd. Fijn idee dat we daarna onze eigen energie kunnen opwekken.

Over de oogst

Paarse spitskool. Ze zijn niet erg groot maar de groei is er uit. Daarom gaan we ze deze week oogsten.

Vorige week schreef ik in het oogstbericht tomaat of komkommer. Uiteindelijk werd het tomaat en komkommer. Dat hopen we voor deze week ook maar pin ons er niet op vast. Van de tomaat geen grote hoeveelheid. In een ons zitten ongeveer vijf tomaatjes. Dat betekent dat we in een week ongeveer 1250 tomaten moeten kunnen oogsten er van uitgaande dat er zo’n 250 mensen komen oogsten.

Voor iedereen sla en courgette. Als je ipv courgette liever een patisson heb vraag daar dan even naar. Snij een flinke portie snijbiet af. Vlak boven de grond. Ook van de Nieuw Zeelandse spinazie en het ijskruid mag je weer snijden. Neem planten waar nog niet veel van geoogst is. Snij de stengels niet helemaal af tot bij het hart van de plant.

Bloemen (zie boven) en misschien al de eerste dahlia’s. Kijk zodra je op de tuin bent op het bord van welke bloemen je mag snijden.

Er is vast nog meer. Iets dat over is van vorige week of dat versneld geoogst moet worden. Ook daarvoor: lees het bord en let op de vlaggetjes.

De tuin deze week

De palen en netten van de kapucijners en peulen zijn allemaal opgeruimd. De aardbeienplanten worden ook opgeruimd zodra ze geen vrucht meer dragen. We hebben er dan drie jaar van geplukt. Tijd voor nieuwe planten op een andere plek. De laatste sperziebonen zijn ingezaaid, er zijn weer honderden plantjes de grond ingegaan.  Omdat er veel plantenresten van de tuin komen zijn er ook weer nieuwe composthopen opgebouwd.

We hebben op het ogenblik een aantal planten die minder gewenst zijn en die we daarom in toom proberen te houden. Het gaat om knopkruid, melde, hanenpoot (een grassoort), kleine majer en heermoes. Kleine majer is nieuw voor ons. Koos Dijksterhuis schrijft er in Trouw het volgende over. https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/dit-onkruid-smaakt-naar-spinazie~b789169c/

Er zijn ook planten die onverwachts opkomen die we wel laten staan. B.v. het blauw/paarskleurende kaarsjeskruid meteen rechts van het grote pad.

Van Esther Bervoets kregen we vier houten buitenstoelen. Esther vervoerde ze achter op haar fiets. We zijn er blij mee.

De jonge valken kunnen ondertussen goed vliegen. Ze zitten vaak in de bomen aan de oostkant van de tuin. Van daar uit hebben ze goed zicht op hun jachtgebied. We weten niet of ze zelf al muizen vangen of dat nog overlaten aan hun ouders.

Kijktip

We hebben als proef en omdat we benieuwd waren hoe de planten eruit zien wat sojabonen gezaaid. Ze beginnen al aardig groot te worden. De snijbonen en pronkbonen komen in bloei. De snijbonen bloeien wit. De pronkbonen rood. In de maïs verschijnen de mannelijke bloemen (die pluim bovenaan de plant)

Leuk om naar te kijken zijn al de verschillende insecten (vlinders, hommels, bijen, zweefvliegen, sluipwespen, libellen, krekels en sprinkhanen). Met de biodiversiteit zit het wel goed.

Tot ziens op de tuin!

P.S. Het is fijn om te merken dat de oogsttijden goed nageleefd worden.

Recept: Pesto van Oost Indische Kers bloemen en bladeren

Groen: 1 knoflook, 2 eetl. zaden, 4 eetl. zonnebloemolie, 2 eetl. zonnebloempitten, zout en peper, citroensap, 20 – 24 bladeren

Oranje: 2 knoflook, 2 eetl. walnoten, 4 eetl. walnotenolie, 1 theel. paprikapoeder, zout en peper, 20 – 24 oranje bloemen

Rood en geel: 2 knoflook, 4 eetl. amandelen, 4 eetl. olijfolie, zout en peper, 20 – 24 rode bloemen en/of geel