Tuinbericht

Week 31-2020: 28 t/m 31 juli en 1 augustus

Oogst deze week

  • sla
  • courgette of patisson
  • komkommer of tomaat
  • wortel of biet
  • sperzieboon
  • snijbiet, NZ spinazie, ijskruid, rucola, roodlof
  • bloemen

Hoogzomer. De tuin is op z’n weelderigst met lekkere zomergroente zoals sperziebonen en courgette en heel veel bloemen.

We blijven het nog even herhalen. Deze week kan er voor het laatst op dinsdag geoogst worden. Vanaf volgende week kan dat niet meer.

Er komen nog steeds donaties binnen voor de zonnepanelen. Dat is heel fijn want we zijn nog niet bij het benodigde bedrag. Wel al bijna. Op maandagochtend 27 juli is de stand 4712,50 Euro. Bijeengebracht door 102 personen. Donaties zijn welkom op NL66TRIO 0338 8341 09 t.n.v. Stichting Moestuin Leyduin.  Nog een suggestie: ben je blij met de bloemen die je deze week plukt op de tuin, stop dan wat geld in het ronde doosje dat op de tafel met oogst staat.

Over de oogst

Sla, courgette of patisson, komkommer of tomaat, snijbiet is ook deze week weer de basis.

En verder:

De eerste sperziebonen om te plukken. Een deel halen we uit de grond en mag je “bij het bankje” van de plant afhalen. Altijd gezellig om samen bonen te plukken. Dit jaar met 1,5 meter afstand van elkaar. Een deel laten we staan en mag je op het land plukken. In beide gevallen geldt: pluk alle bonen die goed zijn van de plant. Op het land de kleine bonen nog even laten hangen. De plant niet uit de grond trekken. Loop voorzichtig tussen de bedden door zodat de bonen die later gezaaid zijn niet beschadigd raken. Als  het goed gaat kunnen we dan weken lang sperziebonen oogsten.

Wortel of biet. We oogsten ze voor en zetten ze klaar. Het kan dus zijn dat er wortel klaar staat terwijl je liever biet zou willen hebben. Van beide komt nog meer dus hopelijk is het volgende keer net andersom.

Kijk ook even bij de rucola. Vlak na de druiven is een bedje waarvan al eerder geoogst is. Omdat dat heel netjes gedaan  is (dank daarvoor) kan er nu een tweede keer van geoogst worden. Verderop staat een nieuw bedje. Als daar een vlaggetje bij staat kan je er ook van oogsten.

Er is ook roodlof. Voor de liefhebber van bittere sla. Ben je dat, snij een krop vlak boven de grond, de plant kan dan weer aangroeien.

Bloemen: heel veel Afrikaantjes (neem een grote bos mee), Oost-Indische kers, goudsbloem en let op of er een vlaggetje bij de dahlia’s en zonnebloemen staat. Zo ja, dan mag je daar ook plukken.

De tuin deze week

De uien die op Leyduin staan zijn geoogst en liggen nu te drogen. Deze week worden ook de uien op Berkenrode geoogst en naar Leyduin gebracht om daar op het land te drogen.

Vorige week merkten we dat er wat schimmel optrad in de sperziebonen. Het gaat om een witte pluizige schimmel, sclerotinia. Die bonen hebben we snel geoogst en geplukt zodat er hopelijk geen verdere aantasting in het gewas optreedt. Vooral bij vochtig weer breidt de schimmel zich uit. We waren blij met de regen die we van zaterdag op zondag hadden. Want veel gewassen hadden daar behoeften aan. Maar de bedden waarin we de schimmel hebben ontdekt hadden we liever droog gehouden. Zo is er altijd wat.

Kijktip

Kijk bij de pompoenen of je al vruchten ziet liggen. Vooral aan de boskant, bij de bijenkorf, worden ze al behoorlijk groot. We hebben verschillende rassen, waaronder de gele centenaar. Die kan wel zo’n 15 kilo worden. Helaas wil de flespompoen nog niet goed op gang komen.

Veel plezier bij het oogsten, geniet van het bereiden van de groente en van het opeten!