Tuinbericht

week 28-2023: 13, 14, 15 juli

Oogst deze week

  • bietjes
  • palmkool
  • sperziebonen
  • courgette
  • komkommer
  • sjalotjes
  • rode en groene sla
  • veldboeketje

Iedereen die vorige week op de tuin is geweest, heeft de twee omgewaaide bomen gezien. De monumentale eik en es blokkeerden het pad bij het oogstbord. De bomen waren naar inschatting van het Landschap Noord-Holland zeker tachtig jaar oud. Het was flink schrikken, maar gelukkig is de schade verder beperkt gebleven. Een appel- en vijgenboom overleefden de klap niet, maar nu de meeste takken zijn opgeruimd blijkt tot onze verbazing de kruidencirkel verder behoorlijk intact te zijn.

We hebben afgelopen week veel hulp gekregen, bij het zagen en opruimen van de stammen en takken. Iedereen toonde begrip dat de dingen even wat anders liepen. Dank daarvoor!

Over de oogst

Sperziebonen. De eerste van het jaar zijn er, en ze zijn heerlijk. Pluk alleen de grote bonen van de plant.

Biet. Behoorlijke joekels (zie foto bovenaan). Wil je jouw biet koken, snijd hem dan in stukjes. De langwerpige Cylindra biet komt van Berkenrode, dus die kun je ophalen bij de oogsttafel.

Courgette en komkommer. In de oogstwijzer vind je verschillende recepten met courgette. Bv. Courgettekoekjes, gevulde courgette, courgetterösti. Niet ingewikkeld, wel lekker.

Sjalotjes. Een mild uitje. Sjalotjes groeien in klisters. Dat betekent dat je een aantal sjalotjes bij elkaar hebt. Goed te bewaren. In de oogstwijzer vind je een recept voor geroosterde sjalotjes. Ook lekker rauw door een salade of als basis voor een saus.

Palmkool. Je oogst de grote bladeren van onderen, zodat de plant eruit komt te zien als een palmboompje. Dus niet de hele plant oogsten. Omdat we vaak de vraag krijgen wat je met palmkool moet doen, onderaan dit bericht tips van deelnemers.

Een krop sla. Rood of groen – kies je favoriet.

Snijbiet, Nieuw-Zeelandse spinazie en ook weer ijskruid.

Eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers, goudsbloem en komkommerkruid.

Veldboeketje. Alle deelnemers mogen een veldboeketje maken van tien stelen. Achterin staan bloeiende bedden. Er zitten ook fijne droogbloemen tussen, zoals papierbloem. Marja weet welke bloemen je al wél kunt plukken en welke je nog beter even kunt laten staan.

Ook kun je voor 6 euro weer een eigen boeketje samenstellen uit de voortuin.

Over de tuin

Langzaam keert de rust langzaam terug op de tuin, de meeste verwaaide gewassen en bloemen hebben hun schouders weer opgetrokken.

De aardbeienplanten zijn weggehaald, want die hadden na drie jaar hun beste tijd gehad. Op een ander stuk in de tuin zullen we later nieuwe planten zetten. Op de plek van de aardbeien hebben we verschillende Afrikaantjes gezaaid, als vrolijke bodembedekker.

De bloementuin bloeit weelderig, de eerste tomaten kleuren rood: de zomer is in volle gang. Als je de tijd hebt tijdens het oogsten, maak dan een uitgebreid rondje door de tuin: er is zoveel moois te zien.

Recepten met palmkool (tips van deelnemers)

Liga Viksne schrijft: “Heel simpel, roerbakken in boter. Soms met knoflook, soms met paddenstoelen, soms met beiden, soms nog gesnipperde (lente) ui erbij. Vervolgens met gekookte rijst mengen”.

Jet van Vrede geeft het volgende advies: Mijn eenvoudigste bereiding is in nasi goreng. Met ui, knoflook, wortel, misschien wat capucijners…..

Elizabethe Martinot beveelt “supergroene spaghetti” aan. Nodig voor 2 personen: 150 gram spaghetti, 4 tenen knoflook, 200 gram palmkool, 30 gram Parmezaanse kaas en 30 gram ricotta.

Bereiding: Kook de pasta  in gezouten water. Pel  ondertussen de knoflook en haal de steeltjes van de palmkool. Kook de knoflook en de palmkool 5 minuten met de pasta mee. Doe 1 ½ eetlepel extra vergine oliefolie in de blender en rasp de parmezaan erbij. Schep de hete knoflook en palmkool in de blender en laat de machine een paar minuten draaien tot je een superfijn mengsel hebt. Proef en breng de saus op smaak met peper en zeezout. Giet de pasta af en vang daarbij een kopje van het kookwater op. Kieper de pasta terug in de pan en hussel de felgroene saus erdoorheen. Giet er zo nodig wat kookwater bij. Verdeel over de borden. Leg de ricotta erop en doe naar smaak nog wat oliefolie erbij.

Marie-Paule Dammler deelt een recept van Kievitames: pad thai met palmkool. Volgens haar ook lekker in de zomer.

Tot ziens op de tuin.