Tuinbericht

week 29-2023: 20, 21, 22 juli

Oogst deze week

  • sperziebonen
  • wortel
  • prei
  • courgette
  • komkommer
  • tomaat
  • sla / andijvie
  • Zonnebloem / afrikaantjes

Het is heerlijk voor iedereen die nu in de tuin werkt: niet te hoge temperatuur, een zonnetje, en tussendoor een buitje – de beregening hoeft niet aan. Anders dan in het Verenigd Koninkrijk waar het non-stop regent, of in Zuid-Europa dat wordt geteisterd door een extreme hittegolf.

Elke woensdag werkt een groepje vrijwilligers op buitenplaats Berkenrode aan de Herenweg, waar we een extra stuk grond huren. We telen er groenten die we gemakkelijk kunnen vervoeren naar Leyduin (zoals kool, biet, ui, prei, aardappel, koolraap en wortel). Deze week komen de wortelen van Berkenrode.

De luchtfoto bij dit stukje is eind juni gemaakt en geeft een mooie indruk van de prachtige ommuurde tuin van Berkenrode. Het stuk dat we voor Leyduin gebruiken, ligt bovenin. Het middenstuk gebruikt Merijn voor een wekelijkse moestuincursus. In de voortuin tuinieren de familieleden en vrienden van Berkenrode: in de bedden een vrolijke mix van bloemen en groenten.

Terug naar Leyduin. Het motto voor de oogsters is deze week: het lekkerste groeit achteraan. Als je écht malse bonen, frisse sla en mooie Nieuw-Zeelandse spinazie wilt hebben, oogst je vanaf het pad langs de bomen (en niet het hoofdpad). Probeer het eens, doe eens gek!

Over de oogst

Sperziebonen. Aan de planten waar we vorige week aan begonnen, groeien nog prachtige exemplaren (en dus vooral achteraan).

Wortel. De eerste wortel van het seizoen: stevige, lange exemplaren van Berkenrode en dikke, puntige wortels van Leyduin.

Tomaat. Vorige week kon je er al 4 proeven, en deze week zijn er opnieuw heerlijke cherrytomaatjes.

Prei. De eerste lichting prei had dit jaar een ruige start, met helaas veel uitval. We beginnen met 1 prei per persoon.

Courgette en komkommer. Ga naar de oogstwijzer voor courgette-recepten.

Een krop sla of adijvie. Vooral stevige sla. Als je liever zachte sla wilt, kun je de laatste sla weghalen van het bed snijsla.

Verrassingspeulen. Voor de liefhebber. Je moet er even je best voor doen, maar in de peulbedden groeien nog genoeg stevige peulen.

Snijbiet, Nieuw-Zeelandse spinazie en ook weer ijskruid.

Eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers, goudsbloem en komkommerkruid.

Zonnebloem en Afrikaantjes. We hebben zonnebloemen met meerdere bloemen aan de steel. Oogst alleen een bloeiende zonnebloem (en zorg dat stelen met knoppen aan de plant blijven, zie foto).

Over de tuin

Leyduin is weer in oude luister hersteld: de laatste boomstammen zijn opgeruimd, het zaagsel ligt op de paden en de kruidencirkel is helemaal door de wasstraat gegaan en ziet eruit als nieuw. In de moestuin groeit alles voorspoedig: de courgetteplanten zitten vol, de sperziebonen komen op gang, en in de kassen doen de komkommers en tomaten het geweldig.

Loop eens een rondje rondom het oude rabarberbed (achter de tunnelkassen), je zult daar veel bijzondere groenten aantreffen waar we dit jaar wat plantjes van uitproberen. Aubergine, oerkomkommer, puntpaprika, zoete aardappel, maar ook augurk en olijfkomkommer: ze groeien lekker in de buitenlucht.