Tuinbericht

Week 28-2018: 12, 13 en 14 juli

Oogst deze week

  • sla
  • prei
  • biet
  • wortel
  • courgette
  • komkommer
  • snijbiet
  • NZ-spinazie

In de winkel zijn alle bietjes en worteltjes ongeveer even groot. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Bij ons groeien grote en kleine bietjes en korte en lange worteltjes naast elkaar. De worteltjes zijn ook niet allemaal even recht en sommige hebben zelfs twee “beentjes”. Zolang jullie ze niet afkeuren gaan ze allemaal mee naar huis om opgegeten te worden. Fijn idee. Geen voedselverspilling.

De oogst van deze week

De krop sla bestaat uit drie verschillende slasoorten. Valt wel makkelijk uit elkaar bij het oogsten. Dus houdt daar rekening mee.

Worteltjes en bietjes blijven het best als het loof eraf is en als je ze pas wast vlak voor gebruik. Op een koele plek bewaren. Ze hoeven niet in de koolkast. Als het loof van de bieten er nog goed uitziet smaakt het nog prima. Ook de rode stengels staan mooi in een gerecht als je ze even stooft, roerbakt of in een groentetaart. Van het wortelloof kan je lekkere pesto maken.

De worteltjes gaan we oogsten op Berkenrode. Je kan ze dus in de schuur ophalen. Hoe we de bietjes gaan oogsten weet ik nu nog niet. Voor de voet wegoogsten (dus je begint waar je voorganger gestopt is) of al oogstend dunnen (de grote bieten eruit halen zodat de kleintjes nog wat kunnen doorgroeien. Als je op de tuin bent hoor je het antwoord.

Van de NZ-spinazie achteraan op het bed (boskant) is nog bijna niet geoogst. Loop daar dus even heen als je dit gewas wilt oogsten.

Met de snijbiet niet te zuinig zijn. De planten groeien weer mooi aan als je ze zo’n 2 centimeter boven de grond afsnijdt. Ook hier geldt: oogst niet allemaal van de eerste vijf meter.

De tuin deze week

Voordeel van de droogte is dat het onkruid niet hard groeit en dat het in de tunnelkassen wel warm maar niet vochtig wordt zodat de kans op aantastingen door b.v. schimmels niet groot is. Nadeel: het bos begint er helaas al wat herfstachtig uit te zien om over ons “gazon”maar niet te spreken.

Ik verbaas me dagelijks weer over de bloementuin.  Bijna niet meer voor te stellen dat die vorig jaar nog op een andere plek lag. Nu komt er elke dag weer iets nieuws in bloei en worden er elke week meer boeketten geplukt. Het is leuk om te zien dat er steeds meer mensen gaan plukken. Wil je dat ook doen: een boeket kost 5 Euro. Zowel als je zelfplukt als wanneer je een kant en klaar boeket koopt.

De Afrikaantjes staan nu volop in bloei en er komen er nog steeds meer bij. Ze groeien makkelijk en zijn ook nog zeer fotogeniek (de foto bij dit bericht is van Niek van Noppen). Eind dit jaar als we de bodem laten testen op aaltjes weten we of ze ook het werk doen waarvoor ze bedoeld zijn.

Tot ziens in de tuin!