Tuinbericht

Week 29-2018: 19, 20 en 21 juli

Oogst deze week

  • sla
  • bietjes
  • wortel
  • courgette/pattison
  • komkommer of tomaat
  • snijbiet en NZ. spinazie
  • bos Afrikaantjes

We merken op de tuin dat de vakantieperiode nu echt is aangebroken. Veel mensen vertellen dat ze een paar weken weggaan en dat buren of vrienden tijdens die periode komen oogsten. Dat is prima. Raad ze wel aan om het tuinbericht te lezen en om zich aan de oogstinstructies en de oogsttijden te houden. Dat voorkomt misverstanden. Vorige week vrijdag kwam er om 19.00 uur, toen ik nog met de beregening bezig was, een mevrouw die begrepen had dat je vrijdag tot 21.00 kan oogsten. Ik moest haar teleurstellen.

Vakantie levert mooie verhalen op. Een deelneemster vertelde me, dat ze de sla die ze met wortel en al geoogst had, op de camping naast haar tent geplant had en regelmatig water gaf. Ze sneed er elke dag wat van af en zo had ze dagenlang verse Leyduinsla. Ik ga dat zelf niet doen want als ik op vakantie ben breek ik mijn tentje elke dag af om verder te trekken maar ik hoop wel op fijne markten waar tuinders en boeren uit de omgeving hun producten verkopen. Vakantietip: mijd de hypermarché en vergelijkbare winkels en koop direct bij de boer. Veel leuker en lekkerder.

De oogst

Lijkt op de oogst van vorige week. De worteltjes worden heerlijk zoet als je ze kookt of roerbakt. Schrappen hoeft niet. Wel goed wassen.

De tomaten beginnen op gang te komen. De hoeveelheid komkommers neemt wat af. Courgettes zijn er in volop. We gaan er een aantal deze week inmaken. Misschien doen we er ook pattison bij omdat geel en groen goed samen gaan.

Weet je soms niet wat je met de courgette moet doen? Het lijkt wel of ze meer smaak krijgen als je ze rauw raspt. Meng ze dan door de sla of roer er yoghurt en wat knoflook doorheen. Beetje zout en wat verse basilicum maken het af.

Vergeet de snijbiet niet. Ik oogste vandaag een groene snijbiet met brede stelen. Zilversteel.

Pluk een grote bos Afrikaantjes. Ze staan lang op de vaas.

De tuin deze week

Kijk even in het aankondigingskastje bij de poort. Er hangt een prachtige tekening in van Vera de Backker.

Er komt weer plantgoed. O.a. sla en venkel gaan de grond in en krijgen daarna meteen water zodat de kleine plantjes snel kunnen gaan wortelen.

Wat jullie niet goed kunnen zien is dat de boerenkool en de palmkool onder het doek heel goed aan het groeien zijn. Als de planten nog wat groter zijn halen we het doek ervan af. Een paar rupsen kan dan niet zoveel kwaad meer.

De bloementuin hoef ik niet meer aan te bevelen. De boeketten gaan grif van de hand en het is leuk om te merken dat steeds meer mensen zelf gaan plukken. Aarzel je: vraag dan hulp.

Tot ziens op de tuin!