Tuinbericht

Week 27-2018: 5, 6 en 7 juli

Oogst deze week

  • prei
  • knolvenkel
  • rode bes
  • courgette of pattison
  • komkommer
  • sla
  • snijbiet
  • Nieuw-Zeelandse spinazie

Al weer de twaalfde oogstweek. De tijd vliegt. De kapucijners (die op 13 maart gezaaid zijn), zijn vandaag opgeruimd. De boerenkool zit in de grond. Het seizoen is nu echt vol op stoom. De boerenkool krijgt net als al het andere plantgoed dat onlangs de grond in gegaan is regelmatig water. Wat ben ik blij met de nieuwe buizen, sproeiers en slangen die Robert Kniese voor ons aangeschaft en gemonteerd heeft.

Gelukkig is er voor boeren en tuinders in onze regio nog geen sproeiverbod. Ik ben er toe overgegaan om in de avond te sproeien. Dan is er minder verdamping en kunnen de planten langer profiteren van het water.

Als je nu een boomgaard aan gaat planten zou ik overwegen om citrusvruchten, olijf en vijg te nemen. Wel rassen zoeken die wat vorst kunnen verdragen maar naar verwachting worden de zomers steeds warmer en droger de komende tijd.

Over de oogst

Prei en knolvenkel laag bij de grond vastpakken en uit de grond trekken. De rode bessen zijn nog wat groter en zoeter dan vorige week maar extra kwetsbaar. Pluk ze voorzichtig.

Op het bordje bij de snijbiet staat: 2 centimeter boven de grond afsnijden. Veel mensen snijden echter veel hoger. Dat is jammer, want juist de stelen van de snijbiet zijn erg lekker en daardoor kunnen de planten niet zo goed aangroeien.

Er zijn nog wat restjes van vorige week (koolrabi, de laatste tuinbonen en peultjes en roodlof). We gaan ze verdelen.

De tuin deze week

Een lust voor het oog. De korenbloemen tonen hun mooiste blauw. De sperziebonen staan er prachtig bij, hebben al witte bloemetjes en als je goed kijkt zie je de eerste piepkleine boontjes. De pronkbonen (Lady Di) komen langzaam in bloei. Aan de pompoenplanten (die heel snel groeien) verschijnen de eerste pompoenen.

De laatste tuinbonen gaan deze week de grond uit. Ze maken plaats voor sperziebonen en voor … Afrikaantjes.

Tot ziens in de tuin!

P.S. Duimen voor regen en dat we geen sproeiverbod krijgen.