Tuinbericht

week 26-2023: 29 en 30 juni en 1 juli

Oogst deze week

  • bloemkool
  • knolvenkel
  • rode en groene sla
  • komkommer/courgette
  • tuinboon of peultjes
  • snijbiet
  • Nieuw-Zeelandse spinazie
  • waar verder nog vlaggetjes staan en misschien nog meer bij de kraam

Dat was, vorige week vrijdag, een geslaagde “langste dag op de tuin”. Veel mensen, lekker eten, muziek, pizza en onze eigen Leyduin bubbelwijn. Kortom een fijne zwoele zomeravond.

Ook deze week kan je weer een boeket in de bloementuin plukken. Sommige deelnemers, die elke week plukken, hebben al vast voor tien boeketten betaald zodat ze niet elke keer apart hoeven te betalen. Heb je daarvoor ook belangstelling laat het dan weten.

Als je gaat plukken zal je zien dat het aanbod aan bloemen steeds diverser wordt. Deze week ook al cosmea, veronica en rudbeckia.

Over de oogst

Bloemkool. Een paar jaar geleden zijn we er mee begonnen. En het bleek te lukken. Bloemkool telen op de zandgrond van Moestuin Leyduin. Niet zo groot, wel heel lekker. Ophalen bij de kraam of zelf oogsten. We geven aan wat er gewenst is.

Knolvenkel. Uit de grond trekken. Pesto maken van het loof? De stengels ook eten? We hopen dat je meer gebruikt dan alleen de knol.

Sla. Kies een mooie rode en een groene krop.

Komkommer of courgette. De courgetteoogst komt op gang. Deze week nog niet voor iedereen een courgette. De komkommers verbazen ons elk jaar weer. Ze blijven geven. We kunnen er nu volop van snijden. Kijk bij de kraam wat er voor je klaar ligt.

Tuinbonen of peultjes. Peultjes mag je zelf oogsten. Neem de grote. De tuinbonen komen deels van Berkenrode (die zijn dus al geoogst) en van Leyduin (die mag je zelf oogsten). Als je met de hand oogst trek de boon dan naar beneden en houd met de andere hand de plant vast.

Snijbiet. Vlak boven de grond en lekkere portie afsnijden.

Nieuw Zeelandse spinazie. Vanaf deze week kunnen we ervan oogsten. Snij in dit geval niet tot vlak boven de grond maar zorg dat een deel van de stengel blijft staan. Zo kunnen we er tot in de herfst van oogsten. Als je goed kijkt zie je daar al de nieuwe uitlopers komen. Voor meer informatie, zie de oogstwijzer van deze website.

Kijk verder wat er op het bord staat en waar vlaggetjes staan. Over aardbeien en aalbes durven we niets te beloven.

De tuin deze week

Voor tuinders is dit de periode waarop je je afvraagt wat je eerst gaat doen als je op de tuin komt. Op warme dagen in ieder geval als eerste de kassen in om te oogsten (komkommers), te dieven, op te binden, onkruid in te tomen. Deze week gaan we ook weer planten. Plantjes van kwekerij Jongerius maar ook de boerenkool die door Marja is opgekweekt. Verder heel veel schoffelen en wieden want de kiemkracht van sommige planten (bij ons vooral knopkruid en hanenpoot) is groots. Als we die hun gang laten gaan overwoekeren ze de tuin en we willen graag wat meer diversiteit.

De korenbloemen en klaprozen laten we zo lang mogelijk staan maar als ze uitgebloeid zijn en om gaan vallen ruimen we ze op. Je zal zien dat er op sommige plekken gemaaid is. Met de maaier op de hoogste stand.

Kijk- en luistertip

Ga even kijken bij de bloemenbedden rechtsachter op de tuin. Daar komt steeds meer in bloei. Fijn voor onze ogen, voor de insecten en zadenetende vogels die er straks kunnen gaan foerageren.

Volgende week (zaterdag 8 juli, vanaf 14.00) gaan we weer een wilde bijentelling doen. Dan gaan we ook bij de bloemenbedden even kijken wat er vliegt.

Als je op de tuin bent hoor je een merel maar vooral een zanglijster bijna de hele dag zingen. Nog steeds hun territorium bewaken of zijn ze zangles aan het geven aan hun jongen?

Tot ziens op de tuin!