Tuinbericht

week 25-2023: 22, 23 en 24 juni

Oogst deze week

  • koolrabi
  • tuinbonen
  • peultjes
  • snijbiet
  • sla
  • komkommertje
  • rood fruit (aardbei/aalbes)
  • waar verder nog vlaggetjes staan

Het grotetassenseizoen is begonnen! Neem voldoende zakjes, bakjes en tijd mee. Want je bent even bezig om alles te oogsten. Zeker als je ook nog bloemen wilt plukken uit de bloementuin. Wat we sterk aanbevelen. Vorige week zagen we al dat er mooie boeketten geplukt werden en nu staan er al weer meer bloemen in bloei. Zes euro per bos.

Taco heeft geregeld dat er muziek is tijdens het ‘samen eten op de tuin’. Dus 23 juni komen. Iets lekkers meenemen om te delen. Pizzadeeg en pizzabeleg als je een pizza wilt bakken in de houtoven. En er kan geproefd worden van de Leyduinwijn jaargang 2022. Voldoende reden om te komen. Van 18.00 tot 21.00.

Over de oogst

Mooie, paarse koolrabi. Trek de plant uit de grond.

Tuinbonen. Een deel van de tuinbonen komt van Berkenrode. Je kan ze afwegen bij de oogstkraam.

Peultjes. Pluk de grote. Als ze al een beetje dik zijn, zijn ze extra lekker. Voorzichtig omgaan met de planten, dan kunnen we er veel van oogsten.

Snijbiet. Snij vlak boven de grond. Neem een ruime portie. Vorige week zijn we met z’n allen bescheiden geweest. Je mag meerdere planten oogsten. Tip: oogst achteraan op het bed.

Sla. Neem een stevige en een zachte krop sla mee. Snij ook van de pluksla. Bij de sla geldt dat de kroppen achteraan vaak het grootst zijn en het eerst geoogst moeten worden. Het is zomer dus bij elke maaltijd een lekker frisse salade. Doe er wat rode bessen doorheen. Lekker zoetzuur.

Komkommertje.

Rood fruit. Aardbei en rode bes. De aardbeienplanten hebben het moeilijk. Geen overvloedige oogst dit jaar. Hopelijk voor iedereen wel een kleine portie. Sommig takken van de bessenstruiken zijn topzwaar. Oogst voorzichtig.

Op verschillende plekken is spontaan zomerpostelein opgekomen. Vraag even waar het staat en neem wat mee.

Kijk waar er verder nog vlaggetjes staan of wat bij de oogstkraam aangeboden wordt.

De tuin deze week

Wat was de regen van dinsdagavond welkom! De tuin veerde er van op. Alles groeit nu (in de periode van de langste dag) met volop zon en water extra snel.

Op de foto bij het tuinbericht zie je naast de koolrabi  twee van de onkruiden die nu massaal opkomen (knopkruid en hanenpoot). We schoffelen en wieden volop om te zorgen dat zij de tuin niet overnemen.

Bijblijven

Onze imker Albert, deelt op zijn website belangrijke informatie over bij. Lees, https://biobijen.nl/bloemen-en-planten-voor-bijen/

Op zaterdag 8 juli gaan we weer een bijentelling doen.

Tot ziens op de tuin.