Tuinbericht

week 24-2024: 12, 14 en 15 juni

Oogst deze week

  • sla
  • iets uit de bonenfamilie
  • en uit de lookfamilie
  • verder durven we niets te beloven

Vorige week hadden we het op de tuin er over, dat je de keuze hebt, of het glas halfvol of halfleeg is. Ga je voor een optimistische of pessimistische houding. Ondertussen heeft het weer veel geregend en is op de tuin het glas overvol en stroomt zelfs over. Dat zou moeten duiden op veel optimisme maar dat is niet het geval. Tegen deze hoeveelheid regen valt niet op te werken en het betekent dat veel planten door zuurstofgebrek in de bodem het loodje leggen.

Normaal laten we in deze tijd van het jaar weten dat je zo langzamerhand een grotere tas mee moet nemen en meer bakjes en zakjes. Helaas schuiven onze verwachtingen steeds op. Aan het begin van het seizoen zagen we dat het slecht ging met de raapsteel en de radijs en zagen we de bloemkool en koolrabi omvallen. We zetten we onze kaarten op de aardbeien en de peultjes. Helaas kunnen we daar maar minimaal van oogsten en zien we dat de courgettes en sperziebonen het lastig hebben. We weten steeds minder waar we nu onze hoop naar kunnen verplaatsen. De komende tijd zal je dat merken aan de oogst en in de tuinberichten.

Genoeg hierover. Op zoek naar goed nieuws en dat is er gelukkig ook. Onze imker Albert heeft vorige week een bijenvolk in de hangkorf geplaatst. Imkers uit de omgeving houden elkaar op de hoogte wanneer er ergens een bijenzwerm gesignaleerd wordt. Je moet dan meteen reageren dat je de zwerm wil ophalen want anders is iemand anders je voor. Dit is wat Abert er over schrijft: “De zwerm komt uit de Sowetostraat in Haarlem. De afkomst is niet 100% te achterhalen maar er zit daar wel een bio-imker in de buurt. Het is een grote zwerm. Dat betekent dat het de eerste zwerm uit de kast is. Dus met een bevruchte koningin. Dit vergroot de overlevingskansen van het volk omdat de koningin direct aan de leg kan gaan en niet meer op bruidsvlucht hoeft”. Voor de zekerheid heeft Albert de bijen wel wat voer gegeven want ook voor hen is er met dit weer weinig te halen.

Ander goed nieuws. We kregen positieve reacties op de vraag van Taco om mee te doen aan “kunst en ambacht op de tuin” in september. Deelnemers die bij gaan dragen met keramiek en schilderen. Fijn. Maar er is nog veel meer mogelijk. Wil je laten zien hoe je planten stekt, boeketten schikt, pesto maakt, groenten fermenteert enz. meld je dan ook. We richten dan een tafel daarvoor in met veel verschillende (kleine) bijdragen.

Voor 21 juni (vlinderworkshop en eten op de tuin) hopen we op goed weer maar houd de website en de tuinberichten in de gaten. Bij regen is het niet leuk (hoewel de slakken daar anders over denken).

Over de oogst

Op zaterdagmiddag nemen we altijd door wat de oogst voor de komende week wordt. We wisten: sla, tuinboon of peultjes en uitje of knoflookje en vast nog wel iets zoals aardbei, bes, bloemetje. Dus eigenlijk hetzelfde als vorige week. Maar nu staat dat toch weer een beetje op losse schroeven. We gaan in ieder geval uit van sla, iets uit de bonen- en iets uit de lookfamilie. Meer durven we niet te beloven.

Over de tuin

Vorige week was het wat droger en nam de slakkendruk af. We genoten van dagen waarop we de grond zagen drogen, de zon scheen, de bloementuin steeds mooier werd. We wisten dat we sommige bedden drie i.p.v. een keer moesten schoffelen om van het onkruid af te komen maar we zagen resultaat. Nu zijn de slakken weer volop terug. Sommige gewassen zaaien we voor de derde of zelfs de vierde keer. Het is niet anders. Medelijden met de tuinders hoeft niet. We delen met jullie de lusten en de lasten.

Kijktip

Het is je misschien al opgevallen dat ik de afgelopen weken geen kijktip gaf. Ik deed dat eerder vaak om je van week tot week mee te nemen in de groei en ontwikkeling van een gewas. Ook deze week sla ik even over.

Hierbij wel een mooie foto die Bernadette van Rijckegem maakte van de Jacobsladder.

De foto bij dit tuinbericht is op maandagochtend gemaakt door Merijn. Hopelijk is de ingang van de tuin weer wat droger als je komt oogsten.

Tot ziens op de tuin!