Tuinbericht

week 23-2024: 5, 7 en 8 juni

Oogst deze week

  • sla
  • bindsla of andijvie
  • tuinbonen of peultjes
  • snijbiet

Vorige week schreef ik een kort tuinbericht en eindigde met: volgende week meer.

Ik moest even nadenken over de toon van dit bericht. Vertellen wat er allemaal mis gaat en welke effecten dat gaat hebben op de oogst of niet. Een van de deelnemers die kwam oogsten gaf het antwoord. “Ik ben blij met alles wat er wel is” hoorde ik haar tegen Marja zeggen. Dus geen kommer en kwel maar optimistisch verder.

Leuk nieuws is, dat er in de nestkast die naast de tuin hangt, vier torenvalkjes uit het ei gekropen zijn. Het gaat goed met ze. De ouders vliegen af en aan met muizen en soms ook een vogeltje. Als je oplet kan je ze zien en horen.

In een eerder bericht kon je lezen dat Taco van Maanen druk bezig is om op 21 juni twee activiteiten te organiseren. Aan het eind van de middag een boeiende vlinderworkshop (geef je op) en in de avond “samen eten op de tuin” (daar wil je natuurlijk bij zijn). Voor meer informatie kijk in de agenda.

Taco is ook bezig met de organisatie van het tweejaarlijkse (biënnale) evenement “kunst en ambacht op de tuin”. Hij schreef daar het volgende over:

Op zondag 8 september tussen 12 en 16 uur Moestuin Leyduin vindt onze tweejaarlijkse Kunst & Ambacht op de Tuin plaats.

Hoe leuk is om de creativiteit en vaardigheid van Moestuin-deelnemers op zo’n middag te zien.

We zijn de voorbereidingen gestart en daarbij hebben we al enkele deelnemers van vorige edities bereid gevonden deel te nemen.

Echter, hoe meer zielen hoe meer vreugd en daarbij zijn we ook op zoek naar nog onbekend talent.

Schilder jij? Beeldhouw jij? Maak je andere mooie dingen met bijv. hout, metaal, papier? Hoe leuk om dat die middag ten toon te stellen en ook om jou aan het werk te zien.

Of ligt jouw vaardigheid in meer ambachtelijke activiteiten (Zeefdrukken? Wol spinnen? Inmaken?).

Heel leuk als je dat met ons wilt delen. Geef je op bij Taco (tacovanmaanen@telfort.nl)

Er zullen mooie schilderijen en andere werken te zien zijn. We organiseren live muziek. Er zullen ambachtelijke producten (zoals bijv. zeep) te koop zijn. En we kijken naar enkele activiteiten, workshop, rondleidingen.

Ook kinderen komen natuurlijk aan bod!

Over de oogst

Weer een lekkere krop sla. Teveel sla? We kunnen het ons niet voorstellen. Naast een salade bij de lunch en warme maaltijd doe je natuurlijk ook een paar blaadjes sla op je boterham met hartig beleg.

Bindsla of andijvie. Je kan de bindsla rauw eten maar je kan hem ook grillen. Onderaan dit tuinbericht vind je een recept.

Tuinbonen of peultjes. We weten nog niet hoe groot de porties zullen zijn dus daarom een eenvoudig recept waarbij de smaak goed naar voren komt. Fruit knoflook en/of bosuitje in olijfolie. Voeg tuinbonen of peultjes toe. Heel kort even roerbakken (ongeveer 2 minuten) zodat de bonen bijtgaar zijn. Zout en peper. Serveren als voorgerechtje of bijgerecht.

Snijbiet. Snij een hele plant vlak boven de grond af. De plant groeit dan weer aan zodat er later weer van geoogst kan worden. De snijbiet is nog niet overvloedig dus neem een bescheiden portie.

Over de tuin

Eindelijk begint het te drogen. Planten, zaaien, schoffelen, wieden, maaien heeft nu weer zin. De inhaalslag die we vorige week nog niet konden doen kan nu gelukkig wel. Sommige gewassen zaaien we opnieuw en duimen dat het nu wel goed gaat.

Op ons stukje land bij Berkenrode hebben we gelukkig minder wateroverlast. Merijn en een vaste groep vrijwilligers zijn daar elke maandag aan het werk. Binnenkort verwachten we vandaar de eerste oogst.

Heb je al een blik in de tunnelkas geworpen waar de komkommers staan. Het ruikt er naar schaap. Marja kreeg vachten van vier verschillende schapen (het is al bijna een kudde) en gebruikt ze als mulch, voeding en bescherming voor de komkommerplanten. Het is een mooi gezicht.

Recept: gegrilde bindsla

Nodig: bindsla, geraspte parmezaan, beetje olijfolie, peper en zout.

Bereiding: haal de buitenste bladeren eraf. Niet weggooien, maar een lekkere salade van maken of roerbakken voor in de Gado Gado.

Snij de bindsla doormidden in de lengte. Verwarm een grill- of koekenpan of gebruik een BBQ. Bestrijk de sla met olijfolie, peper en zout. Bak op middelhoog vuur krokant aan beide kanten. Begin met de snijkant. 5 tot 10 minuten voor bruine kleur. Bestrooi met een beetje Parmezaanse kaas.

Tot ziens op de tuin!

Een foto van twee van de vier valkjes vlak voordat ze geringd worden.