Tuinbericht

week 25-2024: 19, 21 en 22 juni

Oogst deze week

  • tuinbonen
  • sla
  • en nog iets

Let op: Omdat de weersvoorspelling  voor a.s. vrijdag niet best is hebben we de vlinderworkshop en het “samen eten op de tuin” een week uitgesteld. We hopen dat je erbij ben op 28 juni. Voor de workshop kan je je opgeven bij tacovanmaanen@telfort.nl. Voor het eten hoef je je niet opgeven. Kom en neem iets lekkers te eten mee,

Wat zullen we ons volgend jaar van dit jaar herinneren?

Ik las net de tuinberichten van week 24 en 25 van vorig jaar. Het was toen warm en droog. We snakten naar regen en waren blij dat die op 20 juni eindelijk kwam. En herinner je je de zomerstorm van 5 juli 2023 nog?

Ik kan me niet voorstellen dat we in juni 2025 vergeten zijn hoe nat het was in de eerste helft van 2024. Maar je weet maar nooit.

Vorige week schreef ik: na regen komt regen. En dat was waar maar er waren af en toe ook mooie opklaringen (zie foto).

Dank voor alle bemoedigende woorden die we mochten ontvangen. Deelnemers die al lang meedoen zeiden: “we hebben tot nu toe alleen maar goede jaren gehad. Een slecht(er) jaar hoort er ook bij”. En een nieuwe deelnemer zei: “ik kan niet vergelijken en ben blij met alles wat er is”.

Over de oogst

We zijn blij met de tuinbonen. Ook deze week weer. Vorige week ging ik even kijken bij de Ekoplaza en de Odinwinkel in mijn buurt. Beide winkels hadden geen tuinbonen en peultjes. Ze zijn gewoon niet te krijgen volgens de winkeliers. Even blancheren en dan door een salade. Of met een uitje even roerbakken. Ze zijn heel snel gaar. Ik vind het lekker als ze nog een “bite” hebben.

Sla. En nog iets. Wat dat “iets” wordt kunnen we nu nog niet voorspellen dus dat wordt een verrassing.

Voor 5 euro mag je een boeket plukken. Steeds meer bloemen komen in bloei.

Over de tuin

Was ik vorige week te pessimistisch? Ik noem het eerder realistisch. De oogst heeft erg te lijden onder alle neerslag. Planten hebben vocht nodig maar ook lucht in de grond anders kunnen de wortels niet ademen. Op het land kan je zien dat veel planten geel worden en niet groeien. Een goede start is belangrijk, zo als voor alles in het leven geldt.

Het gedeelte van de moestuin van Berkenrode waar wij groente telen is gelukkig wat droger.

Het zaaien van sommige gewassen stelden we vorige week uit want zaad in kletsnatte grond gaat rotten i.p.v. ontkiemen. Voor veel groenten geldt dat je eigenlijk niet meer na half juni moet zaaien. We rekken dat een beetje op en hopen dat het goed komt.

Ook hier doen we geen voorspellingen over.

Tot ziens op de tuin!