week 24-2023: 15, 16 en 17 juni
Net als mensen gedijdt de ene plant beter bij warmte dan de andere. Aardbeien vinden het boven de 25 graden echt te warm, voor de watermeloen is dat geen probleem. Het ijskruid kan ook goed tegen hoge temperaturen en natuurlijk de klaproos. Op de tuin maar ook in veel bermen zorgt deze bloem voor stralend tegenwicht tegen de droogte die overal begint te overheersen.
Deze week worden er nog geen boeketten gemaakt door onze boekettenmaaksters maar je mag wel zelf een bos bloemen plukken in de bloementuin. Pluk als het kan vroeg in de ochtend. De bloemen zijn dan nog stevig en blijven langer goed op de vaas. Een boeket van ongeveer twintig stelen kost zes euro.
Verdeelstekkers! Dat is de oplossing van de cryptogram (zaai onrust onder tuinders en je krijgt overal spanning) van vorige week. Hulde aan degenen die hem goed hadden.
Vergeet niet om in de avond van 23 juni naar de tuin te komen. Voor onze “aanschuiftafel”. Vanaf 6 uur, neem iets lekkers te eten mee om te delen. Houd je van pizza uit een houtoven, neem dan pizzadeeg en -beleg mee.
Over de oogst
Sla en andijvie. En we beginnen deze week met het oogsten van de snijbiet. Wij zijn fan van deze groente. In de oogstwijzer lekker recepten. Het is een van de gewassen die je “snijdt” dus niet in z’n geheel uit de grond trekken. Snij vlak boven de grond. Dan heb je lekkere lange stengels en kan de plant weer goed aangroeien.
Peultjes of tuinbonen. De tuinbonen oogsten we deze week nog voor. De peultjes mag je zelf plukken. Zoek naar de grote. Breek of snijd het steeltje zo af dat je niet aan de plant trekt.
En nog een vrucht. Kijk op het bord wat je mee mag nemen. Misschien aardbei, misschien bessen of komkommer.
Over de tuin
In vorige jaren trokken we een regenjas aan als we de tuinbonen gingen oogsten in de ochtend. Ook als het niet regende. Door de dauw werd je kletsnat. Nu is een jas niet nodig. We stevenen af op een nieuw droogterecord en daar zijn we niet blij mee.
We maakten ons wat zorgen over de nieuw aangeplante rabarber maar die begint nu gelukkig op gang te komen. Volgend jaar kunnen we er van oogsten.
Toen ik vorige week tussen de rijen peulen liep bedacht ik me dat we ze in vorige jaren altijd met touwen moesten opbinden en dat je tijdens het oogsten niet over de planten heen kon kijken. Helaas zijn ze dit jaar niet de hoogte in gegaan. De enige reden die we kunnen verzinnen is dat ze een moeilijke start hadden omdat het koud en nat was. Nu al niet meer voor te stellen.
De lavendel komt in bloei. Ook die houdt van warmte en is een echte voedselbron voor insecten.
Gewassen die je snijdt!
Om misverstanden te voorkomen: dit zijn de gewassen die je snijdt, dus niet uit de grond trekken.
Alle kruiden, alle bloemen, rucola, raapsteel, mesclun, spinazie, snijbiet, ijskruid, Nieuw-Zeelandse spinazie, pluksla, roodlof, bleekselderij. Gebruik een mes of een schaar met lange punten (dus geen snoeischaar). Als je goed oogst kan de plant weer aangroeien. Heb je daar vragen over, stel ze dan. En natuurlijk zijn er uitzonderingen. Soms, geven we aan, dat je raapsteeltjes of spinazie uit de grond mag trekken. Dus altijd even kijken wat er op het bordje bij het gewas staat. De boeren- en palmkool laat je natuurlijk ook staan en daarvan oogst je alleen de onderste bladeren maar zover is het nog niet.
Tot ziens op de tuin.