Tuinbericht

week 23-2023: 8, 9 en 10 juni

Oogst deze week

  • sla, verschillende soorten
  • bosuitjes
  • meiraap
  • radijs

Geen natte schoenen als we ´s ochtends een rondje door de tuin lopen. De luchtvochtigheid is zo laag dat er geen dauwvorming optreedt. De verdampingsgraad is juist in deze tijd van het jaar hoog. Dat betekent veel water geven aan de plantjes en zaadjes die net de grond in zijn gegaan maar ook om gewassen die al langer in de grond staan goed aan de groei te krijgen en te houden. We hebben een goede beregeningsinstallatie maar toch is het een extra inspanning die tijd en energie vraagt. Ook omdat er wel eens een buis lekt, slang los schiet of een sproeier stil blijft staan. Zie je ineens een doorweekte tuinder door de tuin lopen? Nee, ze is niet net onder de douche geweest maar heeft de volle lading gekregen toen ze een buis opnieuw aansloot. Leuk om te zien dat veel kinderen (en ook ouderen) genieten van de spanning of ze wel of niet nat gespoten worden als ze door de tuin lopen.

Zaterdag 4 juni gaf de imker uitleg over de bijen en deden we een bijentelling. We telden negen verschillende soorten. Is dat veel of weinig qua diversiteit? We hadden wel wat grotere aantallen van de verschillende soorten verwacht en wat meer vlinders en zweefvliegen. Op zaterdag 8 juli doen we de volgende telling. Doe dan mee. Een van de tellers die afgelopen zaterdag meedeed gaf aan dat ze verbaasd was door de verschillen en vanaf nu anders naar bijen gaat kijken. Daar doen we het voor.

Het staat hopelijk al in je agenda. 23 juni vanaf 18.00 samen eten op de tuin. Neem een lekker gerecht mee om te delen. Als je een pizza in onze houtoven wilt bakken, neem dan deeg en beleg mee. Vorige edities waren er altijd deelnemers die muziek maakten en daarmee de avond extra sfeervol maakten. Heb je zin om dat deze keer te doen, laat het dan weten.

Over de oogst

Sla. De kropjes zijn ondertussen weer een weekje groter. Kies een paar mooie uit en maak thuis een lekkere salademix. Deze week weer bosuitjes. Ze zijn nog klein dus extra reden om alles ervan te gebruiken.

Verder nog twee familieleden: meiraap en radijs. Allebei kruisbloemigen, brassicaceae, of te wel koolsoorten.

Meiraap zit qua smaak tussen radijs en koolrabi in. Kan dus rauw, geraspt door een rauwkost salade, roerbakken of stoven. Bakken met de bosuitjes, champignons, walnoot, radijs. Kortom variëren.

Over de tuin

We hopen dat vanaf volgende week het aanbod diverser wordt. Net als veel van onze collega’s merken we dat de groei dit jaar langzaam gaat. De lucht is schraal, de nachten waren tot begin deze week nog koud. Sommige zelfoogsttuinen sloegen vorige week over omdat de oogst zo beperkt was. We horen ook van tuinders waar bepaalde gewassen mislukt zijn door de nattigheid in maart en april. Dan valt het bij ons gelukkig nog mee. Wel hadden we graag gezien dat de peulen wat hoger geklommen waren. We hebben niet voor niets palen en netten tot twee meter hoog.

Deze week gaan we weer planten, schoffelen, wieden, maaien, beregenen, dieven, bedden klaarmaken, zorgen dat dingen die stuk gaan weer gemaakt worden, blij zijn met vrijwilligers, praatje maken met deelnemers. Veel hetzelfde maar nooit saai.

Je hebt vorige week al gezien dat de eerste rijen aardbeien onder netten staan. Dat is nodig. Want de kraaien en merels hebben heel goed door wanneer ze beginnen te kleuren en smaak krijgen.

Kijktip

Zie je bijen, hommels, vlinders, juffers, luizen, lieveheersbeestjes, kevers, rupsen enz. enz.? Gewenst of niet? Op welke planten? Zitten de kraaien al hoog in de bomen te wachten tot het rustig wordt op de tuin? Merk je soms dat je wegzakt als je over een pad loopt. Wat zit daaronder? Mol, veenmol, woelmuis? Veel om waar te nemen en je over te verbazen.

Zeven horizontaal

In de cryptogram van de Groene Amsterdammer deze week de volgende opgave: “zaai onrust onder tuinders en je krijgt overal spanning”. Vijftien letters. Ik heb geen idee en kan je ook nog geen letters geven. Als je de oplossing weet krijg je volgende week een bakje aardbeien.

Deze (22 horizontaal, zes letter) weet ik trouwens wel: “Slapen gewoon in een watermeloen”.

De foto bij het tuinbericht is van Ton Apon.

Tot ziens op de tuin!