Tuinbericht

Week 24-2020: 9 t/m 13 juni

Oogst deze week

  • sla (rood en groen en pluksla)
  • snijbiet
  • hopelijk voor iedereen tuinboon of peultjes
  • kruiden
  • aardbei om te proeven en misschien al iets meer

Stengelangst. Dat woord kwam ineens bij me op toen ik langs de bieslook liep en zag dat een aantal planten ongeveer tien centimeter boven de grond afgesneden waren. De angst om kruiden zoals bieslook en peterselie en gewassen zoals snijbiet, pluksla spinazie, rucola en mesclun vlak boven de grond (1 centimeter) af te snijden. Het zijn allemaal gewassen die weer aangroeien als je ze op de juiste manier afsnijdt. Dus wees niet bang en snij kort boven de grond. Fijner voor de plant.

Een andere angst is om achteraan op de bedden te oogsten. Regelmatig vragen we daar om. Vooral bij de planten die aan de bosrand staan kan je zien dat die vaak groter zijn dan de planten bij het middenpad. Door de nabijheid van het bos is de grond daar vochtiger en humusrijker. Zie je anderen toch niet goed afsnijden of niet even doorlopen, geef ze de tip om dat wel te doen.

Voor de zekerheid nog even de oogsttijden. Dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 16.00. Donderdag van 9.00 tot 18.00.

Over de oogst

Terwijl ik dit schrijf (maandagavond) weet ik nog niet hoe de oogst deze week gaat verlopen. De regen heeft de gewassen goed gedaan maar door de lagere temperaturen is de groei wat achtergebleven.

We hebben in ieder geval voor iedereen een rode en een groene sla en er is ook nog pluksla. Teveel sla? De wat steviger slasoorten zoals bindsla en de groene krulsla kan je ook goed als andijvie of snijbiet bereiden. Dus in een wokgerecht, fritatta, hartige taart, door de pastasaus. Kortom: doe aan improvisatiekoken.

Ook kan er nu volop geoogst worden van de snijbiet. We merken vaak dat deelnemers aan snijbiet moeten wennen. Want, wat moet je ermee? Maar als ze dan eenmaal over die snijbietangst heen zijn en weten dat het juist een groente is die je op allerlei manieren kan gebruiken dan wordt het vaak juist een van de favoriete gewassen. Neem grote stengels en snij ze vlak boven de grond af. Snijbiet zie je niet veel in winkels omdat het er daar vaak snel al een beetje zielig uitziet. Daarom is het een echte moestuingroente. Zodra je thuis komt in een vaas met water zetten (heb je meteen een mooi boeket), of wassen en in de koelkast leggen. Onderaan dit bericht vind je twee recepten met snijbiet of kijk op www.snijbiet.nl of in de Groentebijbel die op de tafel ligt.

We hopen dat we voor iedereen tuinbonen of peultjes hebben. Lukt dat deze week niet dan maken we het volgende week goed. We oogsten ze voor zodat je ze op kan halen bij de ontvangsttafel.

Aardbei: weer om te proeven en hopelijk al wat meer maar dat durven we niet te beloven.

Vorige week vroeg iemand of we suiker op de aardbei gedaan hadden. Ik dacht dat het grapje was, maar zo zoet smaken goed afgerijpte aardbeien dus. Het viel ons op dat een deel van de aardbeien niet goed bevrucht is. Je kan dat zien doordat de aardbei een beetje raar gevormd is en omdat de pitjes (de zaadjes) niet netjes over de aardbei verdeeld zijn. Elk stampertje van de aardbeibloem moet apart bestoven worden. Soms gaat dat niet goed omdat er te weinig insecten zijn of omdat het tijdens de bevruchting te koud was (zodat de bijen niet actief genoeg waren). Dat laatste is bij ons waarschijnlijk het geval geweest. Wil je er meer over weten. Kijk dan op http://www.bijenvoorbestuiving.com/2012/02/bestuiving-van-aardbeien.html

Bij steeds meer kruiden in de kruidencirkel en op de kruidenbedden (achteraan rechts) zie je vlaggetjes staan. Oogst alleen de kruiden die je snel gaat gebruiken.

De tuin deze week

Afgelopen woensdag liep ik tussen de worteltjes en venkel en kreeg ineens helemaal genoeg van de veenmollen. Ik zag afgeknaagde plantjes en overal gaten in de grond die door de veenmollen gemaakt zijn. Een biologische manier van bestrijden is met aaltjes (nematoden). Marja heeft daarom aaltjes besteld die we zaterdag uitgebracht hebben. Hopelijk gaat dit werken. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op https://www.biocontrole.nl/plaagbestrijding/veenmollen.html

Als je langs de bedden loopt zie je dat de tuin bijna vol is. Dat geldt ook voor de bloementuin en de kruidencirkel.

Kijktip

Dit jaar geen buitenlandse stedentrip?  Dan is dit een goed alternatief. Maak een tuinentrip. Bezoek Land & Boschzigt in ’s Graveland, LandInZicht in Hilversum, Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk, Amelishof (combineren met de Veldkeuken) in Bunnik, de Kraaybeekerhof in Driebergen, de Fruittuin van West (Amsterdam), Het Landje van de Boer (Overveen), de Wickevoorter Stadsboeren (Cruquius). Kijk op hun website voor openingstijden en meer informatie. Ze hebben allemaal horeca (theetuin, serre) of verkoop aan de tuin (kraam of winkel).

Er zijn natuurlijk nog veel meer tuinderijen die je kan bezoeken maar daarvoor moet je zelf even googlen of vraag Marja of mij om een tip.

We zien jullie graag op de tuin!

Snijbiet recepten

Snijbiet met gebakken kikkererwten en Griekse yoghurt (Uit: Plenty van Ottolenghi).

Nodig: 300 gram snijbiet, olijfolie naar behoefte, 4 middelgrote wortelen in blokjes van 1 cm, 1 theelepel karwijzaad, 250 gram vers gekookte kikkererwten of uit blik, 1 teen knoflook, 1 eetlepel gesnipperde munt, 1 eetlepel fijngeknipte koriander, 1 eetlepel citroensap, zout en zwarte peper

Voor de saus: 100 gram, Griekse yoghurt, 1 eetlepel olijfolie

Bereiding

Rits de snijbietbladeren van de stelen. Blancheer de stelen 3 minuten in kokend water. Doe de bladeren erbij en blancheer nog 2 minuten. (Doe eerst altijd stelen,ze hebben een langere gaartijd). Afgieten en afspoelen met koud water, dan blijft de kleur mooi van de snijbiet. Knijp het vocht er uit en hak de groente fijn.

Doe de olijfolie in een wok, Wok de volgende ingrediënten: wortel, karwijzaad, kikkererwten en snijbiet. Voeg op het laatst het citroensap, knoflook, zout, kruiden en zwarte peper toe. Serveer met de yoghurt en besprenkel met olijfolie.

Gewokte snijbiet en paddenstoelen met rijstnoedels (Uit: Kook het seizoen van Leentje Speybroek).

Nodig: 200 gram snijbiet, 200 gram paddenstoelen, 2 tenen knoflook, olijfolie, 1 eetlepel geraspte gember, 1 eetlepel sesamzaad, 200 gram rijstnoedels, 2 eetlepel sojasaus, ½ eetlepel geroosterde sesamolie, snuif chilipoeder, peper en zoet.

Snij de stelen uit het snijbietblad en snijd ze fijn. Snijd het blad in repen van 5 cm breed. Snijd de paddenstoelen in dikke repen. Hak de knoflook fijn. Laat een wokpan goed heet worden en giet er een scheut olijfolie in. Roerbak de snijbietsteel, de paddenstoelen, de knoflook, de gember en het sesamzaad ongeveer 5 minuten. Zet ondertussen een kookpan met water op voor de noedels. Voeg het snijbietblad toe aan de wak. Roerbak 3 minuten en blus met sojasaus. Zet het vuur uit. Voeg de sesamolie en chilipoeder toe. Breng op smaak met zout en peper. Kook de noedels gaar en giet ze af. Dien ze op met de gewokte groente.

Leentje voegt er aan toe: Misschien is dit wel mijn favoriete bereidingswijze voor álle bladgroenten: spinazie, andijvie, paksoi, chinese kool en snijbiet. De combinatie met sojasaus, knoflook en sesam.