Tuinbericht

Week 23-2020: 2 t/m 6 juni

Oogst deze week

  • krop sla
  • keuze uit nog een bladgroente
  • bosui
  • knoflook
  • kruiden
  • voor de kinderen een aardbei om te proeven en misschien ook voor de grote mensen

Vorige week waren we voor het eerst op donderdag tot 18.00 open. We merkten dat daar meteen een aantal mensen op af kwam. Vanaf deze week kan er elke dag ook tussen 12.00 en 13.00 geoogst worden. Dat betekent dat er op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 16.00 geoogst kan worden en op donderdag van 9.00 tot 18.00. We horen van veel mensen dat ze het prettig vinden dat het niet te druk is op de tuin. We blijven daarom de mogelijkheid geven om vijf dagen per week te oogsten en blijven gesloten voor passanten. Houd je zoveel mogelijk aan de indeling (op alfabet) die we gemaakt hebben. Als dat niet lukt mag je op een ander moment komen. Je hoeft dat niet van te voren te melden.

Omdat we nu meer dagen open zijn hebben we ook meer mensen nodig voor de oogstdienst. Heb je daarvoor interesse stuur dan een bericht naar Marja (marja@moestuinleyduin.nl). Oogstdienst houd in dat je de deelnemers die komen oogsten welkom heet, indien nodig extra uitleg geeft over de oogst, er voor zorgt dat de ontvangsttafel er netjes uit ziet, koffie en thee zet voor de vrijwilligers, kortom het eerste aanspreekpunt bent voor degenen die de tuin op komen. Het gaat daarbij om de gastvrijheid niet dat je alles weet over de tuin en de oogst. Marja en/of Marga zijn altijd aanwezig om vragen te beantwoorden. Het is een leuke manier om de tuin en de deelnemers beter te leren kennen. Een oogstdienst duurt ongeveer drie en een half uur. Kan je niet elke week dan is dat geen probleem. Marja houdt daar rekening mee als ze het rooster maakt.

Over de oogst

Nog een week met vooral bladgroenten, bosui, knoflook en kruiden. Voor iedereen een krop sla en nog een andere bladgroente. Alle kinderen (en misschien ook al de grote mensen) mogen op zoek naar een rode aardbei om te proeven.

We hebben al veel mensen verlekkerd zien kijken bij de snijbiet. We willen graag dat de planten nog wat robuuster worden. Wel alvast een oogsttip. Snij de stengels vlak boven de grond af (1 centimeter). We merkten in voorgaande jaren dat mensen vaak zo’n tien centimeter laten staan. Daarmee doe je jezelf tekort (minder snijbiet) en de plant (die kan dan niet goed weer aangroeien). Hetzelfde geldt voor het oogsten van de pluksla.

Volgende week staan de aardbeien en de tuinbonen op het menu en als je bij de kapucijners en peultjes kijkt zie je dat die er ook aan zitten te komen. Als je goed door het doek heen kijkt zie je ook de spitskool en koolrabi elke week groter worden.

Vorige week hebben de liefhebbers al gesneden van de koriander. Dat kan deze week ook. Snij de stengels vlak boven de grond af (1 centimeter) dan kan de plant weer goed aangroeien. Dat geldt ook voor de krulpeterselie die rechts achterin op de tuin staat. We zetten er een oranje vlaggetje bij. Op de tuin hebben we verschillende boeken over kruiden. Gebruik ze om inspiratie op te doen.

Volgende week staan er aardbeien en tuinbonen op het menu en als je bij de kapucijners en peultjes kijkt zie je dat die er ook aan zitten te komen. Als je goed door het doek heen kijkt zie je ook de spitskool en koolrabi elke week groter worden. Die gaan we over een paar weken oogsten.

De tuin deze week

Muis ving een muis, Mollie een mol, Marja en Marga allebei een veenmol, lieveheersbeestjes deden zich tegoed aan de luizen bij de tuinbonen. Kortom, we deden allemaal ons best. We hadden wel graag nog wat meer lieveheersbeestjes op de tuin gezien en minder veenmollen (ondergrondse insect die plantenwortels eet waardoor de planten omvallen)  want die laatste richten behoorlijk wat schade aan.

Luizen houden van droogte. We zagen er zelf al wat in de sla. Tip: gewas goed wassen en gewoon opeten. Op sla in de winkel zal je niet snel luizen tegenkomen maar bedenk dat gangbare sla behandeld is met een pesticide. Dat was je er een stuk minder goed vanaf.

Het woord “gortdroog” valt vaak deze dagen. Daarom is er weer veel beregend. Ons water komt uit de sloot naast de tuin die gevoed wordt door water uit de duinen en de Leidsevaart. Je kan zien dat we alleen beregenen waar het nodig is. Een deel van het gras van de voortuin zien we daarom elke dag geler worden maar we gaan er van uit dat dat wel weer bijtrekt.

We merkten dat de rabarber snel achteruit ging. De planten werden geel en groeiden niet meer. Ze hebben daarom veel water gekregen. Hopelijk trekken ze weer bij. Ook de pompoenen en courgettes hebben veel water gekregen. Die moeten nu goed gaan wortelen en aan de groei raken.

Deze week gaan we weer planten. O.a. knolvenkel, prei, rode kool, koolrabi en natuurlijk verschillende soorten sla.

Vraag en antwoord

Iemand vroeg hoe je verse kruiden het beste kan bewaren.

  • Houd de kruiden zoveel mogelijk intact: niet snijden!
  • Spoel ze goed af onder de koude kraan
  • Wikkel ze in enkele velletjes vochtig keukenpapier
  • Bewaar het pakketje in de groentelade van je koelkast
  • Ga je ze snel gebruiken dan kan je ze ook in een glaasje water op een koele plek in de keuken zetten.

Kijktip

Begin vorige week waren er nog maar een paar bloemetjes bij de kapucijners. Die hangen nu vol met prachtige bloemen. Kijk ook bij de peulen. Ze bloeien minder opvallend maar ook mooi.

Werp een blik in de tunnelkassen (niet naar binnen gaan). Je kan dan zien dat de komkommers en tomaten snel aan het groeien zijn.

Wil je meer weten over veenmollen. Schooltv maakten er een filmpje over. Waarschijnlijk omdat ze op schooltuinen ook vaak last hebben van veenmollen. https://schooltv.nl/video/de-veenmol-geen-mol-maar-wat-dan-wel/

De foto bij dit tuinbericht is gemaakt door Niek van Noppen.

Tot ziens op de tuin.