Tuinbericht

Week 25-2020: 16 t/m 20 juni

Oogst deze week

 • koolrabi
 • tuinboon
 • peultjes
 • andijvie
 • sla
 • snijbiet
 • aardbeien
 • nog meer?

De tiende oogstweek van dit jaar alweer. De oogst begint nu goed op gang te komen. Neem een grote tas mee.

Samen eten op de tuin!

In de voorgaande jaren vierden we altijd rond 20 juni de langste dag met “samen eten op de tuin”. Dat doen we dit jaar ook maar wel iets later, namelijk op vrijdag 3 juli. Van 6 tot een uur of 9 ben je welkom. Neem iets lekkers te eten mee dat we met elkaar kunnen delen. De pizza-oven gaat aan. Wil je zelf een pizza bakken neem dan deeg en ingrediënten mee. Hopelijk is er ook muziek.

We houden natuurlijk rekening met de Corona-adviezen van het RIVM. Kom je eten houd je daar dan ook aan. Dus 1,5 meter afstand van elkaar houden. Niet komen als je ziekteverschijnselen hebt. Handen wassen. Wil je je eigen glas, bord en bestek meenemen doe dat dan. Bij regen gaat het niet door. Meer informatie in de agenda op deze website.

Te koop op de tuin

Er zijn weer boeketten te koop. Als er voldoende bloemen zijn mag je ook zelf plukken. Als je dat wil doen vraag dan even of het kan. Een boeket van de moestuin reserveren kan niet (behalve bij heel speciale gevallen). Wil je verzekerd zijn van een boeket bestel dan bij Monique van Wegen (deelneemster van de tuin) van Atelier Botanica. Later in dit tuinbericht vind je daarover meer informatie.

Het is ook mogelijk om kaas en andere zuivelproducten te bestellen van de Wickevoorter Stadsboeren. Ook daarover vind je onderaan dit bericht meer informatie.

Over de oogst

Vorige week wisten we niet of we voor iedereen tuinbonen of peultjes zouden hebben. Dat is gelukt. Deze week hebben we voor iedereen tuinbonen en peultjes. We oogsten ze voor dus je kan ze afwegen bij de tafel. We oogsten ze voor omdat het kwetsbare gewassen zijn. Bij de tuinbonen zijn de paden niet meer zichtbaar en kan je ook niet goed zien waar je moet beginnen met oogsten. De peultjes zijn niet mooi naar boven gegroeid en de stengels knakken daardoor makkelijk af. Daarom willen we maar aan paar mensen in het gewas die systematisch alle planten aflopen.

De koolrabi in z’n geheel uit de grond trekken. Als de bladeren nog gaaf zijn die ook lekker roerbakken.

Voor iedereen sla en andijvie. En natuurlijk weer snijbiet. Er is veel dus neem gerust een ruime portie. Vlak boven de grond afsnijden. Achteraan op het bed zijn de planten het grootst. In de groentela van de koelkast kan je al deze gewassen goed bewaren. In de oogstwijzer zijn een paar recepten met snijbiet toegevoegd.

De aardbeien rijpen nu snel af. Dus lekker plukken deze week. Plukadvies: duw de bladeren van de planten opzij. Je ziet dan de rijpe aardbeien beter hangen. Van de eerste twee rijen is al veel geplukt dus pluk in de rijen waar de bogen over heen staan.

Zie je rijpe rode bessen hangen? Pluk ze dan. We hebben besloten om er geen netten over heen te doen. Vorig jaar hebben twee jonge spechten zich daarin verstrikt. Dat willen we zo voorkomen.

Afgelopen zaterdag hebben we al wat ijskruid geoogst. We oogsten nu de grote, onderste bladeren. Deze week volgt meer informatie en recepten met ijskruid in de oogstwijzer. De komkommeroogst is ook begonnen. Kom je deze week niet aan de beurt, heb dan nog even geduld. Er komen er nog veel aan.

De tuin deze week

De regen van afgelopen week heeft veel goed gedaan. Alles begint nu lekker te groeien. Ook de bloementuin maakt een groei- en bloeispurt door. Bijna alle bedden zijn nu in gebruik. We hebben het onkruid goed onder controle. Tijd om te genieten maar ook om goed waar te nemen hoe het met de gewassen gaat.

Helaas ook minder goed nieuws. De torenvalken bij de tuin hebben geen broedsucces. Misschien hebben ze toch te veel last gehad van verstoring door kraaien en reigers. Ook kan het dat de eieren niet bevrucht waren. Jan Elfrink, die de nestkast ophing zoekt het uit.

Kijktip

Let op de pompoenen en courgettes. Je kan ze bijna zien groeien. Bij de courgettes zie je de eerste bloemen al. Weet je het verschil tussen de mannelijke en de vrouwelijke bloemen?

De foto bij dit tuinbericht is gemaakt door Irma Schoonderwoerd. Het mooie oranje is van de goudsbloem en het slaapmutsje. De goudsbloem is daar gezaaid. De slaapmutsjes hebben zichzelf uitgezaaid. Goudsbloemen zijn eetbaar. Trek ze uit elkaar en doe ze over de sla. Van de slaapmutsjes kan je thee maken. Pluk van beide niet te veel dan is er voor iedereen voldoende, ook voor de insecten en kunnen we nog even genieten van deze kleurenpracht.

Boeketten van Atelier Botanica

Dit schrijft Monique erover.

“Sinds 2017 kweek ik onder de naam Atelier Botanica ‘slowflowers’ op de historische moestuin van Landgoed Berkenrode in Heemstede. Ik kweek op een natuurvriendelijke manier. De seizoensbloemen groeien op de volle grond en ik zaai alles zelf. Op dit moment komt de eerste bloemenoogst van het veld en op verzoek van Marga en Marja bied ik ook boeketten aan op Moestuin Leyduin, exclusief voor de deelnemers. Bestel nu een handgeplukt, lokaal en duurzaam boeket van Atelier Botanica!

Hoe werkt het?

 1. Ik maak boeketten met kraakverse bloemen van mijn veld, de ‘pluk van de dag’. Een boeket kost € 20,-
 2. Op vrijdag en zaterdag vanaf 10u ’s ochtends af te halen op Moestuin Leyduin (in een van de koele schuren)
 3. Bestellen kan tot uiterlijk 15u de dag voorafgaand aan de levering.
 4. Bestellen via whatsapp op 06-14814226, met vermelding van je naam, voor welke dag en het aantal boeketten. Daarna ontvang je een Tikkie. Als het boeket betaald is maak ik het boeket en zorg ik dat het voorzien van je naam klaarstaat op Moestuin Leyduin op de afgesproken dag. De boeketten pak ik zo in dat ze makkelijk in fietskrat of -tas meegenomen kunnen worden”.

Meer informatie: | www.atelierbotanica.com |monique@atelierbotanica.com

Atelier Botanica is aangesloten bij Slow Flowers Nederland | www.slowflowers.nl

Zuivel van de Wickevoorter Stadsboeren

Dit schrijven Ada en Martin erover.

“Wij, De Wickevoorter Stadsboeren, willen de deelnemers van Moestuin Leyduin graag kennis laten maken met onze kaas. Onze boerderij is in Cruquius, tegen de ringvaart van de Haarlemmermeer aan. Wij maken zelf kaas van de melk van onze geiten. We hebben een kleine kudde Toggenburger geiten met 13 melkgevende geiten. Daarvan komt dagelijks ongeveer 20 liter melk. Daar maken we verschillende soorten kaas en zuivel van. We maken kefir (een karnemelkachtige drank), paneer (een kaas naar Indiaas recept om mee te koken en bakken), zachte kaas (smeerkaas) en witschimmelkaas (in varianten ‘jong’ en ‘gerijpt’).

Om te peilen hoeveel interesse er is, zullen we volgende week een aantal kaasjes in de koelkast in de schuur van Moestuin Leyduin leggen. Wie wil kan een kaasje kopen om te proberen. Afrekenen kan voor deze ene keer op Leyduin. De jonge witschimmelkaas kost €2,75 per 100 gram, de gerijpte €2,95. De verse kaas is €2,- per 100 gram. De kefir is €2,- per flesje van 250 ml.

De weken daarna gaan we leveren op bestelling. Je kunt je bestelling tot en met woensdagavond doorgeven via info@dewickevoorterstadsboeren.nl. In de mail kun je aangeven welke producten je wilt bestellen. Vanaf vrijdag kunnen de bestellingen worden opgehaald bij de moestuin. Aan het einde van elke maand sturen we dan een rekening voor de bestelde producten.

Deze eerste keer zullen we om te proeven een aantal jonge witschimmelkaasjes in de koelkast leggen, een aantal gerijpte, wat bakjes verse kaas en een paar flesjes kefir.

We zijn benieuwd wat jullie van onze kaas en zuivel vinden!”

Genoeg geschreven, genoeg gelezen. We zien jullie graag ook deze week weer op de tuin.

Marja en Marga