Tuinbericht

Week 24 (15, 16, 17 en 18 juni)

Oogst deze week

  • aardbeien
  • andijvie
  • sla (verschillende soorten)
  • koolrabi
  • peultjes
  • snijbiet
  • bosuitjes

Deze week veel gelegenheid om te oogsten. Naast de normale uren (donderdag van 10.00 tot 21.00, vrijdag van 10.00 tot 17.00 en zaterdag van 9.30 tot 15.30) ook op zondag van 11.00 tot 16.00.  We doen dan mee aan de open tuinendag van Groei & Bloei, waarop je negen tuinen in de omgeving kan bezoeken. Kijk op hun website. Als je om 11.15 op de tuin ben kan je horen wat imker Albert Knol over onze bijen te vertellen heeft. Zelf geef ik om 12.30 en 14.30 een rondleiding. Verder is er volop gelegenheid om alle vragen die je over de moestuin hebt te stellen.

In de bloementuin komt steeds meer in bloei. Vanaf deze week worden er weer enkele boeketten gemaakt op de oogstdagen. Zodra er over een paar weken voldoende bloemen zijn mag je ook zelf plukken. Zowel een boeket als zelfplukken kost voor deelnemers 4 euro. Ga je zelf aan de slag, pluk dan bij de oranje vlaggetjes. Wil je een boeket voor een bijzondere gelegenheid, laat het dan weten.

Over de oogst

De netten die over de aardbeien liggen gaan weer open. Let bij het plukken goed op dat de aardbeien echt helemaal rijp zijn, dus aan alle kanten rood. Dan zijn ze heerlijk zoet.

Vorige week waren er niet voor iedereen peultjes en aan het eind van de zaterdag waren de tuinbonen echt te klein om te plukken. Door de harde wind zijn de netten van de kapucijners en de peulen gedeeltelijk kapot gegaan. Op veel plekken liggen ze daarom op de grond. Bij de tuinbonen is helaas ook schade. Ik ga er van uit dat deze week iedereen peultjes kan meenemen. Misschien ga je ook naar huis met tuinbonen of kapucijners maar dat is nog even afwachten. Heb je trouwens meegekregen dat je jonge, verse tuinbonen ook met peul en al kan eten? Stoven in olijfolie met een paar bosuitjes tot ze goed gaar zijn.

Verder andijvie, verschillende soorten sla, bosuitjes, snijbiet en koolrabi. Maar wees niet boos als het spitskool wordt ipv koolrabi, of rode bietenblad ipv snijbiet. Ik schrijf dit bericht op dinsdag en kan nooit helemaal met zekerheid zeggen hoe de oogstdagen precies gaan verlopen.

De tuin deze week

Het was een week met heel veel wind en gelukkig op vrijdag ook een fikse regenbui (20 mm). Dat was heel hard nodig want het is een erg droog voorjaar en door de wind droogt de grond extra snel uit. Er is veel geplant o.a. spruit, de laatste drie bedden met pompoen en verschillende bladgroenten. Er zijn nog een paar bedden leeg waar  onder meer de boerenkool en palmkool moet komen. Die plantjes komen over een paar weken samen met nog een keer knolvenkel, prei en natuurlijk weer sla. Dan is de tuin vol.

Kijktip

Ga vooral even in de bloementuin kijken. Bij dit tuinbericht staat een mooie foto van een klaproos gemaakt door Marja Eppink. Ze maakte ook een prachtige foto van het Zeeuws Knopje. Ook de rozen en de kamperfoelie op en onder de pergola prachtig in bloei.

De Nieuw Zeelandse spinazie (net voorbij de wijndruiven) begint nu echt te groeien. Helaas zijn de eerste twee planten al een paar keer ten prooi gevallen aan … (ja, wisten we maar wat). Kijk ook even naar druivetrosjes aan de wijnstokken. Dit jaar de eerste oogst. Nog te weinig om wijn van te maken.

Tot ziens op de tuin,

Marga, ook namens tuinteam en stagiaires.

 

P.S. Op 22 juni samen eten en wijnproeven van 18.00 tot 21.00. Leuk als je ook komt en iets te eten meeneemt om te delen. Kijk in de agenda.