Tuinbericht

Week 25 (22, 23, 24 juni)

Oogst deze week

  • aardbeien
  • peultjes
  • kapucijners
  • tuinbonen
  • sla (verschillende soorten)
  • koolrabi of spitskool
  • snijbiet
  • bosuitjes
  • komkommer of courgette

Warm! En droog! Goed weer voor een zwoele zomeravond op de moestuin. Dus kom donderdag 22 juni naar de tuin. Neem een lekker gerecht mee dat je met de andere aanwezigen wil delen. Proef van de biologische wijnen die Fred Hagens en Olle Swets meenemen, ontmoet, luister naar muziek en geniet. Neem 2,50 Euro mee voor de wijnproeverij. Inloop vanaf 18.00.

Over de oogst

Weer een grote tas meenemen. In onze facebookgroep zette iemand een foto met haar oogst in twee tassen. De aardbeien zag je niet maar die zaten onderin schreef ze erbij. Hopelijk in een stevige verpakking. Pluk de rijpe en eet ze snel op. Niet in de koelkast, niet bewaren.

Volop peulvruchten deze week. De tuinbonen worden voorgeoogst dus die vind je in de schuur. Bij de kapucijners gaat het om de inhoud. De peulen waarin ze zitten moeten goed rond zijn. Ze zitten stevig vast aan de plant. Gebruik een mesje. Van de peultjes eet je het hele ding (behalve het uiteinde waarmee de peul aan de plant zit). Pluk alleen de grote. De kleintjes worden snel slap als ze van de plant af zijn. Als ze blijven hangen kunnen ze nog een weekje doorgroeien. Voor oogstinstructies en recepten: kijk in de oogstwijzer op de website.

Ik vind spitskool een zomerse kool. Lekker fris als salade (zie de oogstwijzer) of roerbakken met een uitje, knoflook en kruiden.

Er staan soms oranje vlaggetjes bij gewassen die niet op het bord staan. Dat zijn restjes van vorige week (bijvoorbeeld: andijvie). Daar mag je van oogsten. Op = op. Er staat ook een vlaggetje bij de roodlof en de groenlof. Vooral de groenlof is erg bitter geworden en ik vind hem niet lekker meer. Wil je het toch proberen, snij dan de hele plant af. Die groeit dan weer aan en is misschien de tweede keer minder bitter.

Zowel voor de snijbiet als de pluksla geldt, achteraan op het bed is er nog bijna niet van geoogst. Daar vind je de mooiste en grootste bladeren.

De komkommer en courgette niet in de koelkast bewaren. Ze houden van warmte.

De tuin deze week

Warm! En droog! Er zijn gebieden in Nederland waar boeren en tuinders niet meer mogen beregenen. Dat lijkt me echt een ramp. Voor je ogen zie je dan je oogst en je inkomsten verschrompelen. Gelukkig is er bij ons nog niet zo’n verbod.

Ook de bijen hebben het warm. Ton Apon maakte een foto van de bijen die nu overdag buiten de kast hangen in plaats van naar binnen te gaan. In imkerjargon heet dat “een baard”.

Kijktip

Kijk in de kassen (niet naar binnen gaan). Leuk om te zien hoe de komkommers groeien. Aan de tomatenplanten verschijnen de eerste tomaatjes.

Tot ziens op de tuin,

Marga, tuinteam en stagiaires