Tuinbericht

Week 23 (8, 9, 10 juni)

Oogst deze week

  • aardbeien, mag je ook op woensdagmiddag komen oogsten
  • verschillende soorten sla
  • bosuitjes
  • tuinbonen
  • peultjes (?)

Extra oogstmoment om aardbeien te oogsten.

Elke dag worden er weer aardbeien rijp die snel geplukt moeten worden. Daarom stellen we extra oogstmomenten in. Check regelmatig de website voor extra tuinberichten.

Op woensdag 7 juni mag je tussen 13.30 en 16.30 aardbeien komen halen. Neem dan ook een krop sla mee. Zo spreid je je slaoogst van deze week.

Over de oogst

De aardbeientijd is nu echt aangebroken. Pluk ze voorzichtig. Kijk tijdens het plukken uit waar je loopt zodat je geen aardbeien kapot trapt. Rijpe aardbeien niet in de koelkast bewaren maar snel opeten.

Verschillende soorten sla en pluksla. Goed wassen, want door de regen is er veel zand ingekomen. De beste manier is om de krop uit elkaar te halen en de blaadjes in een afwasteiltje te doen. Met je handen er goed doorheen woelen. Tijdje laten staan. Het zand zinkt dan naar de bodem van de bak.  Sla heeft een eigen website: www.sla.nl. Daarop ook recepten met bindsla en radicchio die beide op de tuin geteeld worden.

Nog een teken dat het moestuinseizoen echt is aangebroken. We beginnen met de tuinbonen- en peultjesoogst. Check de oogstwijzer voor meer informatie en een recept. Naast het bord in de schuur hangen nog meer recepten. Net als sla en snijbiet heeft ook tuinboon een eigen website: www.tuinboon.nl.

Ik vind peultjes even aangebakken met een bosuitje in olijfolie erg lekker. Je mag een paar bosuitjes uit de grond trekken. Helemaal gebruiken. Zowel het jonge uitje als het groene blad.

Omdat door de wind en harde regen, een deel van de  tuinbonen, peulen en de kapucijners op de grond is gaan liggen en soms zelfs geknakt is, gaan we de tuinbonen en peulen vooroogsten. Je kan ze dan ophalen in de schuur. Dat doen we, omdat er dan maar een paar mensen door de planten hoeven te lopen, waardoor we verdere schade zo veel mogelijk voorkomen. Ik weet niet of er deze week voor iedereen al peultjes zijn. Even afwachten. Er komen er nog meer aan.

De tuin deze week

Terwijl ik dit schrijf klettert de regen tegen het raam en raast er een zuidwesterstorm. Water heeft de tuin zeker nodig. Maar dit is wel heel erg heftig. Toen ik vanmiddag van de tuin wegging was er al schade. Ben benieuwd hoe ik het morgen ga aantreffen.

Er is de afgelopen week weer hard gewerkt. Veel moet in deze tijd van het jaar gelijk: dunnen, dieven, verspenen (als ik tijd heb ga ik een moestuinwoordenlijst voor de website maken), bemesten, wieden, opbinden, schoffelen, planten, zaaien, maaien, oogsten enz. Wat extra hulp kunnen we best gebruiken. Er is altijd wel een overzichtelijke klus die in een paar uurtjes (of zelfs korter) gedaan kan worden.

Binnenkort zijn de eerste boeketten te koop. Marianne werkt heel hard in de bloementuin om daarvoor te zorgen. Ineke, Monique en Leonie helpen regelmatig maar het zou erg fijn zijn als iemand een paar uur komt helpen om het onkruid dat ook daar de kop op steekt een halt toe te roepen. Op 18 juni hebben we open dag en krijgen we bezoek van veel tuinliefhebbers. Dan moet de bloementuin er toch “tiptop” bij liggen?

Met pinksteren hadden we weer een bijenzwerm. Wil je daar meer over weten, kom dan naar de open dag op 18 juni (zie de agenda). Bij onze collega’s in Haarlem zijn binnenkort verschillende evenementen zoals diner op de tuin (24 juni) en verhalen over de biodynamische tuin Thiru Valagum Farm in India (17 en 18 juni). Kijk op www.denieuweakker.nl.

Kijktip

Hou in de gaten hoe snel de pompoenen en courgettes groeien. Aan een aantal courgetteplanten zitten al bloemen en de eerste courgettes. (Deze kijktip had ik voor de storm bedacht….)

We zien jullie graag op de tuin,

Marga, tuinteam, stagiaires en vrijwilligers