Tuinbericht

Week 22-2020: 26 t/m 30 mei

Oogst deze week

  • bindsla
  • meiraap
  • bosui
  • verse knoflook
  • kruiden

Soms moeten we tegen elkaar zeggen dat het nog maar mei is. We hebben al zoveel warme, droge dagen gehad dat het af en toe lijkt of we al ver in de zomer zitten. Maar als we over de tuin lopen realiseren we ons weer dat we nog steeds in het begin van het oogst- en teeltseizoen zijn. En dat de meesten gewassen nog maar net in de grond zitten of er nog een tijdje over gaan doen voordat ze oogstbaar zijn.

Vanaf deze week breiden we de oogsttijd op donderdag uit. Als het je goed uitkomt mag je dan van 16.00 tot 18.00 komen oogsten. Je hoeft je dan dus niet aan het rooster te houden.

Over de oogst

Bindsla. Dat is een stevige sla. Te gebruiken voor salades maar je kan ook doen alsof het andijvie is. Bij mij thuis moesten we weer even wennen dat er met de groente van Leyduin ook zand de keuken in komt. Ik was sla in een afwasbak met ruim water. Het water gaat daarna niet door de gootsteen maar naar de plantjes op het balkon.

Meiraap. Kleine raapjes. Groter en milder dan radijs. Kleiner dan koolrabi maar wel vergelijkbaar qua smaak. Schillen hoeft niet. Rauw eten of stoven of bakken. Meer informatie in de oogstwijzer en onderaan dit bericht een recept. Als het loof nog mooi is, dat ook gebruiken.

Zowel voor de bindsla als de meiraap geldt dat de planten achteraan op het bed het grootst zijn. Dus loop even door langs het bed voor je een keuze maakt wat je gaat oogsten.

Bos ui en verse knoflook. De knoflook zit wat dieper in de grond. Daar moet je zeker een schepje voor gebruiken. Bij de ui is dat ook aan te raden. Ook het groene loof gebruiken.

Kijk even bij de rucola en de mesclun of er nog een vlaggetje bij staat.

We gaan deze week ook van de koriander oogsten. Koriander geeft smaak aan salades, soepen en sauzen. Is ook lekker in stoofpotten en curry’s.  Je moet er wel van houden. Sommige mensen vinden dat koriander naar zeep smaakt. Weet je niet zeker of het jou bevalt, proef dan een blaadje.

Voor alle kruiden (en ook voor de eetbare bloemen) geldt: neem alleen mee als je zeker weet dat je het binnen een paar dagen gaat gebruiken. Het is zonde als de kruiden op jouw aanrecht staan te verleppen.

Pluk je van de tijm, ook de bloemetjes zijn eetbaar. Eigenlijk geldt dat voor bijna alle kruiden. Dus ook voor de koriander.

In het tuinbericht van vorige week stond dat je mocht kiezen tussen spinazie en rabarber. Op dinsdagochtend hebben we echter al besloten om die keuze te laten vervallen. De spinazie moest echt op (begon al door te schieten) en de rabarber mocht eigenlijk nog wel een beetje aangroeien. We beloven voor deze week geen rabarber. We gaan wel proberen om er voor te zorgen dat iedereen dit jaar nog een keer met rabarber naar huis gaat.

De tuin deze week

Veel mensen voorspelden regen want dat hadden ze op de buienradar gezien. Het kwam uit en we waren er blij mee. Echter maar drie mm en het neerslagtekort is al 140 mm. Normaal wordt dat niet eens aan het eind van de zomer (augustus/september)  bereikt. Juist in mei en juni hebben  de gewassen die we telen veel water nodig. Onze beregeningsinstallatie is daarom volop in gebruik. Gelukkig is de harde wind weer gaan liggen want dat betekent veel verdamping.

Een van de nieuwe gewassen die we dit jaar gaan proberen is de sojaboon. Op Leyduin hebben we een klein stukje ingezaaid zodat iedereen kan zien hoe soja groeit. Op Berkenrode gaan we de komende week meer zaaien. We hebben nog geen idee hoeveel het gaat opbrengen. Deze week gaan we ook weer sperziebonen zaaien.

Kijktip

De dahlia’s lijken al behoorlijk te herstellen van de vorstschade. Ze staan helemaal rechts achterin de tuin. Kijk nog even bij de tuinbonen. Elke week zie je meer boontjes. De kapucijners beginnen in bloei te komen en het is klaprozentijd. Ze hebben zich weer op allerlei plekken uitgezaaid.

Recept: meiraap

Ingrediënten 2 personen

200 g meiraapjes, 2 uien, 100 g ham, 75 g gepelde walnoten, takje citroenmelisse of een scheutje citroensap, een paar sprieten bieslook, een scheutje slagroom of sojaroom, evt zeezout naar smaak, vers gemalen peper, olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Ui schillen, op het wortelkantje neerzetten en halveren. Beide helften plat neerleggen en met de lijnen van de ui in partjes snijden.
  2. Uien roerbakken in olie. Loof van de meiraapjes snijden, de knolletjes klein snijden en toevoegen aan de uien. Met een scheutje water in 5 à 10 min gaar stoven.
  3. Mals loof fijn snijden.
  4. Walnoten fijn hakken.
  5. Ham in kleine blokjes snijden.
  6. Bieslook fijn knippen.
  7. Citroenmelisse fijn hakken. Ham, walnoten, room en fijngehakt loof en kruiden toevoegen.

Ben je vegetariër, eet je vegan? Zonder ham is het ook lekker. Tip: gebruik de bosuitjes die je oogst i.p.v. gewone ui.

Tot ziens op de tuin!