Tuinbericht

Week 21-2020: 19 t/m 23 mei

Oogst deze week

  • andijvie
  • sla
  • bosui
  • rabarber of spinazie

Twee weken geleden schreef ik over de ijsheiligen. Dat gaat over een paar dagen halverwege mei waarna de kans op nachtvorst heel klein is. Ik schreef dat wij dicht bij de kust zitten en dat we daarom in mei niet meer op vorst aan de grond rekenen. Maar dit jaar waren de ijsheiligen genadeloos. In het oosten van het land werd het ’s nachts min zeven. Bij ons kwam de temperatuur ook een paar nachten onder nul. Er zijn planten die daar absoluut niet van houden. De dahlia’s die net uitgelopen waren en druiven stonden er triest bij. Ook zagen we schade bij een deel van de bloemetjes van de aardbeien (bruine hartjes) en de sperziebonen. Dat laatste is geen ramp. We kunnen weer opnieuw zaaien. Bij de aardbeien hopen we dat ze nog wat extra bloemetjes aanmaken. Bij de dahlia’s zagen we alweer de eerste tekenen van nieuwe blaadjes en bij de druiven is het afwachten. We hebben er wel weer wat van geleerd. Namelijk dat we ook in het westen van het land de ijsheiligen serieus moeten nemen.

Over de oogst

Sla en andijvie. Veel van de sla en andijvie ligt onder doek omdat het ganzenpaar dat over de tuin loopt als wij er niet zijn er anders van gaat snacken. Helaas want het is altijd een mooi gezicht om de rijen met verschillende soorten sla te zien groeien. Voor het oogsten halen we de doeken natuurlijk van de sla- en andijviekroppen af. Kunnen we ze toch even zien voordat jullie ze mee naar huis nemen. Onderaan dit bericht een gerecht met andijvie en kikkererwten uit de VELT-keuken.

Bosuitjes. Trek de uitjes uit de grond. Ook het groen gebruiken. Roerbakken in een gerecht of fijn snipperen voor in een salade. Combineren met de andijvie.

Keuze uit rabarber of spinazie. Aan de rabarber zien we mooie stengels en we hebben ook nog twee bedden spinazie waarvan nog niet geoogst is. Ik vind het zelf een moeilijke keuze. Toch de spinazie? Onderaan dit bericht vind je een recept voor spinaziesalade met ei. In de oogstwijzer vind je nog meer recepten.

We weten nog niet of er al weer gesneden kan worden van de mesclun en de rucola. Dat is dus nog even afwachten.

Kruiden

In de kruidencirkel staan al wat vlaggetjes. Daar mag je oogsten. Tussen de appelbomen en de perenbomen (langs de muur) staan ook kruiden en eetbare bloemen waar je van mag plukken. Het zijn allemaal meerjarige kruiden. De eenjarigen (b.v. basilicum) zijn net geplant of gezaaid en moeten nog groeien. In de kruidencirkel telen we dit jaar minder kruiden omdat de grond toe is aan rust. Achterin de tuin aan de rechterkant hebben we daarom een speciaal bed voor kruiden. Zodra daarvan geoogst kan worden laten we het weten.

De tuin deze week

Afgelopen week is er veel plantgoed en zaad de grond ingegaan. In de tunnelkassen staan tomaten en komkommers. Op het land is o.a. rode kool, koolrabi en verschillende soorten sla geplant. Op Berkenrode prei, knolselderij en spruitkool. De eerste Afrikaantjes en zonnebloemen staan in de grond. Er zijn pompoenen en snijbonen gezaaid. Zo langzamerhand raken steeds meer bedden gevuld.

De kapucijners zijn opgebonden zodat ze mooi omhoog groeien. De beregening heeft vaak en op veel plekken aangestaan. Want het wil maar niet regenen. Rampzalig voor boeren en tuinders die niet kunnen beregenen en voor de natuur. Dus voor ons allemaal.

De komende dagen gaat het ijskruid, de Nieuw Zeelandse spinazie en de courgette de grond in. Marja heeft de courgettes en pompoenen die we in de kas opgekweekt hebben de afgelopen dagen overdag buiten gezet en ’s avonds weer binnen omdat ze niet tegen nachtvorst kunnen. Nu staan ze een aantal dagen dag en nacht buiten om alvast aan het buitenklimaat te wennen voordat ze de volle grond in gaan.

Deze week weer een foto, gemaakt door Ton Apon, van de bijen bij het tuinbericht. De afgelopen dagen hing er regelmatig een zwerm aan een van de palen van de hangkorf.

Kijktip

Ga toch maar even bij de aardbeien kijken. Gelukkig zijn er nog een heleboel waarvan het hart mooi geel is en let op de snijbiet (rechts achterin). Nog een paar weekjes, dan kunnen we ervan oogsten.

We zien jullie graag op de tuin.

Recepten

Andijvie Archiduc met kikkererwten

Voor twee personen

Ingrediënten: 400 g andijvie, 125 g champignons, 200 g gekookte kikkererwten
200 ml (soja)room, 1 el sojasaus, 1 tl balsamicoazijn, 1 el lookpoeder, 1 tl nootmuskaat, peper en zout, olijfolie

Snijd de andijvie in repen van 5 cm. Spoel grondig. Stoof de andijvie in olijfolie met peper en zout en de nootmuskaat. Laat uitlekken in een vergiet.

Snijd de champignons in schijfjes. Bak de champignons en de gekookte kikkererwten met de sojasaus, het lookpoeder en de balsamicoazijn in een hete pan tot ze mooi goudbruin kleuren. Roer zo weinig mogelijk. Schud liever af en toe de pan even op. Alleen zo bakken de champignons en kikkererwten mooi bruin (anders krijg je waterachtige slappe en smaakloze champignons). Voeg de andijvie en de room toe en laat op laag vuur nog even pruttelen zodat de room de smaken goed opneemt en wat indikt. Is de saus nog niet zout genoeg, voeg dan nog wat sojasaus toe. Smaak af met peper.

Serveer met een aardappelgerecht, toast, een videetje (koninginnehapje) of pasta. Je kan er ook een ovenschotel van maken. Meng met pasta of werk in laagjes met puree en gratineer eventueel met wat geraspte kaas.

Je kan de andijvie vervangen door Chinese kool, witloof, paksoi of warmoes.

Je kan dit gerecht ook verwerken tot een quiche. Mix daarvoor 100 ml sojamelk met 2 eitjes (of gebruik ipv de eitjes 150 g zijden tofu) en een el maizena toe en mang onder het basisrecept. Giet in een kruimel-, blader- of zelfgemaakte quichedeeg en bak op 200°C gedurende 20 minuten.

Spinaziesalade met ei

Voor 2 personen.

Ingrediënten: 400 gram kleine aardappelen, 4 eieren, 2 eetlepels vloeibare margarine, 100 gram diepvries doperwtjes, 1 bosuitje, 1 eetlepel witte wijnazijn, 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel olijfolie, 200 gram spinazie, 4 olijven

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in parten. Kook de aardappelpartjes in weinig water in ca. 10 minuten gaar. Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Bak de aardappelpartjes in de hete margarine goudgeel. Kook de doperwtjes 1 minuut in een bodempje water. Was het bosuitje en snijd het in smalle ringen. Pel de eieren. Snijd 2 eieren in parten en zet ze apart. Halveer de andere eieren en neem de dooiers er uit. Hak het eiwit fijn. Wrijf de dooiers door een zeef. Maak van de eierdooiers met de azijn, de mosterd, de olie en peper een sausje. Was de spinazie in een vergiet. Laat de groente goed uitlekken. Verwijder dikke steeltjes. Halveer de olijven. Meng de dressing, de doperwtjes en de olijven door de spinazie. Strooi het gehakte eiwit er over. Geef de parten ei en de gebakken aardappelen erbij.