Tuinbericht

Week 22-2019: 31 mei en 1 juni

Oogst deze week

  • sla
  • andijvie
  • bosui
  • knoflook
  • meiraap of raapsteel

3Eerst wat huishoudelijke mededelingen

Hemelvaartdag (30 mei) zijn we dicht. Vanaf volgende week donderdag (6 juni) kan je op donderdag tot 21.00 komen oogsten. Op donderdag 20 juni vieren we de langste dag van het jaar. Kom gezellig eten op de tuin. Voor meer informatie: kijk in de agenda van onze website. Daar vind je ook informatie over twee workshops boeketten maken en meditatie op de tuin.

Vorige week kon je al iets lezen in het tuinbericht over luizen. Deze week waren ze echt het onderwerp van gesprek. De tuinbonen worden belaagd door de zwarte bonenluis. We hoopten ze onder controle te kunnen houden door te spuiten met een aftreksel van rabarberblad maar dat bleek niet voldoende te helpen. Ook de lieveheersbeestjes en de larven die we wel steeds meer zien op de planten kunnen deze massale hoeveelheid luizen niet aan. Daarom zijn we nu de toppen er uit aan het halen. Daar zitten de meeste luizen. Het voelt als redden wat er nog te redden valt. Wij (Marja en Marga) wisselen elkaar af in somberheid over de te verwachten oogst. Soms ziet de een het wat optimistischer in, dan de ander. Gelukkig maken jullie veel goed door ons eraan te herinneren dat niet altijd alles goed kan gaan.

Over de oogst

Sla, andijvie, knoflook en bosuitjes. Keuze uit meiraap of raapsteel. De raapsteel in z’n geheel uit de grond trekken. Het bed moet leeg voor het volgende gewas. Je kan ook nog snijden van de mesclun, de rucola en de bladmosterd. Kijk even in de Groentebijbel of in de oogstwijzer voor recepten met andijvie en meiraap.

De tuin deze week

De aardbeien zijn vandaag onder de netten gegaan. De eerste zijn namelijk rood aan het kleuren en worden daardoor aantrekkelijk voor vogels.

Van zondag op maandag heeft het wat geregend maar het blijft nog steeds erg droog op de tuin. Gemiddeld valt er in de maand mei zo’n 60 mm regen. Daar komen we bij lange na niet aan. Juist in de maanden mei en juni is regen belangrijk omdat alles dan goed moet groeien en nog niet goed geworteld is. Ook deze week zullen de sproeiers dus weer aan moeten.

Kijktip

De peulen en kapucijners komen in bloei.

Tot ziens op de tuin!