Tuinbericht

Week 21-2019: 23, 24 en 25 mei

Oogst deze week

  • sla
  • bosuitjes
  • knoflook
  • rucola, bladmosterd en pluksla
  • misschien nog wat radijs of kleine meiraap

Let op: donderdag 30 mei (Hemelvaart) zijn we gesloten.

Ben je hopeloos ouderwets of juist superhip als je zelf kookt? Dat vraag ik me wel eens af als ik alle kant-en-klare maaltijden in de schappen van winkels zie. Maar eigenlijk weet ik het goede antwoord wel. Als je van goed en lekker eten houdt kook je zelf met verse ingrediënten. Vooral veel groenten met niet te veel toevoegingen zodat je weet hoe sla, bietjes, boontjes enz. smaken. Veel kookschrijvers pleiten daar dan ook voor. Marjoleine de Vos heeft het in haar column in NRC over smaakgeheugen en dat het belangrijk is om dat te onderhouden. Mijn smaakgeheugen heeft de afgelopen week genoten van verse salades met rucola, bladmosterd en kropsla. Deze week weer.

Over de oogst

Bijna hetzelfde als vorige week. Sla (bindsla, lekker stevig), bosuitjes, knoflook, rucola en bladmosterd. Je mag ook van de pluksla snijden (zie de foto bij dit bericht). Snijd de gehele plant net boven de grond af, dan kan ze weer aangroeien. Meer weten? Kijk even in de oogstwijzer bij “sla”.

Misschien nog een paar radijsjes of meiraapjes. Die laatste gaan we deze week dunnen. Als je op de tuin bent als we daarmee bezig zijn kan je wat kleine meiraapjes meenemen. Die maken zo plaats zodat hun buren nog even een weekje door kunnen groeien. Er zijn ook nog twee bedden spinazie waarvan gesneden mag worden.

In de kruidentuin nog steeds veel viooltjes. Vergeet niet van de oregano te snijden. Neem ook wat bloemetjes van de bieslook mee.

De tuin deze week

Nog steeds koud en droog. Geen fijn lenteweer. Alles groeit gestaag maar langzaam. Het lijkt of luizen daarvan houden want we hebben er meer last van dan voorgaande jaren. Op de tuin hebben we ons daarom afgevraagd hoe bladluizen zich voortplanten en dat is dan toch wel weer fascinerend.

Want:  in de winter hebben bladluizen eitjes (wintereieren), in het seizoen (maart-september) planten ze zich levendbarend voort. De jonge luizen worden als complete luis geboren en beginnen zich onmiddellijk te voeden met plantensappen. Vrouwelijke bladluizen baren vrouwelijke nakomelingen die zonder bevrucht te worden weer nieuwe bladluizen kunnen baren. Onder goede omstandigheden van temperatuur en voedsel kan de ontwikkeling van jonge luizen in enkele dagen voltooid zijn. Win het daar maar eens van als tuinder. Thee van rabarberblad schijnt te helpen, dus dat zijn we aan het uitproberen.

Verder zijn er honderden plantjes de grond ingegaan, zijn de eerste snijbonen en zonnebloemen gezaaid en wordt er volop geschoffeld, gewied, beregend en gemaaid.

Kijktip

Bijna alle aardbeienplanten staan in bloei. De Malwina (aardbeienras) baart ons wat zorgen. Al een waar weken zijn we daar op zoek naar de eerste bloemetjes. We vreesden al dat ze helemaal geen vrucht zouden dragen maar ook daar zien we nu steeds meer bloemetjes verschijnen.

O ja, ondertussen staat de lupine ook volop in bloei. Heel mooi.

Tot ziens op de tuin!