Week 23-2019: 6, 7en 8 juni
Het is weer gelukt! Begin juni: het land is nu bijna helemaal in gebruik en we hebben het onkruid onder controle. De tuin ligt er prachtig bij. Met dank aan alle wieders, schoffelaars, maaiers, zaaiers en planters. Maar we blijven alert. Terwijl ik dit schrijf trekken er zware onweersbuien met windstoten over het land. Vandaag zijn de kapucijners en peulen nog een keer opgebonden. Hopelijk blijven ze netjes hangen. En het is ook spannend hoe het de aardbeien de komende dagen zal vergaan. Want we smachten naar regen maar tegelijkertijd neemt daardoor de kans op schimmels ook toe. Afgelopen jaren hadden we een “aardbeien-alert” omdat de aardbeien niet konden wachten tot de oogstdagen. Houdt de website in de gaten!
De afgelopen dagen (nee, ik heb niet gedronken) spookt het lied “Allemaal beestjes”van Ronnie en de Ronnies regelmatig door mijn hoofd als ik denk aan veenmollen, aaltjes, luizen en rupsen. Gelukkig hebben we ook beestjes die ons helpen. Op de tuinbonen kan je nu veel larven van lieveheersbeestjes rond zien kruipen. Ze doen zich te goed aan de luizen. De bonen knappen er echt van op. En de kraai die vandaag over het land liep was vast op zoek naar veenmollen.
De Ronnies verdwenen ook uit mijn hoofd toen ik onlangs een deelnemer en zijn zoontje op de tuin luidkeels Fa-la-la hoorde zingen. Ik vroeg of ze dat vaker deden. Maar het bleek spontaan op te komen. Ze hadden het naar hun zin.
Houd je van muziek maken en zingen? Neem dan als je op 20 juni naar de tuin komt om samen te eten en de langste dag te vieren je muziekinstrument mee. Vanaf 18.30 gaan we aan tafel. De afgelopen jaren was er erg lekker eten meegenomen en was het heel gezellig. De pizza-oven gaat ook aan.
Vanaf deze week kan je op donderdag tot 21.00 uur oogsten. We overwegen om tijdens juli en augustus de oogsttijden te vervroegen. Meer informatie volgt.
De oogst deze week
Nog steeds overwegend bladgroenten maar de andere gewassen komen er nu snel aan.
Twee soorten sla. De rode en groene sla in de buurt van de snijbiet is heel compact. Als je hem doorsnijdt en de onderkant eraf haalt valt de krop uiteen in mooie, kleine blaadjes. We sluiten niet uit dat er wat beestjes (luis) in zitten. Leg de sla een uur voordat je hem gaat bereiden in ruim water en dit probleem is opgelost.
De eerste snijbiet van dit jaar. Een groente die je moet ontdekken. Er zijn deelnemers die hem eerst links laten liggen en er daarna aan verslingerd raken. We hebben twee bedden. Snij de bladeren vlak boven de grond af. De plant kan dan weer doorgroeien zodat we er lekker lang van kunnen oogsten. Ik zet de snijbiet thuis vaak in een glas water. Dan blijft ze lang vers. Kijk op www.snijbiet.nl of in de oogstwijzer voor recepten en vraag tips aan je medeoogsters.
Nog een keer knoflook. En verder: je kan nog oogsten van de rucola en de bladmosterd. Wel doorgeschoten maar als je de blaadjes van de steel haalt toch nog erg lekker. Er is nog wat andijvie, bosui en meiraap over van de vorige week en hopelijk kunnen we iedereen blij maken met een paar aardbeien en sommige mensen al met peultjes of tuinbonen of een komkommertje. We gaan ook weer van het ijskruid snijden. Heerlijk in een salade.
Neem naast zakjes ook bakjes mee naar de tuin. Voor de aardbeien heb je ze nodig.
De tuin deze week
Er is weer plantgoed gekomen. De laatste lege bedden worden deze week gevuld. Veel maakt nu een groeispurt. De spitskool en de koolrabi groeien als kool en in de courgettes verwachten we binnenkort de eerste bloemen. Op de oogstdagen worden boeketten gemaakt. Binnenkort mag je ook weer zelf in de bloementuin plukken. Wil je leren hoe je een mooi boeket maakt? Op 29 juni en 11 juli zijn er workshops. Kijk in de agenda.
Kijktip
Bij de vijver kan je een bijzondere libelle aantreffen.
Tot ziens op de tuin!