Tuinbericht

Week 20-2019: 16, 17, 18 mei

Oogst deze week

  • sla
  • bosuitjes
  • knoflook
  • radijs/rucola/bladmosterd/spinazie/mesclun/spinazie

Ging het toch nog bijna mis. Vorige week schreef ik dat we al pompoenen en courgettes hadden uitgeplant omdat we er vanuit gingen dat er geen nachtvorst meer zou komen. De afgelopen dagen hebben we hem daarom wel geknepen. Niet alleen de dagen maar vooral ook de nachten waren uitzonderlijk koud voor mei. Temperaturen onder nul zouden ook voor de aardbeien niet fijn zijn. Gelukkig kwam het goed en de komende dagen worden stijgende temperaturen beloofd. We zien er naar uit want ook de afgelopen week groeide alles nog langzaam.

We hadden zaterdag 11 mei geen oogst maar wel twee goed bezochte en gezellige bijeenkomsten met heerlijke zelfgebakken taart. De boekettenmaaksters en de oogstdiensters kwamen bij elkaar om afspraken te maken en bij te praten. De hoek bij de muur (uit de wind, in de zon) bleek weer een erg fijne plek om samen te komen.

Over de oogst

De eerste sla van het land. Nog niet erg groot maar we gaan hem wel oogsten omdat we straks anders heel veel sla tegelijk krijgen. Hoewel de kans blijft dat we over een paar weken toch een sla-explosie hebben.

De bosuitjes en de knoflook trek je in het geheel uit de grond. Ook het groen gebruiken in een salade of meebakken met andere groenten.

Verder hebben we radijsjes, rucola, mesclun, bladmosterd, spinazie en raapsteel delen. De bladgewassen snij of knip je vlak boven de grond af. Sommige gewassen krijgen bloemetjes. De bloemetjes van de spinazie verwijderen. De bloemetjes van de koolgewassen kan je eten. De steeltjes zijn wel wat taai. Alles is te gebruiken in een salade, omelet, hartige pannenkoek, door de pasta. Improvisatiekoken is het devies.

Er zijn nog steeds volop viooltjes. Je mag er veel van plukken. Neem ook wat bloemetjes van de bieslook mee. Trek het bloemetje uit elkaar en gooi het over een gerecht.

De tuin deze week

Er is veel plantgoed gearriveerd. Tomaat, komkommer, spruit, rode kool, prei, koolrabi, knolselderij, verschillende soorten sla en kruiden gaan deze en de volgende week de grond in. De twee tunnelkassen en bijna alle bedden zijn dan vol. We gaan ook snijbonen zaaien en vandaag zijn er weer bieten en wortels gezaaid.

Helaas hebben de torenvalken besloten om toch geen gebruik te maken van onze nestkast. Jammer dat we ze niet meer bij de tuin zien vliegen. Wat we wel zien en horen zijn gierzwaluwen en af en toe een koekoek. Fijne geluiden om bij te werken.

Kijktip

Kijk even in de bloementuin of de lupine al bloeit. De planten staan er prachtig bij. We verheugen ons al op de bloemen.

Tot ziens op de tuin!