Tuinbericht

week 19-2022: 12, 13 en 14 mei

Oogst deze week

  • sla
  • radijs
  • mengsel van verschillende blaadjes
  • meizoentjes en andere eetbare bloemen
  • nog iets

In deze tijd van het jaar hebben we twee deelnemers die in spanning zijn. Jan Elfrink, die de kast voor de torenvalken heeft gebouwd en Albert Knol, onze imker. Jan hoopt dat de torenvalken weer eieren gaan leggen. Albert wacht op het moment dat de bijen gaan zwermen. Vorige week werden beide wensen vervuld maar het verliep niet helemaal zoals gepland. De torenvalken hebben eieren maar die hebben ze niet in de kast gelegd maar hoog in de boom in een verlaten kraaiennest. Jammer voor ons want daardoor kunnen we ze niet goed gezien. En stel dat het slecht weer wordt,  dan lijkt de kast toch een stuk comfortabeler dan een open nest tussen zwiepende takken.

Het bijenvolk  uit de bijenschuur vormde vorige week een mooie zwerm die door Albert geschept is en daarna even tot rust mocht komen in een mand. Later op de dag wilde Albert ze in de hangkorf onderbrengen maar de bijen bleken gevlogen. Groot was de verrassing toen er bijen rond de boomkast vlogen. Maar of ze daar gebleven zijn?

Verder zien we veel foeragerende vogels op de tuin. Merels die wormen komen halen, mezen op zoek naar rupsjes in de appelboom en de ooievaars verdenken we ervan dat ze de vijver leeg eten. We hebben daar dit jaar nog geen kikker gezien.

Marja vangt regelmatig een veenmol. Zou fijn zijn als de ooievaars daar bij zouden helpen.

Over de oogst

De eerste krop sla van de volle grond. Dat er nog maar veel mogen volgen dit jaar.

Radijs. Sprokkel weer een mooi bosje bij elkaar.

Veel soorten blad b.v. voor een lekkere salade. Denk aan rucola, raapsteel, spinazie, bladmosterd. Snij je van de Aziatische mesclun dan heb je een mooi mengsel van verschillende blaadjes.

Nog iets anders, misschien uit de kas (die moeten deze week leeg).

Eetbare bloemen en wat kruiden. Madeliefjes (of te wel meizoentjes), viooltjes, bloemen van de bieslook en kruiden die langs de muur staan of in de cirkel. Voor de wildplukkers: op veel plekken komt er melde (rood en groen) op. Als het niet in de weg staat schoffelen we het niet weg.

Over de tuin

Vorige week hebben we het eerste bed met sperziebonen gezaaid. Deze week het tweede. Volgende week het derde enz. Zo zorgen we er voor dat we vanaf half augustus wekenlang sperziebonen kunnen oogsten. Een deel van de pompoenen is door Marja opgekweekt en wordt binnenkort uitgeplant. Een ander deel zaaien we rechtstreeks. Je ziet nu alleen nog maar stokjes staan als je het groentegedeelte van de tuin opkomt, een stukje doorloopt en naar rechts kijkt. Over een paar maanden is dat een zee van pompoenplanten.

Helaas is bij het zaaien van de peulen niet alles goed gegaan. Op een bed is niets opgekomen. Waarom? We weten het niet. Omdat het te laat is om nu nog peulen te zaaien en we het bed (met palen en net) toch willen benutten gaan we er kievitsbonen zaaien.

De tunnelkassen halen we deze week leeg. Volgende week komen daar de tomaten- en komkommerplanten in.

Kijktip

Te veel om op te noemen. Steeds meer te zien als je alle bedden even langs loopt. Extraatje: de kastanje op de tuin (waar de boomkast voor de bijen in hangt) staat prachtig in bloei.

Recept

Eten met groenten van de tuin vraagt om “improvisatiekoken”. Dus kijken wat de oogst van de week is en dat combineren met wat je in huis hebt. Laat je daarnaast ook inspireren door recepten (die je niet dan op de voet hoeft te volgen) want daardoor kom je op nieuwe ideeën, ingrediënten en smaken.

Deze week een improvisatie-omelet en pest van rucola

Lenteomelet

Om je omelet wat smeuïg en luchtig te maken klop je de eieren eerst goed op en voegt dan een scheutje room toe. Breng op smaak met peper en zout.

Met groenterestjes maak je van je omelet een heuse groentetaart. Gestoofde, geroosterde, gewokte of gekookte groenten: ze kunnen er allemaal in.

Voeg groene kruiden en bladgroenten toe voor een echte lente-omelet. Met bieslook, dille, rucola, raapsteel, bladmosterd, radijsblad of basilicum maken je omelet heerlijk fris, maar ga ook aan de slag met brandnetels, vogelmuur, blad van de look zonder look, koolzaad of zevenblad.

Breng je omelet op smaak met specerijen en andere smaakmakers. Zoals paprikapoeder, wat knoflook of lente-ui, sambal, mierikswortelpasta, pesto of mosterd. Of voeg wat kaas toe.

Pesto van rucola

Benodigdheden: 50 gr rucola, 3-4 blaadjes basilicum, 2 el pijnboompitten, circa 6 el olijfolie, 25 gr Parmezaanse kaas, snufje zout en peper

Bereidingswijze: Rooster de pijnboompitten in een pan (zonder olie) totdat ze mooi bruin zijn. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of een vijzel en maal goed fijn.

Broodbeleg met meizoentjesblad

Nodig: 3 eetlepels kwark,1 eetlepel zure room,peper en zout,1 theelepel honing,wat jonge blaadjes van madelief, bieslook, daslook en peterselie, rucola, bladmosterd (fijn gehakt)

Klop de kwark met zure room los, voeg naar smaak peper, zout en honing toe. Vermeng goed met de fijngehakte blaadjes en laat een minuut of 10 staan.

Tot ziens op de tuin!